Välkommen till Klintens Båtklubb!

Klintens Båtklubb ligger invid Skurusundet vid Gamla Brovägen. Innan Skurubron färdigställdes 1915 var Klinten en betydelsefull knytpunkt där både färjan och flottbron utgjorde viktiga förbindelser mellan Sicklaön och Boo.


Under 2023 firade vi att Klintens Båtklubb fyllde 90 år! Det är mycket som har hänt under dessa år och en del av historien finns dokumenterad under bildarkivet, klicka här

Nyheter

Sjösättning 4e maj 2024

Efter en lång och kylig vår har vi nu genomfört årets sjösättning med strålande sol! När vi inledde sjösättningen var det frost på däcken och kapellen och när vi var klara med alla båtar kl 13 var det 20C! Vilken lyx! Stort tack till alla medlemmar! Hoppas alla får en fin båtsommar!


Inplocket i ladan och efterföljande flagghissning äger rum den 14e maj kl 18. 

Annons från Svenska Sjö. Klintens Båtklubb är försäkrad genom Svenska Sjö. De erbjuder även andra förmånliga erbjudanden.

Anmälan om kö till sommarplats och uppsägning av plats görs senast 31e mars

För att underlätta tilldelningen av sommarplatser inför sommarsäsongen 2024 är det viktigt att uppsägning av platser, anmälan om ändringar och anmälan till kö för sommarplats görs senast 31e mars. Skicka ett mejl till hamnkapten: ellen.cowan.se@gmail.com och/eller hamnkaptenkbk@gmail.com.


God Jul och Gott Nytt år! (2023-12-14)

Nu när det lackar mot jul och året avrundas kan vi konstatera att vi lämnar ett fint jubileumsår bakom oss.  I år har vi utöver de sedvanliga aktiviteterna så som vår-/höstmöte, in-/utplock, sjösättning/torrläggning, arbetsdagar och övrigt planerade underhåll även fått tillfälle att fira 90-års jubileum som klubb! Det har varit väldigt roligt att titta tillbaka på klubbens historia och allt ideellt arbete som resulterat i den fina klubb vi har idag. Nu får vi blicka in mot 2024 och kommande båtsäsong!


Adventsfika andra advent 10/12 i klubbhuset

Nu bjuder vi in till traditionsenligt adventsfika i andra advent (10e December) i klubbhuset kl 14-16. Det kommer serveras glögg, kaffe, pepparkakor och hembakade lussebullar. Alla medlemmar är hjärtligt välkomman! 


Vattnet längs bryggorna stängs av 29e oktober

För att förhindra att ledningarna fryser sönder kommer allt bryggvatten stängas av 29e oktober. Se till att konservera era motorer innan dess. Vattnet sätts på väl till vårrustningen när frostrisken är över.


Tack för en väl genomförd upptagning (2023-10-09)

I söndags (8/10) genomfördes upptagningen lugnt och metodiskt. Med stor sol, knappa 10C och trots vindar med kulingvarning (8-16 m/s) så lyckades vi genomföra upptagningen på ett bra sätt. Tack till alla inblandade! Sammantaget lyfte vi 43 båtar under gårdagen. Vi uppmanar alla att notera sådant som kan förbättras gällande pallning av den egna båten, ev behov av utrustning och positionen av slingmarkeringarna.

NYTT DATUM FÖR UPPTAGNING SÖNDAG 8 OKTOBER 2023

Med anledning av förändringar hos Stenstakranlyft AB som vi anlitat de senaste åren så kommer årets upptagning behöva förflyttas till söndag 8e oktober. Information kring upptagningen presenterades på höstmötet och har skickats ut via medlemsbrev.  Samma information finns på hemsidan under "Medlemsbrev" och "Styrelsen informerar".


Notera att klubben inte erhållit något parkeringstillstånd för parkering längs Gamla Brovägen på upptagningsdagen. Vi hänvisas till att parkera på pendelparkeringen i Björknäs. 


Urplock i ladan och efterföljande höstmöte 26e september

På tisdag 26e september hölls urplocket ur ladan med efterföljande höstmöte.

Jubileumsfesten 2 september 2023

I lördags 2a september ägde klubbens 90års jubileumsfirande rum på stora hamnplanen nere vid huvudbryggan. Väderprognosen var osäker inför festen, men under kvällen fick vi såklart lite sol på vårt festligt inredda partytält med fin uppdukad buffé, bar och livemusik!


Under kvällen fick vi tillfälle att dyka ner i klubbens och Klintens dåtida och mer närtida historia genom ett quiz där Malin Svensson korades som överlägsen vinnare! 


Vi hoppas att alla fick en underbar kväll! Tack till alla deltagare och speciellt till de som på olika sätt bidragit till att festen blev så lyckad som den blev! Det uppskattas väldigt mycket!


Det uppskattas om ni som var med på festen har möjlighet att dela lite bilder från jubileumsfirandet. Skicka gärna bilder till kontakt@klintensbk.se. 

