DIVERSITAT

Un dels objectius més destacables de l'educació és garantir que tot l’alumnat, independentment de les seves condicions i característiques personals, desenvolupi el màxim possible les seves capacitats.

Viure la diferència com un factor positiu i cercar formes cada cop més adequades de respondre a la diversitat, reduint les barreres que troba cert alumnat per aprendre, és un repte que implica a les famílies, a les institucions, a l’administració educativa i a tots els professionals de l’educació.

Mapa mental: "Pràctiques inclusives a l'aula"

Contes per explicar la diversitat, la inclusió...

Quatre cantonades (Català)

Cuatro esquinitas de nada (castellà)

Pee als més petits

El cazo de Lorenzo (Castellà)

Presentacions:

TDAH (TRASTORN PER DÈFICIT D'ATENCIÓ AMB O SENSE HIPERACTIVITAT)

El trastorn per dèficit d’atenció amb o sense hiperactivitat és un trastorn d’origen neurobiològic que s'inicia en la infància i es caracteritza per les dificultats per mantenir l’atenció, la hiperactivitat i la impulsivitat que causen un deteriorament funcional de la persona.

La identificació de les individualitats i el TDAH

És evident que, sabent el que se sap, sobre estils d’aprenentatge, tipus d’intel·ligència, que no tothom aprèn de la mateixa manera, ni a la mateixa velocitat, té dubtes diferents i avança més o menys en unes àrees o en altres.... és absurd que se segueixi insistint en que tots els alumnes aprenguin de la mateixa manera. Una matèria es pot presentar de formes molt diverses quepermetin a l’alumnat adquirir nous aprenentatges, partint de les seves capacitats més destacades i aprofitant els seus punts forts.

La utilització pràctica de la teoria de les IM a l’aula consisteix principalment en respectar d’una manera harmònica les diferències entre les persones, les múltiples variacions en quant als seus mètodes d’aprenentatge, les diverses maneres per avaluar i les diferents maneres de deixar una “petjada” personal en el món.

Possibles intervencions pedagògiques amb l’alumnat amb TDAH:

Una proposta d’intervenció educativa en alumnat amb TDAH hauria de consistir en realitzar una mirada global, oberta i flexible d’aquest alumnat, com una persona complexa amb les seves possibilitats, interessos, aficions, actituds i dificultats. Sense encasellar-los en una imatge concreta, ajudant-los a descobrir les seves qualitats, donant-los confiança en les seves capacitats d’aprenentatge i de millora.

Tot això serà possible si s’acompanya de missatges i avaluacions escolars detallades que valorin més el procés i les evidències de millora que no els resultats finals.

Trobar la intel·ligència més desenvolupada d'un alumne amb TDAH ens facilita el camí per descobrir les seves habilitats i com podem acostar els continguts que desitgem transmetre. A més, si enfortim les seves potencialitats, ens servirà com a un element motivador amb el qual podrem treballar i reforçar la seva autoestima.

Com donar suport als infants i joves amb TDAH perquè es converteixin en adults feliços?

  • Informar sobre el tema a totes les persones involucrades (pares, familiars, professors, altres professionals).
  • Utilitzar el concepte i filosofia de les intel·ligències múltiples (fer que el nen descobreixi que si bé té debilitats, també té fortaleses)
  • Emprar diverses estratègies i metodologies segons la necessitat de l’alumnat que transmetin valors, emocions i ajudin a desenvolupar habilitats socials, com poden ser: les participatives, les col·laboratives, les reflexives, la resolució de problemes, el pensament crític i creatiu...
  • Utilitzar i ajudar-nos de les tecnologies de l’aprenentatge i el coneixement (TAC) per personalitzar millor l’aprenentatge (per exemple, permetre al nen que té molt mala lletra, presentar els seus treballs fets a ordinador)
  • Treball d'equip (El nen no pot canviar el funcionament del seu cervell, necessitem modificar l'entorn).
  • Permetre a l’alumnat que gaudeixi de l'èxit (per a això hem de mirar-lo de manera positiva i descobrir les seves capacitats)...