Peşteri la sud de oraşul Călăraşi

începutul articolului se află aici

Peşterile de la Gârliţa

De la intrarea in localitate, cum venim dinspre Galita, zarim mai mult sau mai putin din Valea Garlita - care vine aici dinspre sud-est (vezi harta 1) - in functie de anotimp (deci de frunzele vegetatiei). Intram pe drumul care duce la cariera, mergem pe el cateva minute si, chiar din cariera, zarim spre stanga terasa pietroasa care ne atrage cu intrarea unei pesteri (imagini 11, 12). Cand ne apropiem vom descoperi inca doua intrari in cavitate, pe care o numim Pestera de pe Valea Garlita (imagini 13-15), lunga de vreo 15 metri. Va recomandam cu insistenta sa mergeti de la pestera si inspre amontele vaii, pentru a descoperi atractivitatea locurilor (imagini 16, 17) (si, de ce nu, ceea ce noi nu am remarcat).

Revenim apoi la soseaua Garlita - Esechioi si mergem in Golful Vaii Garlita (imagini 8-10). Terasele calcaroase care bordeaza ambele laturi ale golfului au cateva deschideri spre subteran, dintre care cea mai profunda se afla pe malul stang geografic (imagini 21-23).

18 Falezele de pe malul stang geografic al Golfului Garlita ofera marturii geologice si amprente ale nivelului Lacului Bugeac.

19 Abri, la vest de imaginea anterioara.

20 Faleza din malul stang al Golfului Garlita.

21 Pestera din Golful Garlita.

22 Pestera din Golful Garlita, partea din stanga.

23 Pestera din Golful Garlita, partea din dreapta.

24

25

26 Spre capatul vestic al falezei din malul stang al Golfului Garlita.

Pe latura din dreapta geografic a golfului ajungem la falezele din imaginea 5, perimetru care este declarat rezervatie pentru avifauna.

27 Pe marginea drumului dintre Esechioi si Almalau, stana pe malul Lacului Bugeac. O sobita a fost montata in interior.

28 Pe marginea drumului dintre Esechioi si Almalau, faleze de loess ale Lacului Bugeac.

29 De pe drumul dintre Esechioi si Almalau, priveliste spre Lacul Bugeac.