ΕΚΣΤΡΑΤΕΊΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΉ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΏΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΏΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΈΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΊΟΥ - BRINGTHEMBACK.ORG - Εκστρατεία - Γεγονότα - Μουσείο - Δραστηριότητες

*****************

Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από τον braintumorguy, στην Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ.

(1) (2) (3) (5)

(4) 01-05-2016 me and my Masters, the Great Ancient Greek Philosophers Plato, and Aristotle.

(5) 30-05-2016 Beautiful Greece & the Greek Islands from Space on a beautiful clear day.Thank you NASA.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με εμένα, παρακαλώ επισκεφθείτε την κύρια ιστοσελίδα μου

(1) 15-08-2015 εγώ με τον Βασιληά Λεωνίδα της Σπάρτης, μπροστά στο Μουσείο της Ακρόπολης.

(2) 22-11-2015 μπροστά στην Ακρόπολη.

(3) 26-11-2015 στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο κτίριο της Βουλής.- ανάμεσα στο Συντριβάνι και το Δένδρο των Χριστουγέννων.

28-08-2017 η ιστοσελίδα είναι υπό κατασκευή

====

*****************

Η Ιδέα

*********

1. Βάλια Παπαδημητρίου - Interactive Marketing Strategist, 7indigo.

Όπως κάθε ‘Έλληνας στο πρώτο του ταξίδι στο Λονδίνο, έτσι και εγώ επισκέφθηκα την αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο . Ήταν μεγάλη η έκπληξη μου όταν στην ξενάγηση άκουσα τα εξής «...ο λόρδος Έλγιν έφερε τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Αγγλία ώστε να προστατευθούν... και για αυτό το λόγο έχουν παραμείνει στο Βρετανικό Μουσείο, επειδή στην Αθήνα δεν θα είχαν την αντίστοιχη φροντίδα...».Το σκηνικό αυτό διαδραματίστηκε 8 χρόνια πριν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Όταν επέστρεψα στην Ελλάδα μοιράστηκα, ανάμεσα στις άλλες εντυπώσεις από το ταξίδι μου, και το θέμα αυτό με την Άσπα. Η σκέψη « Και αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι;» γεννήθηκε μέσα μας. Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ήταν ένα όραμα που είχαμε από μικρές μέσα μας, όπως κάθε ‘Έλληνας άλλωστε! Μη μπορώντας να βρούμε τον τρόπο να βοηθήσουμε την κατάσταση, το θέμα ξεχάστηκε...μέχρι το επόμενο ταξίδι μου στην Λονδίνο δύο χρόνια πρίν από σήμερα, σε χρονική στιγμή όπου ήδη το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ετοιμαζόταν για να φιλοξενήσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Οι εντυπώσεις μου από την αίθουσα ήταν οι ίδιες αλλά αυτό που είχε αλλάξει ήταν ο τρόπος που βλέπαμε τα πράγματα. Εμείς ασχολούμασταν ολοένα και περισσότερο με το διαδίκτυο και τις δυνατότητες του. Γνωρίζαμε καθημερινά την δύναμη των social media, έτσι όταν το θέμα τέθηκε ξανά στο τραπέζι, μας αποκαλύφθηκε ο δρόμος: αν μπορούσαμε να βάλουμε όλους τους πολίτες του κόσμου στη θέση των Ελλήνων, να αισθανθούν πώς είναι το μισό από κάτι δικό σου να είναι μακριά, αν μπορούσαμε να το θέσουμε σε δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, ίσως και παγκόσμια, τότε είχαμε τη λύση! Την ιδέα την είχαμε, το μέσο το είχαμε- τί πιο ιδανικό από το internet; Αυτό που λείπει πλέον είναι τα Γλυπτά από το Νέο μας Μουσείο! Let’s BRING THEM BACK!

*********

2. Άσπα Παπαδημητρίου - Marketing Manager, 7indigo.

Μόλις η Βάλια μου είπε τις σκέψεις της, από το ταξίδι της στο Λονδίνο, και συγκεκριμένα από την επίσκεψη της στο Βρετανικό Μουσείο, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν ότι η ώρα για να δράσουμε είχε πλέον φτάσει. Ο τρόπος υπήρχε: Internet και Social media! Θα προσπαθούσαμε και εμείς να προσεγγίσουμε τους πολίτες όλου του κόσμου ακολουθώντας την πιο επιτυχημένη συνταγή: Humor + Social Media= Παγκόσμιο Spread! Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει την πραγματικότητα του πολιτισμού της Ελλάδας! ‘Oλος ο κόσμος πρέπει να μπει στη θέση μας!

Νιώθω πολύ περήφανη που από κάποιες απλές σκέψεις έχουμε φτάσει σήμερα να αντικρίζουμε υλοποιημένη πλέον την ιδέα μας• τίποτα όμως δεν τελείωσε εδώ! Ο στόχος μας είναι να ενώσουμε όλους τους Έλληνες ανά την υφήλιο αλλά και τους πολίτες όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από την χώρα στην όποια ζουν ή την εθνικότητα την οποία έχουν. Όραμα μας είναι, να γυρίσουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα πίσω!

Άλλωστε, ζούμε στην καταλληλότερη εποχή. Στην εποχή που ό, τι νιώθεις, ό, τι βιώνεις και ό, τι θέλεις να πεις είναι απλώς ένα click μακριά!

Λέω και εγώ το δικό μου BRING THEM BACK!

*********

3. Έλλη Π. Κούση - Πρόεδρος ActClick

Όταν δημιουργούσαν τα Γλυπτά προκειμένου να διακοσμήσουν την Ακρόπολη ο Φειδίας και η ομάδα του , έδωσαν σε αυτά ένα μέρος από την ψυχή τους, κατέθεσαν επάνω τους την αγάπη τους , την φροντίδα τους, την αγωνία τους για να τα φτιάξουν όσο πιο τέλεια μπορούσαν, τα άγχη τους για τον χρόνο παράδοσης τους , τις καθημερινές στιγμές τους… και ύστερα… αυτά έφυγαν από τα χέρια τους . Το έργο τους είχε τελειώσει. Υπερήφανοι πια τοποθέτησαν τα Γλυπτά , τα Γλυπτά τους, που όμως τώρα ανήκαν σε όλους…

Τα Γλυπτά όπως και όλος ο Παρθενώνας ήταν εκεί, επάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως. Ήταν εκεί όπου πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να καταθέσουν την δική τους ψυχή, χαϊδεύοντας τα με το βλέμμα τους, κοιτώντας τα με αγάπη και δέος για την ομορφιά τους!

Μέσα στην πορεία του χρόνου από την δημιουργία τους δέχθηκαν άλλες φορές την αγάπη και την φροντίδα, άλλες φόρες την αδιαφορία και την απαξίωση από τους ανθρώπους που ήταν κατά καιρούς κοντά τους.

Αυτά όμως έστεκαν πάντα εκεί, μέσα στις αντίξοες συνθήκες, ώσπου η επιθυμία ενός και μόνο ανθρώπου να τα αποκτήσει στάθηκε πιο δυνατή από τα ίδια! Τεμαχίστηκαν και χωρίστηκαν… Έτσι για τα περισσότερα από αυτά άρχισε το ταξίδι τους πριν από 209 χρόνια…

Χωρισμένα πια έπρεπε να συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στον χρόνο… για να καταλήξουν σε μια αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου.

Από την στιγμή που μου πρότειναν η Βάλια και η Άσπα να δημιουργήσουμε μια καμπάνια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την Επανένωση του Μνημείου, μέσα από το ActClick, ένιωσα την ανάγκη ότι και εμείς από την πλευρά μας έπρεπε να δώσουμε όλη την αγάπη μας, την φροντίδα μας σε αυτή την καμπάνια και στα Γλυπτά!

Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια ένας μεγάλος αγώνας προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα το BRING THEM BACK !

Έτσι αποφασίσαμε, εκτός από το βίντεο της καμπάνιας, να δημιουργήσουμε το www.bringthemback.org όπου θα είναι συγκεντρωμένες και θα προβάλλονται όλες οι πληροφορίες για τις ενέργειες που γίνονται ανά την υφήλιο: ξεκινώντας από τις επίσημες θέσεις του Ελληνικό Υπουργείου Πολιτισμού , το Βρετανικό Μουσείο, τις Διεθνείς επιτροπές , άλλους οργανωμένους φορείς και καταλήγοντας σ τους μεμονωμένους πολίτες οι οποίοι λίγες φορές τυγχάνουν της μόνιμης προβολής της προσπάθειας τους.

Το εγχείρημα μας δεν ήταν εύκολο, όμως ήταν και είναι όμορφο! Όπως ένα ταξίδι που ξεκινάς γνωρίζοντας τον προορισμό, λαχταρώντας να φτάσεις εκεί , βιώνοντας παράλληλα την προσμονή, την προετοιμασία , την αγωνία, την χαρά ενίοτε και την κούραση. Για μένα, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ξεκίνησε είναι τόσο ωραίο και συναρπαστικό , που έχει γίνει η προσωπική μου «Ιθάκη»! Όπως λέει και ο Κων. Καβάφης:

«Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,

να εύχεσαι νάναι μακρύς ο δρόμος,

γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.

Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,

τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,

τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,

αν μεν' η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή

συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει».

===

duration 04:23 minutes

( please using the right click of your mouse, and Open Link in Next Private Window, )

Ithaca C. P. Cavafy | Recitation by Sir Sean Connery - Music by Vangelis

Published on Jan 12, 2015

Music composed, arranged, produced and performed by Vangelis

Poem recited by Sean Connery

Poem by C.P. Cavafy (1863-1933).

