Cascadele Şuşara, Munţii Locvei

nu le ocoliţi când mergeţi în Cheile Nerei


Marelena şi Radu Puşcarciuc (Oneşti)


Ca sa ajungem in Cheile Nerei a trebuit sa strabatem tara de la un capat la altul. Dar cum o alta sansa de a ajunge in acel indepartat, pentru noi, colt de tara, e greu de presupus ca s-ar mai ivi curand am marit miza drumetiei noastre in Cheile Nerei pana la nivelul unei miniexpeditii in Muntii Banatului. Asa ca am adaugat Cheilor Nerei Cheile Carașului, Cascadele Beușnița si Semenicul, ca tot era pe aproape.

Dorim ca acest articol sa fie perceput ca un indemn pentru cei care au in gand sa „cucereasca” Cheile Nerei: inscrieti in traseu si Cascadele Susarei.


Valea Şusara

Sasca Montana e, credem noi, cea mai buna locatie pentru „tabara de baza” si nu vom scapa nicicum din vedere valea, cheita si Cascada Susarei! E un traseu de doar o ora jumatate - dus, fara a socoti traversarea Sascai Montane (3 km) - comod si pitoresc, numai bun ca... aperitiv inainte de a pleca (a doua zi) spre Cheile Nerei.

1 Traversam Sasca Montana

harta zonei, extras din Stefan Negrea, Alexandrina Negrea - Din Defileul Dunarii in Cheile Nerei - Editura Timpul, Resita, 1996

Traseul, marcat cu cruce albastra, porneste din capatul sudic al Sascai Montane (vezi harta) si urca pe Valea Susara pe o poteca lata, desprinsa din cotul pe care il face soseaua ce tocmai paraseste Sasca Montana indreptandu-se spre comuna Stinapari (e directia spre care se va pleca a doua zi spre Sopotul Nou, locul de intrare in Cheile Nerei!).

„Urcand pe Valea Susara” e un fel de a spune, caci poteca lata este cvasiorizontala. Valea e ingusta, luminoasa, cu cateva puncte de atractie: mici saritori cu praguri, gururi cu festoane de travertin, ochiuri de apa... excesiv de limpezi, o cheie minuscula dar cu pretentii, obligandu-ne la atentie sporita daca nu vrem sa ne udam incaltarile, si, la final... cascada, un fuior de apa cu cadere pe o prima treapta de 6-7 metri inaltime, care se despleteste pe o a doua de vreo 8-9 metri.

2 Debut de traseu pe Valea Susara

3 Tablou impresionist in padurea Susarei: brazi cu iedera

4 Albia Susarei este o succesiune de praguri de travertin...

5 ...creand un prag ici, ...

6 ...o minuscula cascada dincolo, ...

7 ...sau alta mai rasarita mai incolo, ...

8 ...intre care apa se aduna in gururi...

9 ...sau in dorne adanci cu limpezimi celeste

11, 12 Valea Susara are si sectoare cu valente de chei, unele chiar cu pretentii de canion

13 Cascada Mare a Susarei nu dezamageste asteptarile

(De langa cascada, marcajul turistic urmareste o poteca ce iese in drumul dintre Stinapari si Sopotul Nou (vezi harta la), coboara pe acesta 4 km, trece apoi spre Curmatura La Scaune din Cheile Nerei, ca sa ajunga in final la Lacul Dracului; Cascada Susara - Lacul Dracului: cam 2 ore si jumatate.)