Jubileumsfest 2 september 2023

Snart är det äntligen dags för klubbens 90 års jubileumsfest. Vi är 55 anmälda gäster och det känns roligt att så många vill uppmärksamma vår fina klubb! 


Kl 17 kommer vi starta kvällen med ett välkomstmingel. Vid ca kl 18-18:30 kommer vi gå till bords.  Vi hoppas på en riktigt härlig fest med festligt partytält, catering, live musik, trevlig samvaro och kanske lite bryggdans.


Mer information om festen kommer skicka ut via e-post under mitten av augusti. Har du något underhållsmässigt du vill bidra med; tal, historia, bilder, eller annan underhållning mottager vi detta tacksamt.

Under lördag den 19/8 utfördes röjning omkring hamnområdet

Under ledning av vår hamnförvaltare sammankallades ett gäng medlemmar för arbetsdag. Under lördagen utfördes röjning av sly och ogräs omkring hamnområdet och rensning av gammalt skräp i ladan. Tack för allas insats!


Jubileumsfesten 2023-(Anmälan är stängd)

Nu kan vi äntligen önska klubbens medlemmar hjärtligt välkomna till klubbens 90års-fest. 

Den 2a september välkomnar vi till fest med festligt partytält, catering, bryggdans och trevlig samvaro. Vi hoppas så många som möjligt är intresserade av att komma och fira denna dag tillsammans. Vi emotser din anmälan senast 30e juni.


Anmälan och mer information om jubileumsfesten hittar du genom att klicka här.

Eller genom att klippa in följande länk i webbläsaren: https://forms.gle/B87Rmb1t8yFDUULT6 

Fakturorna för 2022/2023 är aviserade

Alla har aviserats sina fakturor för medlemskap 2023 samt vinterplats+kran 2022 och sommaren 2023. Förfallodatumet är 6 juli 2023. (Dessa skickades ut 6/6-2023).

Årets sjösättning är avklarad

Årets sjösättning förflöt smidigt och det är roligt att se engagemanget bland medlemmarna. Det är en fin klubbanda när vi hjälps åt med bogsering vid behov och andra tips och trix. Nu ser vi fram emot en fin båtsommar!


Årets sjösättning äger rum 6e maj 2023

Sjösättningen för samtliga båtar sker lördag 6e maj.  Starten sker vid lilla planen intill klubbhuset kl 6:45. Mer information meddelades i det senaste medlemsbrevet, se här och preliminär turordning här. 

OBS! Klubben har inte beviljats dispens för parkering längs Gamla Brovägen. Parkering hänvisas således till pendelparkeringen vid Björknäs centrum.

Vattnet längs bryggorna är påslaget

Under Påskhelgen ordnade Fredrik så att vi åter igen har tillgång till vatten längs med bryggorna. Nu är det hög tid för vårrustning!

Årsmöte 28 mars

Årets årsmöte kommer äga rum 28e mars kl 19. Årsmötet hålls i konferenslokalen i gamla Boo kommunalhus, Kommunalvägen 2, mitt emot Sonjas kiosk. Komplett kallelse med verksamhetsberättelse, dagordning, osv har skickats ut via e-post 14e mars till samtliga medlemmar.  Hoppas på god uppslutning likt tidigare år! 

Genomförda XRF-mätningar helgen 17-19 mars

Under fredag, lördag och söndag genomförde Fredrik och Ellen XRF-mätningar på samtliga båtar på hamnplanerna (bortsett från aluminiumbåtar). Ellen och Fredrik är sedan hösten 2022 certifierade mätförättare enligt Svenska Båtunionens standard. 


Resultaten kommer analyseras och protokollen kommer sedan distribueras till samtliga medlemmar.

Förtydligande om platstilldelning för sommar och vinterplatser

I mars medlemsbrev finns nyttig information för framförallt köande medlemmar.  Medlemsbrevet beskriver kösystemet och den enskilda medlemmens ansvar att förse styrelsen med uppdaterad information och anmäla sitt intresse för sommar/respektive vinterplats till hamnkaptenen senast 31 mars varje år. Läs medlemsbrevet här

XRF-mätning sker under våren

XRF-mätningarna av medlemmars båtar är något försenad och kommer äga rum under tidig vår 2023. 

Adventsfika i klubbhuset 4e December

Den 4e December är det adventsfika i klubbhuset då vi firar 2:a advent. Det brukar vara en trevlig tillställning och vi hoppas att vi är flera som umgås en stund tillsammans. Adventsfikat pågår mellan kl 13-16.

21 November 2022 -XRF-mätningar kommer genomföras under senhösten/vintern

Som det informerats om tidigare har vår hamnkapten Ellen och hamnförvaltare Fredrik genomgått SBUs mätförättarkurs inom XRF-mätning. Det innebär att Ellen och Fredrik är behöriga att hantera mätinstrumentet och kunna upprätta protokoll enligt SBUs-standard.