Lyrics transcribed from book.

Ithaca lyrics:

As you set out for Ithaca

hope that your journey is a long one,

full of adventure, full of discovery.

Laistrygonians and Cyclops,

angry Poseidon - do not be afraid of them:

you'll never find things like that on your way

as long as you keep your thoughts raised high,

as long as a rare sensation

touches your spirit and your body.

Laistrygonians and Cyclops,

wild Poseidon - you won't encounter them

unless you bring them along inside your soul,

unless your soul sets them up in front of you.

Hope that your journey is a long one.

May there be many summer mornings when,

with what pleasure, what joy,

you come into harbors seen for the first time;

may you stop at Phoenician trading stations

to buy fine things,

mother of pearl and coral, amber and ebony,

sensual perfume of every kind -

as many sensual perfumes as you can;

and may you visit many Egyptian cities

to learn and learn again from those who know.

Keep Ithaca always in your mind.

Arriving there is what you're destined for.

But do not hurry the journey at all.

Better if it lasts for years,

so that you're old by the time you reach the island,

wealthy with all you have gained on the way,

not expecting Ithaca to make you rich.

Ithaca gave you the marvelous journey.

Without her you would not have set out.

She has nothing left to give you now.

And if you find her poor, Ithaca won't have fooled you.

Wise as you will have become, so full of experience,

you will have understood by then what these Ithacas mean.

===

for more information, please visit the C. P. Cavafy web page

( please using the right click of your mouse, and Open Link in Next Private Window, )

C. P. Cavafy

==========

Στον δρόμο μου συνάντησα ανθρώπους που αγκάλιασαν ζεστά την ιδέα για την υλοποίηση της καμπάνιας και άλλους που κρατήθηκαν μακριά. Όχι γιατί δεν πιστεύουν στον σκοπό αλλά γιατί ίσως έπαψαν να πιστεύουν στους ανθρώπους!

Παρ’ όλα αυτά, είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί έχουμε δημιουργήσει ήδη μια μεγάλη αλυσίδα ανθρώπων που συμπορευόμαστε σε αυτό το ταξίδι βάζοντας ο καθένας από την πλευρά του το δικό του λιθαράκι!

Ξεκινώντας πρώτα από την Βάλια και την Άσπα , την Ναταλία, τον Δημήτρη, τον Γιώργο, τον Χρήστο, την Δήμητρα, την Ράνια, την Μαριάνθη, τον Κρικόρ, τον Παναγιώτη, την Χρύσα, τον Θάνο, τον Γιώργο, τον Βαγγέλη , τον φίλο Σταύρο, την Κατερίνα και τον κύριο Μιχάλη και όλους όσους είναι κοντά στο ActClick και το "BRING THEM BACK!"

Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Κασπίρη που ενστερνίστηκε την ιδέα και συμπαραστάθηκε σκηνοθετώντας το τόσο όμορφο βίντεο της καμπάνιας μας.

Επίσης την Έλενα Κατρίτση που μας αφιέρωσε τον χρόνο της αλλά και την γλυκιά της παρουσία, τον κύριο Σπύρο Φωκά που στάθηκε από την πρώτη στιγμή που του το προτείναμε ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του σκοπού και συμμετείχε με το πάθος και την ζωντάνια ενός εφήβου και τον Νίκο Αλιάγα που με τον ενθουσιασμό του μεταδίδει ρίγη συγκίνησης σε όσους παρακολουθούν το βίντεο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Υπερήφανο Χορηγό μας το METAXA και όλους τους ανθρώπους του που είναι κοντά μας από την ώρα που τους το παρουσιάσαμε, που πίστεψαν σε εμάς και με την ουσιαστική συμβολή τους βοήθησαν να γίνει πραγματικότητα το "BRING THEM BACK!".

Επιθυμία ενός και μόνο ανθρώπου στάθηκε η αφορμή να φύγουν τα Γλυπτά… Επιθυμία όμως πολλών, πάρα πολλών ανθρώπων είναι να ξαναγυρίσουν στη γενέθλια γη τους , στην Αττική Γη! Να αποκατασταθεί η τελειότητα του Μνημείου και να αναδυθεί η δύναμη της Θείας Αναλογίας !

Λέω λοιπόν το δικό μου "BRING THEM BACK!"

*****************

Ιστορία

*********

Η ιστορία των Γλυπτών, Η οικουμενικότητα του Μνημείου, Ο Παρθενώνας, Στην ιστορία… Το «φιρμάνι» και… ο Έλγιν, Κομμάτι- κομμάτι, Οι κατηγορίες, Πρόταση για συνεργασία, Σήμερα…

Η ιστορία των Γλυπτών

«... πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για εμάς. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία .Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας...», Μελίνα Μερκούρη.

*********

Lord Elgin

Ήταν το 1806, όταν ξεκίνησε το «ταξίδι» των Γλυπτών. Προορισμός η Βρετανία. Κομιστής ο μανιώδης συλλέκτης αρχαιοτήτων, Κόμης του Έλγιν. Στην Ακρόπολη των Αθηνών έμεινε μονάχα το ½ από τον διάκοσμο της Ζωφόρου και αφαιρέθηκαν δεκάδες γλυπτά, από τα υψηλότερα έργα τέχνης του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού. Στη Βρετανία τα γλυπτά έλαβαν τον ονοματικό προσδιορισμό Ελγίνεια.

Η οικουμενικότητα του Μνημείου

Το Κέντρο για την παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, συμπεριέλαβε τον Παρθενώνα ως τμήμα του ευρύτερου μνημειακού συμπλέγματος στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από τις 11 Σεπτεμβρίου 1987. Ο Παρθενώνας ωστόσο, ξεπερνά τους αριθμούς ενός Παγκόσμιου Καταλόγου Μνημείων. Ως υλικό εγχείρημα είναι η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού, που λίγο-πολύ έχει επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου –«δυτικού» κόσμου.

[ Pathenon - DSC04182 ]

*********

Ο Παρθενώνας

Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448/7 π.Χ., ενώ τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια και ο γλυπτός διάκοσμος περατώθηκε το 433/2 π.Χ. Σύμφωνα με τις πηγές της αρχαιότητας, οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν για την ανέγερση του Παρθενώνα ήταν ο Ικτίνος, ο Καλλικράτης και πιθανότατα ο Φειδίας, που είχε και την ευθύνη του γλυπτού διακόσμου. Είναι ένας από τους λίγους ολομάρμαρους ελληνικούς ναούς και ο μόνος δωρικός με ανάγλυφες όλες του τις μετόπες. Πολλά τμήματα του γλυπτού διακόσμου, του επιστυλίου και των φατνωμάτων της οροφής έφεραν γραπτό διάκοσμο με κόκκινο, μπλε και χρυσό χρώμα. Χρησιμοποιήθηκε πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το στυλοβάτη που κατασκευάστηκε από ασβεστόλιθο. Το πτερό είχε 8 κίονες κατά πλάτος και 17 κατά μήκος. Η τοποθέτηση των κιόνων είναι ασυνήθιστα πυκνή με αναλογία διαμέτρου κίονα και μετακιόνιου διαστήματος 1:2,25 (πρβλ. την αναλογία 1: 2,32 στο ναό του Δία στην Ολυμπία και 1:2,65 στο ναό της Αφαίας στην Αίγινα). Στις στενές πλευρές υπήρχε και δεύτερη σειρά 6 κιόνων που δημιουργούσε την ψευδαίσθηση δίπτερου ναού. Μια άλλη ιδιομορφία ήταν η ύπαρξη ζωφόρου που περιέτρεχε το σηκό σε όλο του το μήκος και αποτελεί ίσως την πιο φανερή από τις ιωνικές επιδράσεις. Οι μετόπες της ανατολικής πλευράς απεικονίζουν τη Γιγαντομαχία. Στην δυτική παριστάνεται Αμαζονομαχία, στη νότια Κενταυρομαχία και στη βόρεια σκηνές από τον Τρωικό πόλεμο. Η ζωφόρος απεικονίζει την πομπή των Παναθηναίων, την πιο μεγάλη θρησκευτική γιορτή των αρχαίων Αθηνών, και περιλαμβάνει μορφές θεών, ζώων και περίπου 360 μορφές ανθρώπων. Τα δύο αετώματα του ναού απεικονίζουν σκηνές από την μυθολογία: πάνω από την κύρια είσοδο του ναού, στα ανατολικά, την γέννηση της Αθηνάς και στην δυτική πλευρά την διαμάχη Αθηνάς και Ποσειδώνα για την κατοχή της αττικής γης. Αν και ο ναός αυτός διέφερε από άλλους δωρικούς ναούς όσον αφορά στην έκταση της διακόσμησής του, παρόλα αυτά η διακόσμηση αυτή δεν επηρέαζε την ενότητα του συνόλου.

*********

[ Akropolis_by_Leo_von_Klenze ]

Στην ιστορία…

Ο Παρθενώνας διατηρήθηκε άθικτος έως και τους Μακεδονικούς χρόνους. Αντίθετα, μάλιστα, μετά τον Γρανικό, στον Παρθενώνα αναρτήθηκαν ως τρόπαια χρυσές ασπίδες, λάφυρα της νίκης του Αλέξανδρου. Οι πρώτες καταστροφές έγιναν επί Λάχαρη, τον οποίο όρισε τύραννο των Αθηνών ο Κάσσανδρος, σύμφωνα με την αφήγηση του Παυσανία. Αυτός απέσπασε τις ασπίδες από τον Παρθενώνα, το χρυσάφι και τα κοσμήματα από το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς. Καταστροφές υπέστη και ο οπισθόδομος του ναού, όταν τον χρησιμοποίησε ως προσωπικό του κατάλυμα ο Δημήτριος ο Πολιορκητής.

