Asiointikyydin tunnelmia

Toisten kohtaaminen on monille mieleinen asia. Asiointipäivä oli viikon tapahtuma, joka rikkoi arjen rutiinit. Monet olivit suunnitelleet niin hankinnat kuin palvelut. Matkalla luisti keskustelu ajankohtaisista asioista.

Tunnelmia asiointikyyti-päivästä 11.4.

Kuvasatoa päivän tunnelmista.

Kuljettaja luo tunnelman ja turvallisuuden

Kuljettaja asiointikyydeissä on enemmän kuin kuljettaja. Korpelan Markku näki vastuun alkavan kotiovelta ja jatkuvan kotiovelle. Aikataulut tulee olla kikille selvillä, samoin kaupat, joissa käydään. Apua tarvitseva saa sitä jalkautuessaan autosta, samoin pakkaamiset sujuivat yhdessä. Siinä sivussa kuljettaja ylläpiti keskustelua ja loi turvallisen ja leppoisan ilmapiirin.

Joka apua tarvii, sitä myös saa

Ohjelmallisen asiontipäivän keskeisenä tarkoituksena oli madaltaa asioinnin kynnystä ja auttaa apua tarvisevia arjen asioiden hoidossa. SPR:n vapaaehtoiset toimivat apuna asioinnissa, jos kulkeminen tuotti haasteita tai kannettavaa kertyi enemmän kuin itse pystyi kantamaan. Asiointipäivä muodostaa hyvä viitekehyksen monenlaiselle yhteistyölle, jonka tarkoitus on vaikkapa helpottaa seniorikuntalaisten arjen asiointia.

Ostokset turvallisesti kotiin

Apu on tässäkin lähellä. "Ruumaan" laitetaan sellaiset ostokset, jotka siellä säilyvät kuljetuksen ajan.

Sosiaalista kanssakäymistä asioinnin välillä

Usein asiointikyytien ongelma on, että ihmiset vain jätetään paikkaan A ja noudetaan sieltä. Tässä kokeilussa kiintopisteenä oli Kehrä ry:n tilat. Kun asiointi oli suoritettu, jatkui kekustelu kahvikupin ääressä. Samalla saattoi levähtää ja poiketa WC:ssä. Ennen tähän tarkoitukseen oli linja-autoasemat, jonne ostokset tuotiin, tavattiin muita ja odotettiin omaa kyytiä.

Mukava myös katsella ja "hengailla"

Asioinnin lomassa on mukava ihan vaan katsella keskustan menoa. Saarijärvikin on päiväsaikaa vilkas kauppapaikka.

Asiointipävä ja ohjelmalliset tapahtumat

Aikataulun mukainen asiointi mahdollistaa myös ohjelman järjestämisen. Tässä Kehrälle on saapunut vesistöalan osaajat kertomaan vesistöjen tilasta, tarkkailusta ja suojelusta. Päivvälle oli koottuna paljon muutakin ohjelmaa niin kaupoissa kuin muualla.Isommatkin ostokset kulkevat vaivattomasti

Kylillä asuvat ovat tottuneet ostamaan useamman päivän tarpeet kerralla. Asiointipäivänä tavarat kulkevat helposti kotiovelle saakka.

Joskus sää suosii, toisinaan ei

Säätila luo muuttuvan tekijän asiointiin. Liukkaus on kaikille vaaratekijä. Hiekoitetut jalkakäytävät parantavat turvallisuutta, mutta erityksesti avun tarve huonoissa olosuhteissa kasvaa. Meidän asioitipäivä suoritettiin hyvissä ja aurinkoisissa olosuhteissa.

Toisen auttava käsi tekee mahdolliseksi

Ilman apua monille liikkuminen saattaa muodostua mahdottomaksi. Asiointiin liittyen auttamiset/ saattamisen ketju on hyvä miettiä. Avun tarve ei lopu siihen, kun ikäihminen on keskustassa. Vapaaehtoinen asiointiapu on tähä hyvä ratkaisu.