Peştera de la Breaza, Munţii Obcina Mestecănişului

20 mai 2011. Au participat: Vasile Bouaru, Anca Cîrşmariu, Costică Martinescu, Cornel Bosancu.


Satul Breaza se afla pe Valea Moldovei, la aproximativ 20 km nord-vest de satul Pojorata. Parcurgand diferite trasee prin Obcinele Mestecanis sau Feredeului, am observat undeva la intrarea dinspre aval in satul Breaza, pe partea dreapta geografic, chiar pe malul Moldovei, o interesanta stanca, cu multe grote. Asa s-a conturat un nou traseu, pentru a studia la fata locului imprejurimile.

extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987

   1

Am prins destul de repede ocazii din Radauti spre Pojorata si de acolo spre Breaza. Chiar inainte de intra in sat, pe partea dreapta in sensul de mers dinspre Pojorata spre Breaza, se afla un mic sector de chei in calcar (foto 1). La circa 100 de metri mai la deal se observa pe malul celalalt al Moldovei stanca pe care vrem sa o cercetam (foto 2 si 3).

       2

   3

Pereti inalti de circa 25 metri, spectaculosi. Se observa multe cavitati. Mai parcurgem circa 100 metri pana in dreptul unui pod pe care il traversam.

          Podul ne conduce la gospodaria unui localnic, Petru Bodnar. Desi nu-l cunosteam, imediat cum am intrat in legatura cu dumnealui pentru a-i cere permisiunea de a traversa gradina sa pentru a ajunge la stanca cu grote, ne-am imprietenit. Am constatat ca este un om de munte veritabil care cunoaste bine locurile si care ne-a povestit foarte multe lucruri interesante despre zona in care ne aflam. Ne-a insotit pana la stanca si ne-a condus prima data la o grota destul de mare, aflata undeva deasupra stancilor pe care le-am zarit din drum (foto 5). La intrare aceasta grota are latime de 2,4 m si inaltime de 2,3 m. Lungimea ei este 3,3 m. Domnul Petru ne arata interiorul acestei grote (foto 6). Undeva in partea dreapta in sensul de parcurgere al grotei se afla o mica galerie, ingusta si lunga de 2,3 metri. Grota mai prezinta si un horn.

                                            5

6

Impulsionati de prima descoperire suntem nerabdatori sa cercetam grotele care se afla la baza stancilor. Deoarece se mai observa mici grote si prin peretii acestor stanci facem rapel, pentru a le studia (foto 9). Gaurile aflate in perete nu sunt foarte adanci, cele pe care le-am vazut au dezvoltari de circa 0,5 metri.

                         9

10

Stand cu fata la stanci incepem cercetarea cu grota aflata in extremitatea dreapta a acestor pereti (foto 10). Are intrare lata de 1,30 m si inaltimea la intrare de 1,75 metri. Lungimea este de 4,65 metri. Blocuri de piatra stau atarnate in tavanul ei, gata parca sa cada (foto 11). Ne deplasam spre urmatoarele gauri. Intalnim multe alte fisuri, prea inguste pentru a putea permite unui om sa intre. Ceva mai la stanga gasim doua grote (foto 13). Nu au dezvoltare prea mare; in grota din stanga am observat in tavan un cuib de pasare. In vecinatatea gaurii din dreapta, erau doi melci (foto 15). Ne deplasam apoi ceva mai la stanga si intalnim o grota de mici dimensiuni (foto 17). Aceste grote sunt spectaculoase, mai ales ca sunt multe pe suprafata relativ mica.

                          11

                                                                          13

                                            15

17

                                              18

Domnul Petru ne spune ca undeva la o ora si jumatate de mers se afla o pestera adevarata si ca este dispus sa conduca pana acolo. Asa ca ne echipam si, prin spatele casei dumnealui, printre doua garduri, ne deplasam spre acel loc (foto 18). Imediat cum se termina gardurile, pe partea stanga in sensul de urcus se afla un izvor sulfuros, nu foarte concentrat (foto 19). Apa are gust foarte bun si ne alimentam de aici. In apropiere este un camp cu papadie (foto 20). Urcam pe poteca un mic damb si intalnim gentiene (foto 22, 23). Mai sus, multe, multe flori (foto 24, 25).

                                                            19

                                         20

                                              22

                                                   23

                                                        24

25

Ne inscriem apoi pe o poteca care urca foarte incet. Gazda ne explica locurile (foto 26). Dupa ce depasim gardul din foto 27 ne deplasam in urcus spre varful din ultimul plan al acestei imagini. Ajunsi in vecinatatea lui dam peste un drumeag pe care il urmam. Pe un brad intalnim o tufa de vasc (foto 28).

                                                      26

                                                   27