Στους Ρωμαϊκούς χρόνους δεν καταγράφονται αλλαγές στον Παρθενώνα, που συνεχίζει να διατηρεί αναλλοίωτη τη φυσιογνωμία και την αίγλη του ακόμη και στους μεταχριστιανικούς αιώνες, παρόλο που επί εποχής Ιουστινιανού η πομπή των Παναθηναίων δεν ανέβαινε πια στον Παρθενώνα και είχε χαθεί πλέον κάθε λατρεία δημόσια ή ιδιωτική σύμφωνα με το Λατίνο ρήτορα Κλαύδιο Μαμερτίνο του 4ου αιώνα.

Στους Βυζαντινούς χρόνους -αν και γλίτωσε ο Παρθενώνας την καταστροφή από τα διατάγματα του Θεοδόσιου Β'- έγινε η πρώτη μετατροπή του ναού σε χριστιανική εκκλησία της Αγίας Σοφίας, τα εγκαίνια της οποίας έγιναν επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού. Στον πρόναο προστέθηκε η αψίδα του ιερού. Από αυτές τις μετατροπές αυτές το 1877 -σύμφωνα με τον Burnouf- δεν είχαν μείνει παρά λείψανα τοιχογραφιών και λιγοστά επιγραφικά χαράγματα στους τοίχους και τους κίονες.

Επί Φραγκοκρατίας ο περί τον Παρθενώνα χώρος γίνεται τόπος ενδιαίτησης του πρώτου Φράγκου άρχοντα των Αθηνών, Όθωνα Ντελαρός, ενώ η Ακρόπολη γίνεται η έδρα της φραγκικής βαρωνίας και το κέντρο του ιστορικού βίου της πόλης, σε σημείο που η Αθήνα είναι γνωστή πλέον ως Castellum Athenarum. Ο Παρθενώνας αποδίδεται στη Ρωμαϊκή εκκλησία και γίνεται ναός Λατινικός, τιμώμενος στο όνομα της Θεοτόκου. Στη δυτική πλευρά προστέθηκε ένα κωδωνοστάσιο, που επί Τουρκοκρατίας έγινε μιναρές. Επί Ενετοκρατίας δεν παρατηρήθηκαν και δεν καταγράφηκαν αλλαγές στο μνημείο.

[ Pathenon - DSC04185 ]

*********

Από τις αφηγήσεις μεταγενέστερων περιηγητών, όπως ο Ιταλός νοτάριος Νικόλαος Μαρτόνης που επισκέφθηκε την Ακρόπολη το 1395 ή ο Κυριακός ο Αγκωνίτης που ταξίδεψε το 1436 στην Αθήνα, έχουμε δύο περιγραφές του χριστιανικού Παρθενώνα. Ο πρώτος εκφραστής της μεσαιωνικής ιδεολογίας απορεί πως είναι δυνατόν να έχει χτιστεί ένα τόσο μεγάλο κτήριο ενώ ο δεύτερος, εκπρόσωπος της Ιταλικής Αναγέννησης, επικεντρώνεται στην ομορφιά των αρχαίων μνημείων.

Επί Τουρκοκρατίας η Ακρόπολη έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1458, οπότε και την επισκέφθηκε ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής. Ο ιερός βράχος έμεινε πλέον γνωστός με το όνομα Ατίνα Καλεσί, δηλαδή φρούριο των Αθηνών. Κατά τον 17ο αιώνα ο Παρθενώνας είναι πλέον τζαμί και έχει μιναρέ, που καταστράφηκε το 1687. Τζαμί ωστόσο που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της ισλαμικής θρησκείας και για αυτό δεν έγινε ποτέ λατρευτικό τέμενος των Μωαμεθανών.

Κατά την εκστρατεία του Φραγκίσκου Μοροζίνη κατά των Αθηνών το 1687, ο Παρθενώνας υπέστη και το μεγαλύτερο πλήγμα το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν οβίδα τίναξε την πυριτιδαποθήκη που είχε εγκαταστήσει ο Αλή αγάς, διοικητής του φρουρίου στον ναό. Το μεγαλύτερο τμήμα του ναού προς την ανατολική του πλευρά κατέρρευσε. Έκτοτε και μέχρι να παραδοθεί το μνημείο στην αρχαιολογία λεηλατήθηκε συστηματικά κυρίως από τον Λόρδο Έλγιν, ενώ υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης του 1821 και την πολιορκία του βράχου από τον Κιουταχή Μπέη.

Το «φιρμάνι» και… ο Έλγιν

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, αποτελούν μία μεγάλη συλλογή από μαρμάρινα γλυπτά που μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806 από τον Τόμας Μπρους, Ζ' Κόμη του Έλγιν, πρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803.

Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην ελληνική επικράτεια, ο Έλγιν κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό την μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους.

Περισσότερα για το φιρμάνι

Cariatide_dall'eretteo,_415_ac._02

Σύμφωνα με τη Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων, το πρώτο φιρμάνι δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 1801 και φαίνεται να είχε αποσταλεί άμεσα με τους υπαλλήλους της Οθωμανικής στην Αθήνα μέσω της Οθωμανικής Υπηρεσίας. Το περιεχόμενό του δεν ήταν γνωστό, υπάρχουν ωστόσο υποθέσεις πως επέτρεπε την πρόσβαση της ομάδας του Έλγιν στην Ακρόπολη για να ανεγείρει σκαλωσιές και καλούπια.

Το συγκεκριμένο φιρμάνι ωστόσο, κρίθηκε σύντομα ανεπαρκές από την ομάδα. Η ομάδα ζήτησε για δεύτερη φορά φιρμάνι, που θα τους έδινε αυτή τη φορά φιρμάνι και άδεια ουσιαστικά «να σκάψουν, να απομακρύνουν Tures sculp ή επιγραφές που δεν παρεμβαίνουν στους τοίχους της Ακρόπολης κ.λπ.». Το δεύτερο φιρμάνι χορηγήθηκε στις 6 Ιουλίου 1801 και επέτρεπε στον Έλγιν «να αρθούν ορισμέναι πέτρες με επιγραφές και αριθμοί». Ένα μήνα αργότερα, τον Αύγουστο του 1801, ο Έλγιν ζητά από τον Hunt Voivode να του επιτρέψει να λάβει τις μετόπες του Παρθενώνα, μια κίνηση που, ακόμη και η ελληνική Αντιπρόεδρος πρόξενος της Βρετανίας στην Αθήνα ήταν απρόθυμη να εγκρίνει.

Όπως γράφει ο Edward Daniel Clarke (1769-1822), Βρετανός λόγιος στα «Ταξίδια» του Μέρους ΙΙ, τμήμα 2, p.483: «Ένας από τους εργάτες ήρθε να ενημερώσει τον Δον Μπατίστα ότι επρόκειτο να μειωθούν οι μετόπες. Τότε είδαμε αυτό το θαυμάσιο κομμάτι της γλυπτικής να καταστρέφεται, τεράστιες μάζες από λευκό πεντελικό μάρμαρο, έπεσαν κάτω με βροντή και θόρυβο ανάμεσα στα ερείπια. Ο Disdar, βλέποντας αυτό, δεν μπορούσε πλέον να περιορίσει τα συναισθήματά του. Άφησε ένα δάκρυ να πέσει και δήλωσε με τον πιο εμφατικό τόνο της φωνής «Το τέλος!» ή «Ποτέ ξανά», δηλώνοντας ουσιαστικά πως δεν πρόκειται να συναινέσει ποτέ ξανά σε οποιαδήποτε περαιτέρω dilapidations του κτιρίου».

Έναν χρόνο μετά…

Η αποστολή των Γλυπτών στο Λονδίνο ωστόσο, παρουσιάζει προβλήματα. Τον Σεπτέμβριο, η «Μέντωρ», το πλοίο του Έλγιν, βυθίζεται έξω από το νησί των Κυθήρων με μερικά από τα ωραιότερα γλυπτά του Παρθενώνα. Την παραμονή των Χριστουγέννων 1802, ο Hunt κατάφερε ζήτησε την βοήθεια του καπετάν Clarke, που διοικούσε το HMS «Braakel» προκειμένου να σωθούν τα Γλυπτά.

Ο Λόρδος Έλγιν άφησε την Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά του στις 16 Ιανουαρίου 1803, ενώ συνελήφθη από τις Γαλλικές Αρχές και παρέμεινε υπό κράτηση τα επόμενα τρία χρόνια. Την ίδια περίοδο, ο άνθρωπος του στην Αθήνα, αφαίρεσε μία από τις Καρυάτιδες του Ερεχθείου και την αντικατέστησε με ένα πυλώνα από τούβλο για να αποτραπεί η κατάρρευση της οροφής.

Το 1806 όταν ο Elgin αφέθηκε ελεύθερος από την αιχμαλωσία, η δεύτερη μεγάλη συλλογή από αρχαιότητες βρισκόταν ακόμη στην Αθήνα, υπό την επίβλεψη του «πιστού» φύλακα Lusieri πάνω τους. Το 1809 ο νέος Βρετανός Πρέσβης Robert Adair ζήτησε την απελευθέρωσή τους, ενώ οι Οθωμανοί του απάντησαν πως ο λόρδος Έλγιν δεν είχε εξουσιοδοτηθεί ποτέ να αφαιρέσει τα γλυπτά από τον Παρθενώνα. Η ομάδα του ‘Ελγιν φτάνει στην Αθήνα, στις 20 Μαρτίου. Ο Lusieri δε χάνει χρόνο και φορτώνονται όλα σε ένα πλοίο, που απέπλευσε για το Λονδίνο στις 26 Μαρτίου.

