Saarijärven palvelut – kohdennettu ja saavutettavissa?

Palvelut ovat kaikonneet kyliltä. Mahlulla pohdittiin 12.12. lähes 20 hengen voimalla, millaisilla malleilla palveluja tuotaisiin tarvelähtöisesti takaisin kylille. Yksi mahdollisuus on palvelu- ja asiointipäivät kylätalolla yhteistyössä yrittäjien, järjestöjen ja kaupungin kanssa.

Palvelujen haastavaa etsintää Saarijärvellä - puskaradion kuuluvuudessa on katkoksia

Millaisia palvelutarpeita saarijärveläisillä on nyt? Entäpä viiden vuoden kuluttua? Onko palvelujen löytämisessä hankaluuksia? Mitä palveluja Saarijärveltä ei löydy? Muun muassa näitä kysymyksiä Palveleva yhteisö 2020 –hanke on esittänyt niin nettikyselyssä kuin erilaisissa työpajoissa ja tilaisuuksissa.

Vastaukset ovat olleet osittain huolestuttavia: Palveluita löydetään puskaradion tai satunnaisten lehti-ilmoitusten kautta. Googlesta hakusanalla hakemalla voi löytää yrittäjän tai palvelun –tai sitten ei. Saarijärvellä on paljon palveluita ja palveluntuottajia, mutta osasta epäillään, että niitä ei ole saatavilla. Asiasta ei voi olla varma koska yrityksen nimi ei välttämättä kerro mitä kaikkea yritys tarjoaa. Viime kesä oli kuiva, tarvittiin veden- ja polttopuiden kantajaa – kuka tarjosi?

Kuinka moni palveluntuottaja on kysynyt saarijärveläisiltä millaisia palveluja he tarvitsevat? Kuinka moni on huomioinut palvelujen tuottamisessa ja mainostamisessa kasvavan ikääntyneiden määrän? Saarijärven asukkaista yli 65-vuotiaita on 30 %, mutta kotitalouksien määrästä 43% on yli 65-vuotiaiden asuttamia. Palveluntarpeita voisi olla, mutta tuotetaanko tai mainostetaanko palveluita? Kuka huoltaa rollaattoreita? Mistä saa käytettyjä pyöräpotkureita? Tuottaako kukaan turvallisuuteen liittyviä palveluja, esimerkiksi jääkaapin takaosan imurointia, liesituuletinten puhdistusta ja palohälytinten patterien vaihtoa? Toivottu on myös, että palveluja saisi mahdollisimmat paljon samassa paketissa, eikä jokaista palvelua tarvitsisi hakea eri yritykseltä. Vanhan kodinhoitajamallin, jossa kodinhoitaja auttoi monipuolisesti erilaisissa kodin askareissa ja jopa lomakkeiden täytössä, perään haikaillaan.

Monissa muissa kunnissa kamppaillaan samojen ongelmien kanssa, joten Saarijärvi ei ole poikkeus. Saarijärvellä on paljon hyviä palveluja, mm. yritykset, Saarikka, järjestöt, seurakunnat ja kaupunki tuottavat omia palvelujaan, mutta etenkin heille, jotka ovat haastavassa elämäntilanteessa, edessä on melkoinen palveluviidakko, mistä löytyy apu? Ovatko edes palvelua tuottavat tahot tietoisia mitä kaikkea muut toimijat tarjoavat? Asiakaskeskeinen toimijoiden välinen yhteistyö helpottaisi kuntalaisten palveluiden ja avun saantia. Myös kattava tarvekohtainen listaus auttaisi palveluiden löytymisessä. Palveleva yhteisö 2020 –hanke pyrkii selvittämään palveluntarpeita ja löytämään ratkaisuja vaihtoehtoisiin palvelumalleihin Saarijärvellä, mutta tähän tarvitaan laaja-alaista yhteistyötä. Tehdään siis yhdessä Saarijärvestä paremmin palveleva Saarijärvi!

Saija Ylönen, Palveleva yhteisö 2020 -hankkeen projektipällikkö, julkaistu 19.12.2018

Palveleva Yhteisö 2020 -hanke kysyy; Miten palveluja tulevaisuudessa saisi enemmän ja helpommin? Ovatko kaikki keinot käytetty, vai voisiko tulevaisuudessa asioida muillakin tavoilla?

Vastaa kyselyyn täällä - kiitos!