5.0 Inleiding

Inleiding

Wanneer een copolymerisatie wordt uitgevoerd met een mengsel bestaande uit twee verschillende typen monomeren, dan blijkt het gevormde copolymeer te bestaan uit een samenstelling die niet gelijk hoeft te zijn aan de samenstelling van de voeding. Bovendien verandert de samenstelling van het gevormde copolymeer ook vaak als functie van de omzettingsgraad doordat de samenstelling van de voeding verandert door de polymerisatie.

Er blijken ook monomeren te zijn die zelf niet goed kunnen polymeriseren, maar wel als component in een copolymerisatie kunnen worden gebruikt (denk hierbij bijvoorbeeld aan maleinezuur-anhydride).

In dit hoofdstuk gaan we verder in op de verschillende copolymeertypen die er zijn en hoe ze kunnen ontstaan.

Eerst nog het schematisch overzicht van de verschillende copolymeertypen in figuur 5.1.

Figuur 5.1 Benaming homo- co- en terpolymeren.

Figuur 5.1 Schematische weergave van de verschillende typen copolymeren.

Opmerking: het graftcopolymeer wordt in het Nederlands ook wel een ent-copolymeer genoemd.

Indeling copolymeren qua aantal stappen benodigd voor de vorming

Copolymeren kunnen worden ingedeeld in de volgende twee hoofdgroepen:

I: In twee (of meer) stappen gevormde copolymeren

  • Entcopolymeren ("grafting")
  • Blokcopolymeren

De copolymeren worden hierbij gemaakt in afzonderlijke stappen. In de eerste stap wordt een polymeer gevormd. Dan wordt er ofwel nog een block aan dit polymeer toegevoegd of er worden verschillende blokken aan dit basis polymeer ge-ent. Deze copolymeren worden verderop besproken.

II: Gelijktijdig (ofwel simultaan) gevormde copolymeren (uit monomeermengsels)

  • Randomcopolymeren
  • Alternerende copolymeren
  • Statistische copolymeren

Een deel van de copolymeren kan direct uit de monomeermengsels worden gevormd. Er ontstaat dan een bepaalde samenstelling in het copolymeer die afwijkend kan zijn van wat er in de voeding aanwezig is. Afhankelijk van de reactiviteit van de monomeren t.o.v. elkaar en ten opzicht van zichzelf zullen er random, alternerende of statische copolymeren ontstaan. Deze copolymeren worden besproken in de volgende paragraaf.

>>> naar de volgende pagina