*********

[ 181813334 ]

Κομμάτι- κομμάτι

Η περίφημη συλλογή των επίμαχων γλυπτών περιλαμβάνει μερικά από τα γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της Ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος. Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/2 από ό,τι απομένει από τη γλυπτική διακόσμηση του Παρθενώνα που διασώθηκε: 75 μέτρα από τα αρχικά 160 μέτρα, 15 από τις 92 μετόπες, 17 τμηματικές φιγούρες από τα αετώματα, όπως επίσης και άλλα τμήματα της αρχιτεκτονικής. Πιο αναλυτικά, από τους 97 σωζόμενους λίθους από τη ζωφόρο του Παρθενώνα, οι 56 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 40 στην Αθήνα. Από τις 64 σωζόμενες μετόπες, οι 48 βρίσκονται στην Αθήνα και οι 15 στο Λονδίνο. Από τις 28 σωζόμενες μορφές των αετωμάτων, οι 19 βρίσκονται στο Λονδίνο και οι 9 στην Αθήνα.

Η ζωφόρος του Παρθενώνα θεωρείται ότι απεικονίζει την Πομπή των Παναθηναίων. Οι μετόπες εικονίζουν: στην ανατολική πλευρά τη Γιγαντομαχία, στην δυτική πλευρά την Αμαζονομαχία, στην βόρεια τον Τρωικό Πόλεμο και στην νότια πλευρά τη μάχη μεταξύ Κενταύρων και Λαπίθων. Στο ανατολικό αέτωμα αναπαρίσταται η γέννηση της Αθηνάς, ενώ στο δυτικό αέτωμα η διαμάχη της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κηδεμονία της Αθήνας. Τα αποκτήματα του Έλγιν περιλαμβάνουν ακόμη αντικείμενα από άλλα κτίρια της Αθηναϊκής Ακρόπολης: το Ερέχθειο, που μεταβλήθηκε σε ερείπιο κατά τον ελληνικό αγώνα της Ανεξαρτησίας (1821-33), τα Προπύλαια και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης. Ο λόρδος Έλγιν ουσιαστικά πήρε, περίπου τα μισά από τα γλυπτά του Παρθενώνα, ενώ από τα υπόλοιπα δημιουργήθηκαν εκμαγεία σε γύψο. Στη συλλογή των μαρμάρων μάλιστα, δόθηκε το όνομα του λόρδου Έλγιν.

*********

[ DSC04191 ]

Έφτασαν στη Βρετανία

Στη διάρκεια λίγων ετών ο Έλγιν κατάφερε να συγκεντρώσει 33 φορτία αρχαιοτήτων από τον Παρθενώνα κόβοντας τις ζωφόρους σε κομμάτια που να μπορούν να μεταφερθούν και αφαιρώντας γλυπτά που συχνά ήταν σκαλισμένα στο ίδιο το κτίριο. Μολονότι ο ΄Ελγιν προόριζε τη συλλογή για την προσωπική του κατοικία, τελικά πούλησε τα αποκαλούμενα «Ελγίνεια μάρμαρα» στη Βρετανική κυβέρνηση το 1816. Τα Γλυπτά εκτίμησε η Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων, η οποία συζήτησε το θέμα και θεώρησε τη μέθοδο της εξαγοράς τους, την αξία τους και τη σημασία της αγοράς τους ως δημόσια περιουσία. Το Κοινοβούλιο αποφάσισε τα γλυπτά να αγοραστούν στη συνιστώμενη τιμή των £ 35,000.00. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου την ίδια χρονιά, ενώ το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το συγκεκριμένο σκοπό.

Οι κατηγορίες

Ήδη από την εποχή που ο Λόρδος ΄Ελγιν αφαίρεσε τμήματα του Παρθενώνα, πολλοί χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά του σαν μια πράξη βανδαλισμού η οποία αλλοίωσε τον ναό για πάντα. Ο ΄Ελγιν κατηγορήθηκε για λεηλασία ενός αρχαιολογικού χώρου, για δωροδοκία και εξαπάτηση των Τούρκων, οι οποίοι κατείχαν τότε την Ελλάδα, προκειμένου να αποκτήσει τα μάρμαρα. Μόλις οι ΄Ελληνες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους το 1832 άρχισαν να ζητούν την επιστροφή των τμημάτων που είχαν αφαιρεθεί από το σημαντικότερο εθνικό τους σύμβολο. Από τον Λόρδο Βύρωνα και μετά, υπήρξαν πολλοί ένθερμοι υποστηρικτές της επιστροφής, τόσο Βρετανοί όσο και ΄Ελληνες, οι οποίοι εξετίμησαν τη σημασία του Παρθενώνα, τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον παγκόσμιο πολιτισμό. Μεγάλες διαφωνίες υπήρξαν για το αν ο Λόρδος ΄Ελγιν απέκτησε νόμιμα τους θησαυρούς, ενώ καθηγητές Πανεπιστημίου επιχειρηματολόγησαν για το αν είχε δικαίωμα να τους αφαιρέσει. Αυτές οι διαφωνίες συνεχίστηκαν με κατηγορίες και από τις δύο πλευρές και τελικά δεν κατέληξαν σε κανένα αποτέλεσμα.

Χωρίς συμπεράσματα

Σύμφωνα με τις ιστορικές εξελίξεις, το Βρετανικό Μουσείο δεν φαίνεται πρόθυμο να χάσει ένα από τα διάσημα εκθέματά του, ενώ υποστηρίζει επισήμως πως δεν θέλει να δημιουργήσει προηγούμενο για την επιστροφή άλλων θησαυρών του Μουσείου. Οι υποστηρικτές της επιστροφής από την άλλη πλευρά, απαντούν ότι η περίπτωση των μαρμάρων είναι μοναδική, διότι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα ενός εθνικού μνημείου.

*********

[ DSC04193 ]

Πρόταση για συνεργασία

Στις επίσημες διπλωματικές κινήσεις, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με τη Μεγάλη Βρετανία στο όνομα του ίδιου του Μνημείου και της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσω διμερούς πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση αφορά στην έκθεση των Γλυπτών του μνημείου στην ειδική αίθουσα του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Η Ελλάδα και η Μεγάλη Βρετανία μπορούν να συνεργαστούν για την αναβίωση του Παρθενώνα. Η αποκατάσταση της ενότητας των Γλυπτών θα μας δώσει την δυνατότητα να εμπλουτίσουμε τη γνώση μας γι' αυτό το μοναδικό μνημείο, να εμβαθύνουμε στις μελέτες μας και να αποκαλύψουμε στις επόμενες γενιές τα επιτεύγματα της ανθρωπότητας.

Σήμερα…

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Βρετανικό Μουσείο τον Απρίλιο του 2007, αναφέρεται ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο. Νεότερη ανακοίνωση του Βρετανικού Μουσείου (2009) ανέφερε πως, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, θα ήταν διατεθειμένο να δανείσει τα Γλυπτά , αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να αναγνωρίσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Μουσείο. Η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση.

*****************

Μουσείο Ακρόπολης

Ήξερες ότι…, Πριν και μετά τη 19η Ιουνίου, Επισκέπτες σε αριθμούς, Σταθμός μετρό «Ακρόπολη»

[ museum1 ]

Το Mουσείο Ακρόπολης είναι αρχαιολογικό μουσείο επικεντρωμένο στα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακροπόλεως των Αθηνών. Το μουσείο κτίσθηκε για να στεγάσει κάθε αντικείμενο που έχει βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακροπόλεως και στους πρόποδές του καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή περίοδο έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο Μακρυγιάννη, κατάλοιπο των Ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών Αθηνών.

Το μουσείο θεμελιώθηκε το 2003 ενώ ο Οργανισμός Μουσείου Ακρόπολης ιδρύθηκε το 2008. Τέλος άνοιξε στο κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Περί τα 4.000 αντικείμενα εκτίθενται σε ένα χώρο 14.000 τετραγωνικών μέτρων. Πρόεδρος του οργανισμού του μουσείου είναι ο επίτιμος καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτριος Παντερμαλής.

Ιστορία

Το παλαιό μουσείο Ακροπόλεως, πάνω στον βράχο, ολοκληρώθηκε το 1874 και επεκτάθηκε την δεκαετία 1950-1960. Παρά ταύτα το μουσείο δεν είχε τις δυνατότητες έκθεσης πολλών νέων ευρημάτων που σταδιακά ανακαλύφθηκαν στον βράχο ώστε ήδη από την δεκαετία 1970-1980 εγέρθηκε το θέμα οικοδομήσεως νέου, μεγαλύτερου μουσείου Ακροπόλεως. Καθώς όμως η Ελλάδα έθεσε έπειτα το ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, η ανέγερση νέου μουσείου κρίθηκε επιτακτική.

Έτσι, κηρύχθηκαν δύο εθνικοί διαγωνισμοί (1976 και 1979) οι οποίοι όμως απέτυχαν καθώς τα επιλεχθέντα προς ανέγερση οικόπεδα κρίθηκαν ακατάλληλα, ενώ ένας τρίτος διεθνής διαγωνισμός (1989) ακυρώθηκε το 1999 όταν ανακαλύφθηκε εκτενής αρχαιολογικός χώρος στο οικόπεδο του στρατοπέδου Μακρυγιάννη που είχε επιλεχθεί.

Μόνον ο τέταρτος διεθνής διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τελικά αν και αρχικά δεν είχε ληφθεί απόφαση για διατήρηση του αρχαιολογικού χώρου η οποία όμως εφαρμόστηκε έπειτα από διαμαρτυρίες. Το νικητήριο σχέδιο του γαλλοελβετού αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί, με την συνεργασία του Μιχάλη Φωτιάδη, προέβλεπε την στήριξη του κτηρίου σε υπερυψωμένους πυλώνες ώστε να διασωθεί ο αρχαιολογικός χώρος.

Τοποθεσία

Το μουσείο βρίσκεται στην νότια κλιτή της Ακροπόλεως, στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Η κύρια είσοδος του κτηρίου βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου ενώ το μουσείο περικλείεται από τις οδούς Μακρυγιάννη, Χατζηχρήστου και Μητσαίων. Το μουσείο εξυπηρετείται από στον σταθμό «Ακρόπολη» της γραμμής 2 του Αττικού Μετρό.

Το κτήριο

Το σχέδιο του Μπερνάρ Τσουμί εμπλέκει τρεις αρχιτεκτονικές συλλήψεις: το φως, την κίνηση και ένα τεκτονικό προγραμματισμό. Οι συλλογές του μουσείου εκτίθενται σε τρία επίπεδα ενώ ένα τρίτο μεσαίο επίπεδο στεγάζει τους βοηθητικούς χώρους όπως το εστιατόριο, το πωλητήριο και τα γραφεία. Στο πρώτο επίπεδο του μουσείο παρουσιάζονται τα ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως ενώ η μακριά ορθογώνια αίθουσα και το επικλινές δάπεδο παραπέμπουν στην ανάβαση στον βράχο. Έπειτα ο επισκέπτης βρίσκεται σε μία μεγάλη τραπεζοειδή αίθουσα όπου στεγάζονται τα εκθέματα της αρχαϊκής εποχής. Στον ίδιο όροφο εκτίθενται ακόμη αντικείμενα και γλυπτά από άλλα κτήρια της Ακροπόλεως όπως τα Προπύλαια, το Ερέχθειο και ο Ναός της Αθηνάς Νίκης όπως επίσης και ευρήματα της Ρωμαϊκής και Πρώιμης Βυζαντινής Αθήνας. Ο επισκέπτης όμως βλέπει τα τελευταία κατά την κάθοδο καθώς θα οδηγηθεί πρώτα στην αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα ώστε να τηρηθεί η χρονολογική σειρά. Η αίθουσα των γλυπτών του Παρθενώνα έχει τον ίδιο προσανατολισμό με τον ναό στον βράχο και η χρήση γυαλιού επιτρέπει το φυσικό φωτισμό του χώρου.

Καθώς το μουσείο έχει κτιστεί σε έναν εκτενή αρχαιολογικό χώρο, το δάπεδο, εσωτερικά και εξωτερικά, είναι συχνά διαφανές χρησιμοποιώντας γυαλί και έτσι ο επισκέπτης βλέπει τις ανασκαφές του χώρου. Το μουσείο παρέχει ακόμη ένα αμφιθέατρο, θέατρο εικονικής πραγματικότητας, χώρο επισήμων και αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.

Πηγή: βικιπαιδεία

Ιούνης 2009 στην γειτονιά της Αρεοπαγίτου

Ήξερες ότι…

Τον λόγο του για τα Εγκαίνια ο τέως Υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως τον έγραψε μέσα στην νύχτα, την παραμονή των Εγκαινίων.

Στα εγκαίνια δεν ήρθαν ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, λόγω φόρτου εργασίας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, λόγω ασθενείας. Παρόν δήλωσαν αντίθετα, τα Βαλκάνια. Οι πρωθυπουργοί της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, αλλά και της Σλοβακίας, της Φινλανδίας, του Βιετνάμ, οι υψηλοί προσκαλεσμένοι από την Κίνα…

Την περίοδο των εγκαινίων του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, η Google τροποποίησε το λογότυπό της, ώστε με ένα κλικ επάνω της μπορούσες να επισκεφθείς ιστοσελίδες με πληροφορίες για το Μουσείο, τα εκθέματα και την ιστορία τους.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε στην ιστοσελίδα του τη δημιουργία παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου μέσα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, προκειμένου να επιστρέψουν τα Μάρμαρα.

Οι Αρχηγοί Κρατών, οι Πρωθυπουργοί και οι Υπουργοί Πολιτισμού που παρίσταντο στα εγκαίνια είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν και ένα κομμάτι από τις ομορφιές της χώρας μας με μια κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό, μια μέρα μετά τα εγκαίνια.

Την εβδομάδα των εγκαινίων του Νέου Μουσείου, η διεθνής κοινή γνώμη είχε στραφεί προς την επικαιρότητα στο Ιράν, όπου οι εξελίξεις έτρεχαν με δραματικό τρόπο. Εκεί διαδραματίζονταν αιματηρές διαδηλώσεις και εμφύλιου χαρακτήρα συγκρούσεις μεταξύ αντιπάλων των πολιτικών παρατάξεων.

Ο Υπουργός της Κυβέρνησης Καραμανλή, Σ. Χατζηγάκης στις δηλώσεις του για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου τόνισε μονάχα την ιστορική συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην προσπάθεια για την ανέγερση του Μνημείου. Ο ίδιος δεν έκανε κανένα λόγο για τον ρόλο και τη συμβολή της Μελίνας Μερκούρη. Την ιστορία ήρθε να αποκαταστήσει λίγο αργότερα, ο τέως Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Την ημέρα των Εγκαινίων του Νέου Μουσείου, η Διοίκηση είχε ζητήσει στους ενοίκους διπλανών πολυκατοικιών και οικημάτων να κρατήσουν τα φώτα τους σβηστά, καθώς θα πραγματοποιείτο προβολή πάνω στα κτήρια! Ένας από τους γείτονες ωστόσο, επέμεινε να κρατήσει πεισματικά το φως του αναμμένο! Τα κανάλια μάλιστα, έκαναν λόγο για αστείες συμπεριφορές των Ελλήνων!

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης ανέφερε: «Εγκαίνια στην επιχειρηματική λειτουργία ακόμη και των αρχαιολογικών μουσείων με στόχο την ολοσχερή εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς σηματοδοτούν οι λαμπερές εκδηλώσεις για την έναρξη λειτουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης».

Πριν και μετά τη 19η Ιουνίου 2009

Μια μέρα πριν τα εγκαίνια του Μουσείου η Διεθνής Επιτροπή Επανένωσης των Γλυπτών συνεδρίασε επί ελληνικού εδάφους και τα μέλη της δήλωσαν (από συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακής)

Ντέιβιντ Χιλ - Αυστραλός Πρόεδρος της Επιτροπής Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Ο τρίμηνος δανεισμός των Γλυπτών που είχε προτείνει το Βρετανικό Μουσείο στο αντίστοιχο της Ακροπόλεως είναι ύψιστη προσβολή για τους Ελληνες και καλώς δεν τον αποδέχτηκαν. Είναι σαν να ζητάς από μια μητέρα να συμβιβαστεί με το ότι κάποιος έχει απαγάγει τα παιδιά της», Ντέιβιντ Χιλ, Αυστραλός Πρόεδρος της Επιτροπής Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Άντονι Σνοντγκρας - Kαθηγητής του Πανεπιστημίου του Cambridge, Βρετανία.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η υπερηφάνεια και η...προκατάληψη του Βρετανικού Μουσείου. Δυσκολεύεται τρομερά να κάνει οτιδήποτε που θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα του,όπως το να ανοίξει διάλογο με εκπροσώπους από την Ελλάδα,και μάλιστα επί ίσοις όροις. Θεωρώ ότι το 2012 είναι λίγο νωρίς για να ξεπεραστούν τα διάφορα κωλύματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα ως τότε.Αλλωστε η βρετανική κοινή γνώμη είναι με το μέρος των Ελλήνων. Ο μισός περίπου πληθυσμός έχει επίγνωση της κατάστασης και από αυτόν το 65%-75%,όπως έχει αποδειχθεί από αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις»

Σελίνα Φιγκουειρεδο Λαζ - Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Βραζιλίας

«Η επανένωση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα,αλλά ολόκληρη την υφήλιο. Αυτή η δράση δημιουργεί ένα θετικό κλίμα σε όλον τον πλανήτη και κάθε επιτροπή έχει την ευθύνη η καμπάνια αυτή να μεγαλώσει και να πετύχει τον τελικό στόχο.Τ ο μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η παλιά νοοτροπία, του 18ου αιώνα,η οποία είναι η πνευματική βάση του Βρετανικού Μουσείου.Αυτή η νοοτροπία είναι ιμπεριαλιστική, ξεπερασμένη και δημιουργεί οργή σε πολλές χώρες. Η Ακρόπολη έχει επιτέλους ένα μουσείο που της αξίζει και τα πέντε μέλη της βραζιλιάνικης επιτροπής (καθηγητές από διαφορετικά πανεπιστήμια) αφιερώνουμε εθελοντικά τις ζωές μας σε αυτόν τον σκοπό. Οταν βλέπουμε το κεφάλι ενός αγάλματος να είναι χωρισμένο από το σώμα του, άλλα γλυπτά τεμαχισμένα με βίαιο τρόπο, πονάει η ψυχή μας».

Μίκα Ρισάσεν - Mέλος Φινλανδικής Επιτροπής

«Το γεγονός ότι το Βρετανικό Μουσείο αγόρασε “νόμιμα” κλεμμένα έργα τέχνης δεν σημαίνει ότι είναι δικά του. Η διεκδίκηση των ελληνικών Γλυπτών θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τον επαναπατρισμό πολλών ακόμη έργων τέχνης που έχουν απαχθεί από τη Βρετανία στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της. Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να χρυσώσουμε το χάπι στους Βρετανούς, να το δουν σαν μια κίνηση που θα κάνει καλό στη δημόσια εικόνα τους και όχι σαν μια ήττα ύστερα από διαβουλεύσεις πολλών δεκαετιών. Εχω σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο και έκανα την πρώτη μου βόλτα στην Ακρόπολη ως φοιτητής τον Σεπτέμβριο του 1999, την επομένη του μεγάλου σεισμού που συγκλόνισε την Αθήνα. Τότε ένιωσα δέος καταλαβαίνοντας πως ό,τι κι αν συμβεί, ο Παρθενώνας θα στέκεται για πάντα στο ύψος του».

Ντούσαν Σιτζάνσκι - Aντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής.

«Τόσα χρόνια το επιχείρημα του Βρετανικού Μουσείου ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει τον κατάλληλο χώρο για να στεγάσει αυτά τα έργα και ότι αν μείνουν στο Λονδίνο θα μπορούν να τα θαυμάσουν περισσότεροι επισκέπτες. Το επιχείρημα αυτό έχει καταρρεύσει από το Σάββατο που έγιναν τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου. Η σχέση μου με την Ελλάδα είναι σχέση ζωής. Ερωτεύθηκα τη γυναίκα μου,η οποία είναι Ελληνίδα, και μέσα από εκείνη ερωτεύθηκα και τη χώρα σας. Κάτι που θα επιδιώξω είναι να αναμείξω σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών. Για παράδειγμα, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα αν η κυρία Νάνα Μούσχουρη δεχόταν να γίνει επίτιμο μέλος της ελβετικής επιτροπής».

Επισκέπτες σε αριθμούς

Οι δύο μεγάλες φτερωτές Νίκες σε καλωσορίζουν από μακριά και υπόσχονται αισιοδοξία και ευημερία για το μέλλον. Ρεκόρ επισκεψιμότητας καταγράφει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, παρά τη διεθνή κάμψη που σημειώνεται στα Μουσεία όλου του κόσμου.

Τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου Ακρόπολης κόστισαν 1.860.090 ευρώ, ενώ την εκδήλωση κάλυψαν 440 δημοσιογράφοι από 36 χώρες, 72 εφημερίδες, 27 τηλεοπτικά κανάλια, 27 περιοδικά, 25 ειδησεογραφικά και φωτοειδησεογραφικά πρακτορεία και 12 ραδιόφωνα.

Οι επισκέπτες του Νέου Μουσείου Ακρόπολης ανέρχονται σε 11.000 επισκέπτες ημερησίως, ενώ αρκετοί επιλέγουν να πλοηγηθούν στο Μουσείο μέσω διαδικτύου. ΟΙ συγκεκριμένοι επισκέπτες μάλιστα, προέρχονται από 169 διαφορετικές χώρες της υφηλίου. Ως το τέλος του 2009 το Μουσείο και συγκεκριμένα στο χρονικό διάστημα 20 Ιουνίου- 31 Δεκεμβρίου επισκέφτηκαν το Μουσείο 1.4 εκατομμύριο επισκέπτες. Ορισμένες μέρες μάλιστα, οι επισκέπτες σημείωναν ημερήσια ρεκόρ και ξεπερνούσαν τα 13.000 εισιτήρια εισόδου.

Πρώτοι στο Μουσείο μπήκαν 2.250 επισκέπτες από τις 21 ως και τις 23 Ιουνίου (περίπου 750 άτομα ημερησίως). Οι παραπάνω επισκέπτες είχαν καταφέρει να εξασφαλίσουν το πολυπόθητο εισιτήριό τους μέσω διαδικτύου, επιλέγοντας την ώρα επίσκεψής τους σε γκρουπ των τριών ζωνών (στις 11.00, στη 13.00 ή στις 18.00).

Στο πρώτο δίμηνο λειτουργίας του, το Μουσείο υποδέχτηκε 523.450 επισκέπτες, εκ των οποίων το 60% περίπου ήταν τουρίστες από το εξωτερικό. Το ίδιο διάστημα παράλληλα, οι επισκέπτες του Μουσείου ξεπέρασαν τις 409.000 «εισόδους» στο διαδίκτυο.

Από 01/01/2010 το εισιτήριο του Μουσείο ανέρχεται στα 5 ευρώ, ενώ μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου η τιμή για όλους τους επισκέπτες είχε οριστεί στο 1 μόλις ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο, πως το εισιτήριο των 5 ευρώ, είναι φθηνότερο από όλα τα εισιτήρια στα Εθνικά Μουσεία του κόσμου. Στο Μουσείο του Λούβρου συγκεκριμένα, το εισιτήριο κοστίζει 14 ευρώ, ενώ στο Μουσείο της Νέας Υόρκης 20 ευρώ! Αν ωστόσο κάποιος θελήσει να επισκεφτεί και τα Μνημεία της Ακρόπολης τώρα, η τιμή του εισιτηρίου αυξάνεται κατά 12 ευρώ!

*********

[ New_Acropolis_Museum_5 ]

Η καλύτερη ώρα επίσκεψης είναι το… απόγευμα

Πιο μακριά στην Ευρώπη τώρα, ένα άλλο Μουσείο ανοίγει τις πύλες του τα τελευταία 250 χρόνια και υποδέχεται ετησίως περίπου 6 εκατομμύρια επισκεπτών τον χρόνο. Πρόκειται για το Βρετανικό Μουσείο.

Για το 2009 τώρα, πρώτο σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως κατάφερε να αναδειχθεί το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι με 8.5 εκατομμύρια επισκέπτες. Οι καθημερινές επισκέψεις στο Λούβρο ξεπερνούσαν τις 27.000 επισκέψεις σε αριθμό, ενώ τα συγκεκριμένα δεδομένα ισχύουν για τα 4 τελευταία χρόνια. Στα παραπάνω στοιχεία, αξίζει να σημειώσουμε πως το Μουσείο έχασε περίπου 50.000 επισκέπτες χάρη στο κύμα απεργιών του περασμένου Δεκεμβρίου. Μόνο η ιστοσελίδα του Μουσείου κατέγραψε 10.6 εκατομμύρια επισκέπτες μονάχα για το 2009.

Σταθμός μετρό «Ακρόπολη»

Αντίγραφο της ζωφόρου του Παρθενώνα μας καλωσορίζει στο σταθμό μετρό Ακρόπολη.

Στις 16 Νοεμβρίου 2000 εγκαινιάζεται στην Αθήνα ο σταθμός της γραμμής 2 του μετρό «Ακρόπολη». Πρόκειται για υπόγειο σταθμό διαθέτει δύο πλευρικές αποβάθρες. Εντός των χώρων του σταθμού εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, καθώς και αντίγραφα έργων τέχνης από την Ακρόπολη.

Στην αριστερή πλευρά της αποβάθρας μάλιστα, παρατηρούμε τοιχογραφία με αντίγραφο των Ελγινείων Μαρμάρων, ενώ στη δεξιά πλευρά ο τοίχος καλύπτεται από τη φωτογραφία της Μελίνας Μερκούρη. Ιδιαιτέρως ξεχωρίζει το αντίγραφο της ζωφόρου του Παρθενώνα που εκτίθεται στις αποβάθρες, καθώς και τα αντίγραφα των γλυπτών των αετωματικών συνθέσεων του Παρθενώνα στις εισόδους του σταθμού. Η τοποθέτηση του αντιγράφου της ζωφόρου σε τόσο εμφανές σημείο αποτελεί ένα έμμεσο πλην όμως σαφές μήνυμα της προβολής του ελληνικού αιτήματος για την επιστροφή των Ελγινείων μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Η γειτνίαση του σταθμού Μετρό με το Νέο Μουσείο Ακροπόλεως, καθώς και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών του Μουσείου στη συγκεκριμένη αποβάθρα ενισχύει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο μήνυμα.

*****************

Οι φορείς

Πριν από εμάς, Το Cambridge, το debate.. και τα Γλυπτά, ‘Αλφα Βήτα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, Σφυγμομετρώντας τα Γλυπτά

Ιστορικό Ψήφισμα του 1986

Τον Ιούλη του 1986 τα πνευματικά και καλλιτεχνικά σωματεία της χώρας παρέδωσαν ψήφισμα στην Υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη για την αξιοποίηση και διεθνή προβολή της συστράτευσης όλων των Ελλήνων υπέρ της επιστροφής των «Ελγινείων».

Το ψήφισμα υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των σωματείων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται : η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών, η Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων, το Καλλιτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, η Εταιρία Θεατρικών Συγγραφέων, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, το Εθνικό Κέντρο Ερευνών, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, η Ένωση Γλυπτών, ο Σύνδεσμος Εκδοτών κ.α.

Εμείς διαβάζουμε …

«Τα μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο, στο Βρετανικό Μουσείο, «προς φύλαξη», όπως επίσημα έχει δηλωθεί. Σήμερα νομίζουμε πως είναι πια καιρός να επιστρέψουν στη χώρα μας στο χώρο, που τα γέννησε, γιατί είναι παγκόσμια αναγνωρισμένο πως η Ελλάδα μπορεί να διαφυλάξει τους καλλιτεχνικούς της θησαυρούς. Άλλωστε έργα τέχνης σαν κι αυτά που ανήκουν σ΄ όλη την ανθρωπότητα, δεν είναι νοητό να διαμελίζονται και να διασκορπίζονται και είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμπληρώνουν το μνημείο και το τοπίο που τα ενέπνευσε»

«Το Αττικό τοπίο και το φως του, ο Παρθενώνας και το Ερεχθείο, ο ίδιος ο βράχος της Ακρόπολης, επιβάλανε το ρυθμό, την αρμονία, την γλυπτική τελειότητα αυτών των μορφών. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να λειτουργήσουν έστω και στο τελειότερο μουσείο του κόσμου;»

«Εκφράζοντας ένα πανελλήνιο πόθο αλλά και δικαίωμα, εμείς οι πνευματικοί και καλλιτεχνικοί φορείς απευθύνουμε αυτό το ψήφισμα σε όλους τους Λαούς και κληρονόμους της Αρχαίας Ελλάδος, βέβαιοι πως θα τους βρει θερμούς υποστηρικτές της έκκλησής μας και πως το πρόβλημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα θα οδηγηθεί στην οριστική του λύση».

Πριν από εμάς

Όλοι μαζί στηρίζουμε μία ιδέα. Η επιστροφή των Ελγίνειων Γλυπτών αποτελεί ένα διαχρονικό και διατοπικό αίτημα.

Το 2004 ξεκινά στις Βρυξέλλες η Βέλγικη Καμπάνια «Παρθενώνας 2004», στόχος της καμπάνιας ήταν η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στις 13 Μαρτίου 2002 δίνεται μια μεγάλη συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Μια πράξη πολιτισμού και δικαιοσύνης» από τους 2 Βέλγους γερουσιαστές Φρανσουά Ρολάν ντι Βιβιέ και Πολ Γουίλ.

Η παραπάνω πρωτοβουλία των δύο γερουσιαστών έρχεται να στηρίξει την καμπάνια, που άρχισε οι εδώ και λίγες εβδομάδες ο Βρετανός βουλευτής Ρίτσαρντ Άλλαν, ο οποίος ήδη υποστηρίζεται από ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών και ανθρώπων της επιστήμης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης οι γερουσιαστές ανακοίνωσαν μια λίστα 150 σημαντικών προσωπικοτήτων του Βελγίου που προσυπέγραψαν το αίτημα της επιστροφής των μαρμάρων. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται πρόεδροι της Εθνοσυνέλευσης, 27 γερουσιαστές, 35 ομοσπονδιακοί βουλευτές, 50 βουλευτές των περιφερειών και 12 νομάρχες.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάστηκε στο ευρύ κοινό ο δικτυακός τόπος για την καμπάνια «ΠΑΡΘΕΝΩΝ 2004».

Το 2007 διοργανώνεται εβδομάδα στο Σίδνεϊ με θέμα τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης υπό το γενικό τίτλο «The Parthenon Project». Σίδνεϊ. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις, συζήτηση για το ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς και διάλεξη για τα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης, την οποία θα παρουσιάσουν από κοινού η κα Ιωαννίδου και ο κ. Νικόλαος Τογανίδης, αρχιτέκτονας και υπεύθυνος του αναστηλωτικού έργου.

Το «Parthenon Project» υπήρξε ιδέα της κυρίας Θεοδώρας Μηνά, δικηγόρου και αποφοίτου του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Ο κ. Michael Turner, έφορος του Μουσείου Νίκολσον, το οποίο βρίσκεται εντός του Πανεπιστημίου και στο οποίο θα φιλοξενηθεί έκθεση για τα αναστηλωτικά έργα Ακρόπολης αναφερόμενος στην κα Μηνά είπε ότι εκπροσωπεί μια νέα γενιά Ελλήνων που επιθυμούν να αποκαταστήσουν την αδικία εις βάρος της ελληνικής πολιτιστικής ιστορίας και ταυτότητας.

Ρίτσαρντ Άλαν - Βρετανός Βουλευτής

Ο Ρίτσαρντ Άλαν, Βρετανός Βουλευτής και οραματιστής της Κίνησης ανέφερε στο μήνυμά του: «αυτή η ενέργεια δείχνει ότι η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει παγκόσμια απήχηση. Δύο δηλώσεις υποστήριξης της επιστροφής των μαρμάρων συγκέντρωσαν σχεδόν 600 υπογραφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εν τω μεταξύ πολλές χώρες της Κοινοπολιτείας και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν φορείς που επικεντρώνουν το ενδιαφέρον και τη δράση τους για την επιστροφή των μαρμάρων. Αν θέλουμε να είμαστε ολοκληρωτικά μέλη της Ευρώπης, πρέπει να κάνουμε αυτή τη χειρονομία στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται η ιδανική ευκαιρία για την Βρετανική κυβέρνηση να αποδείξει, ότι είναι ένας παίκτης-κλειδί στη διεθνή συνεργασία και καλή πίστη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε δύο δηλώσεις για την Επιστροφή των Μαρμάρων : η πρώτη δήλωση υπεγράφη από 252 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η δεύτερη από 347 άλλες προσωπικότητες.

Ντόναλντ Πέιν- Γκας Μπιλιράκης

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα ζήτησαν το 2009 στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ντόναλντ Πέιν και ο ρεπουμπλικάνος Γκας Μπιλιράκης.

Στην τροπολογία αναφέρεται πως ο Παρθενώνας αποτελεί σύμβολο της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, οικουμενικό σύμβολο δημοκρατίας και ελευθερίας, αλλά και σημείο προσευχής για αρχαίους Έλληνες, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Στην ίδια τροπολογία αναφέρεται ειδικότερα πως με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης η Ελλάδα είναι σε θέση να προφυλάξει πολύ καλύτερα τα Γλυπτά απ ό,τι το Βρετανικό Μουσείο. Οι δύο Γερουσιαστές μάλιστα, καταλήγουν πως «η κυβέρνηση της Βρετανίας να εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική με στόχο τη διευκόλυνση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα».

To Δεκέμβρη του 2009 η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού βραβεύει τη διαδικτυακή πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα Δίκτυα Νεολαίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού μέσω της ιστοσελίδας τους www.unitethemarbles.org, για την προώθηση του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών.

«Η ιστοσελίδα μας απευθύνεται όχι μόνο στους Έλληνες και στους αμέτρητους φιλέλληνες, ανά τον κόσμο, γι΄ αυτό φροντίσαμε να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες- αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ρωσικά, αραβικά κ.ά.», δηλώνει ο Συντονιστής του ΣΑΕ Αφρικής, Εγγύς και Μέσης Ανατολής, Δημήτρης Βαφειάδης, από το Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος και συνεργάστηκε με τη δραστήρια Ομοσπονδία Ελλήνων Φοιτητών Νοτίου Αφρικής, (NAHYSOSA).

«Η διαδικτυακή πρωτοβουλία που ανέλαβαν τα Δίκτυα Νεολαίας του ΣΑΕ για την προώθηση του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, μας κάνει να νιώθουμε όχι μόνο περηφάνια αλλά και ευθύνη. Θα συνεχίσουμε μαζί με όλους του Έλληνες και της Ελλάδας και του εξωτερικού να παλεύουμε για την επανένωση των Γλυπτών, όπως θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με όλους τους πολίτες της ανθρωπότητας που θεωρούν δίκαιο το αίτημα μας και μας στηρίζουν στην προσπάθειά μας. Και ελπίζουμε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί το όραμα της Μελίνας Μερκούρη και τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στον τόπο τους. Τώρα έχουν πλέον το δικό τους σπίτι, το νέο Μουσείο Ακρόπολης», δήλωσε σχετικά η κυρία Γκερέκου.

Το Cambridge, το debate.. και τα Γλυπτά

Κάποιοι αρνήθηκαν την πρόταση, κάποιοι μίλησαν για εθνικιστικές σκοπιμότητες της Ελλάδας και κάποιοι για «αδικία της ιστορίας». Ένα debate, πολλές αιωνιότητες και 4 ομιλητές…

Με 114 ψήφους υπέρ και 46 ψήφους κατά, έληξε το θέμα αντιπαράθεσης στον Όμιλο Ντιμπέιτ του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ (Cambridge Union Society) σχετικά με την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Όμιλος παραμένει ως σήμερα πιστός στην παράδοση δύο αιώνων και εξακολουθεί να υποδέχεται κάθε εβδομάδα γνωστούς ομιλητές , οι οποίοι λογομαχούν για «αμφιλεγόμενα» θέματα. Στην περίπτωση των Ελγίνειων Γλυπτών συγκεκριμένα, δύο κεντρικοί ομιλητές εξέθεσαν επιχειρήματα υπέρ της επιστροφής και δύο άλλοι υποστήριξαν το αντίθετο, με παρεμβάσεις από το κοινό, που αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από φοιτητές.

Ισχυρή στάθηκε η απουσία εκπροσώπων του Βρετανικού Μουσείου, οι οποίοι προτίμησαν να απορρίψουν την πρόσκληση των διοργανωτών, ενώ 20 ακόμη από τους υποψήφιους ομιλητές για τη βραδιά αρνήθηκαν την πρόταση. Κυρίαρχη προσωπικότητα της διοργάνωσης στάθηκε ο Καθηγητής Σνόντγκρας. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της Επιστροφής και δήλωσε πως «όσο περισσότερα μαθαίνει ο κόσμος για τα γεγονότα τόσο περισσότερο πείθεται υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως «το Νέο Μουσείο Ακρόπολης βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από την αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου, η οποία μοιάζει με τάφο». Υπέρ φυσικά, τάχθηκε και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την επανένωση, Ντέιβιντ Χιλ: «Έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση που μπορεί να διορθωθεί μια αδικία της Ιστορίας».

Τα «μαχαίρια» - Τζόναθαν Τζόουνς - δημοσιογράφος

Κατά της Επιστροφής των Μαρμάρων τάχθηκε ο δημοσιογράφος της «Γκάρντιαν», Τζόναθαν Τζόουνς. «Ας σταματήσουμε να διαφωνούμε για το πού πρέπει να βρίσκονται τα Μάρμαρα και ας αρχίσουμε να μιλάμε για τα ίδια τα Μάρμαρα και την καλλιτεχνική τους αξία», δήλωσε ο ίδιος ενώ υποστήριξε πως η Ελλάδα ζητά να γυρίσουν τα Γλυπτά πίσω, κινούμενη από… «εθνικισμό, την πλέον μικροπρεπή ιδεολογία, μια ιδεολογία που τυφλώνει»! Ο κύριος Τζόουνς κατέληξε υποστηρίζοντας πως τα Γλυπτά «ανήκουν στον κόσμο».

‘Αλφα Βήτα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Οι Αυστραλοί πρωτοστατούν διεθνώς στην εκστρατεία για την Επιστροφή. Αποτελούν τον πιο δραστήριο Σύνδεσμο παγκοσμίως, μετά την Ελλάδα και τη Βρετανία. Όσα ειπώθηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή του ABC για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι Αυστραλοί πρωτοστατούν διεθνώς στην εκστρατεία για την Επιστροφή. Αποτελούν τον πιο δραστήριο Σύνδεσμο παγκοσμίως, μετά την Ελλάδα και τη Βρετανία. Όσα ειπώθηκαν στην τηλεοπτική εκπομπή του ABC για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Το αυστραλιανό κανάλι και η δημοσιογράφος Ελένη Βατσικοπούλου, ξενάγησαν τους τηλεθεατές στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Το νέο σύμβολο της Αθήνας, όπως αποκάλεσαν ενδεικτικά το Μουσείο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία. «Σ' αφήνει με κομμένη την ανάσα. Θεωρείται το πιο αξιόλογο κτίριο που έγινε στην Ελλάδα, μετά τον Παρθενώνα. Αποπνέει ένα αξεπέραστο μεγαλείο, αλλά και μια σεμνότητα αφοπλιστική. Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο του σήμερα που σέβεται το χτες. Τόσο φως! Είναι αυτό που οι αρχαίοι θα ήθελαν να απολαμβάνουμε το αττικό, μοναδικό φως. Το να περπατάς σε γυάλινες επιφάνειες και να βλέπεις τα θεμέλια της αρχαίας πόλης, είναι κάτι που σε κανένα μέρος του κόσμου δεν έχει συμβεί», περιγράφει η ίδια.

Είναι θαυμάσιο, όμως δεν αλλάζει τίποτε!

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Άντριου Μπάρνελ δήλωσε χαρακτηριστικά πως βρίσκει θαυμάσιο το Μουσείο, όμως «αυτό δεν αλλάζει τίποτε, τα μάρμαρα, μας ανήκουν, τα αποκτήσαμε νόμιμα, πληρώνοντας γι' αυτά. Επομένως δεν υπάρχει θέμα επιστροφής», δηλώνει!

Ο ρυπογόνος αέρας της Αττικής

Ο Προέδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ αναίρεσε όσα ακούγονται για την προστασία των Γλυπτών από την ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας τα παραπάνω επιχειρήματα ως προσβλητικά & ανεδαφικά. «Ο Έλγιν πήρε μόνο τη μισή συλλογή. Η άλλη μισή - το περίφημο δυτικό διάζωμα - έμεινε στον Παρθενώνα. Τώρα, αν συγκρίνεις αυτό που έμεινε στην Αθήνα με εκείνο που είναι στο Βρετανικό Μουσείο, της Ελλάδας είναι ασύγκριτα σε καλύτερη κατάσταση», δήλωσε ο κύριος Χιλ.

Οι Αβορίγινες τα κατάφεραν

Στα πλαίσια της Εκστρατείας για τον Παρθενώνα, οι Βρετανοί ποντάρουν στις διεθνείς πιέσεις & στην τελική απόφαση της Βρετανικής Κυβέρνησης, καθ’ εικόνα με τις πιέσεις που ασκήθηκαν για την επιστροφή των Γλυπτών των Αβορίγινων. Μετά από διαρκείς πιέσεις του Πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ προς τον ομόλογό του, Τόνι Μπλερ, το 2006 επεστράφη ένα σημαντικό μέρος των κλοπιμαίων.

Σφυγμομετρώντας τα Γλυπτά

1,2,3,4,5,6,7,8, 9,10... 1.000.000, 2.000.000, 30.000.000… 65.000.000…κ.ο.κ. Είμαστε πολλοί…

Σειρά από δημοσκοπήσεις σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, απασχόλησαν την κοινή γνώμη στη διάρκεια των δύο προηγούμενων δεκαετιών.

Απρίλιος 1996. Σε τηλεφωνική σφυγμομέτρηση μετά την προβολή ενός ντοκιμαντέρ σχετικά με την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, τηλεφώνησαν 99.340 άνθρωποι, εκ των οποίων υπέρ ψήφισαν οι 91.822, ήτοι ποσοστό 92,5%.

Σεπτέμβριος 1998. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων MORI πραγματοποίησε δημοσκόπηση στη Μεγάλη Βρετανία στις 25 Σεπτεμβρίου 1998. Το 39% του κοινού ψήφισε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, το 15% κατά, ενώ το 18% ήταν αναποφάσιστο.

Στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τώρα, το 47% ψήφισε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα, το 44% ψήφισε κατά και το 9% παρέμεινε αναποφάσιστο. Πιο αναλυτικά, το 57% των βουλευτών του Εργατικού κόμματος του Βρετανικού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της επιστροφής, το 33% κατά και 10% ήταν οι αναποφάσιστοι. Από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος αντίθετα, υπέρ της επιστροφής ψήφισε το 9% και κατά το 83%!

Δεκέμβρης 1999. Το BBC ρωτά το κοινό του αν πρέπει τα «Ελγίνεια Μάρμαρα να παραμείνουν στο Βρετανικό Μουσείο». Το 51% απάντησε ναι, το 20% απάντησε όχι και το 10% του κοινού δεν εξέφρασε γνώμη.

Μάρτης 2000. Σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Economist: «Αν γινόταν ελεύθερη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για την επιστροφή των Ελγινείων στην Ελλάδα, θα το υποστηρίζατε ή όχι;».

Το 66% των μελών του Βρετανικού Κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της επιστροφής και το 34% κατά. Πιο αναλυτικά, κατά της επιστροφής ψήφισαν και πάλι τα μέλη του Εργατικού Κόμματος σε ποσοστό 87%, ενώ το 83% τω Βουλευτών του Φιλελεύθερου Κόμματος ψήφισε υπέρ.

Σε δεύτερο ερώτημα, αν δηλαδή τα Μάρμαρα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από 10 χρόνια, το 41% των βουλευτών ψήφισε θετικά, ενώ το 59% ψήφισε αρνητικά.

Οκτώβρης 2000. Το CNN ρωτά τους τηλεθεατές του αν «Πρέπει οι Βρετανοί να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά που αποσπάστηκαν από τον Παρθενώνα πριν 200 χρόνια;». Τηλεφώνησαν 5.492 άτομα, ενώ το 82% ψήφισε υπέρ.

Iανουάριος 2002. Το site του CNN θέτει και πάλι το ζήτημα της Επιστροφής των Ελγινείων. Ψηφίζουν 1.714 άτομα, ενώ μόλις 420 εξ αυτών στρέφοντα κατά του ενδεχομένου επιστροφής τους.

Σεπτέμβριος 2002. Η εταιρεία MORI επανέρχεται στο θέμα των Γλυπτών. Τα ποσοστά των Βρετανών τώρα διαμορφώνονται στο 6 προς 1 υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Αυτό σημαίνει ότι μόλις το 7% των Βρετανών υποστηρίζει την παραμονή των Γλυπτών στη Βρετανία.

Δεκέμβριος 2003. Η ICM Research ρωτά 1002 ενήλικες, αν συμφωνούν να επιστραφούν τα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο. Το 73% των ερωτηθέντων συμφώνησε, ενώ το 18% διαφώνησε. Σε ερώτηση εάν το Βρετανικό Μουσείο θα πρέπει να προχωρήσει σε μια δέσμευση κατά το Ολυμπιακό έτος 2004, για την έκθεση των Μαρμάρων στην Αθήνα, το 77% συμφώνησε. Μόνο το 16% διαφώνησε. Σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη ελληνική πρόταση να επιτραπεί στο Βρετανικό Μουσείο να διατηρήσει την κατοχή των Μαρμάρων που βρίσκονται στο Λονδίνο, στην περίπτωση μακροχρόνιου δανεισμού τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε οπτική επαφή με τον χώρο του μνημείου στην Αθήνα, το 81% είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δεχθεί την πρόταση. Μόνο το 13% διαφώνησε.

*****************

Άλλη μια φορά ΠΑΡΑΚΑΛΏ ...

( παρακαλώ χρησιμοποιώντας το δεξιό κλικ του mouse, ανοίξτε τον επόμενο σύνδεσμο ( ιστοσελίδα ) σε ξεχωριστό παράθυρο προς τα δεξιά, )

( please using the right click of your mouse, and Open Link in Next Private Window, )

http://bringthemback.freeforums.net/

*****************

*****************

*****************