Skälet till att vi genomför dessa mätningar är för att kartlägga halten av (främst) TBT och andra biocider så som bly, zink och koppar. Under vintern kommer båtarna på klubbhusplanen att undersökas och båtägaren får sedan ett mätprotokoll. KBK har som målsättning att vara helt TBT-fria sommaren 2024, se KBKs Miljöpolicy här. Om TBT-haltiga skrov skulle påträffas kommer styrelsen ha en dialog med berörda båtägare kring vilka åtgärder som behöver vidtas.

Mer information har skickats ut i ett informationsbrev (21-11-2022 ) till samtliga medlemmar.  Utskicket kan du läsa genom att klicka här

5 Oktober 2022 - Vattnet längs bryggorna stängs av 30e Oktober

Vattnet längs bryggorna kommer stängas av 30e Oktober för att undvika frostskador på våra slangar och kopplingar. Se till att vinterkonservera era båtar innan dess. Vattnet sätts på till våren igen.

2 Oktober 2022 - Tack för en väl genomförd torrsättning

Styrelsen tackar för en väl genomförd torrsättning trots stundvis utmanande regnskurar. Nu är samtliga båtar upptagna och vi ser fram emot vintersäsongen på landbacken. 

Vi vill åter igen understryka att elpriserna är höga och vi får vara varsamma med vår elförbrukning. Lämna inga batteriladdare, värmare, avluftare osv inkopplade oövervakat. Detta är dessutom viktigt ur en brandsäkerhetsaspekt. 

På upptagningen passade vi på att lyfta upp bojekan så vi kan utföra lite underhållsarbeten under vintern. 

8 Augusti 2022 - Upptagning 1a Oktober

Årets upptagning kommer äga rum den 1a oktober. Första laget (de som ligger på den nedre delen av hamnplanen) samlas kl 6:45. Lag 2 (övre halvan av hamnplanen) ska vara redo från kl 9:30. De som har upplag av sina båtar på södra hamnplanen vid klubbhuset samlas kl 10, därefter ansluter dessa till arbetslag nr 2 tills att alla båtar är upptagna. 

Uppläggningsplanen presenteras den 19/9 på höstmötet och kommer därefter publiceras på hemsidan, klicka här

Parkeringstillstånd för att lovligt parkera längs Gamla Brovägen mellan Klubbhuset och upp till korsningen finns att hämta inne i Klubbhuset. 

I vanlig ordning är det trevliga cafét öppet med de klassiska KBK-mackorna, fika och kaffe! 

8 Augusti 2022 - Urplock ur ladan och höstmöte 19e september

Utplocket ur ladan sker den 19e september kl 18 med efterföljande höstmöte kl 19.

15e Juli 2022 - Ny TBT-plan och två styrelseledamöter ska bli mätförrättare

Efter Nacka Kommuns miljöinspektion under april 2022 blev vi uppmanade till att ta fram en TBT-plan gällande vår hantering/sanering av båtskrov som potentiellt kan innehålla TBT-färger. 

Som klubb vill vi fortsätta ta stort ansvar och därför har vi ansökt och blivit antagna till SBUs mätförtättarutbildning som sker i höst. Detta gör att vi kommer kunna hyra XRF instrumentet från SBU för att kunna mäta skroven på klubbens båtar till ett subventionerat pris. Mer information kommer under hösten.

16e Maj 2022 - Ny miljöcontainer från PreZero

Den 13 maj fick vi vår efterlängtade Miljöcontainer från PreZero där vi har tecknat abonnemang. Vi ser fram emot att den kommer till användning.  Sedan januari finns nu en uppdaterad Miljöpolicy, Avfallsplan och Handlingsplan vid utsläpp på hemsidan. I handlingsplanen står det vad som sorteras i vår miljöcontainer.

Vi riktar speciellt tack till vår Hamnförvaltare Fredrik som ordnat med beställning av containern.

Inplock i ladan 16e maj

Inplocket i ladan samt hissning av KBKs fana sker kl 18 på måndag den 16e maj. Viktigt att alla markerar upp sina saker tydligt inför inplocket. 

Sjösättning 7e maj

Samling för sjösättningen är kl. 06.45 den 7 maj. Alla som har båtar upplagda vid klubbhuset samt de som ingick i lag 2 på upptagningen behövs från start. 

Sjösättningen börjar i vanlig ordning vid klubbhuset och avslutas vid alen längst norrut på grusplanen. De som var i lag 1 under upptagningen skall vara på plats från kl. 09.00.

Vi har fått dispens för parkering längs med Gamla Brovägen. Dock måste ett P-tillstånd ligga i bilens framruta. Dessa kommer att finnas i klubbhuset.

Alla måste hjälpas åt under dagen så att arbetet går smidigt och säkert. Därför ska alla bära gul säkerhetsväst samt vara uppmärksamma på Hamnkaptenernas instruktioner. Detta gäller även efter det att den egna båten är i sjön samt till dess alla båtar är sjösatta. Ingen får gå under en båt som lyfts, hjälp att påminna varandra om detta. 

Klinten Båtklubb verkar för ett hållbart båtutnyttjande

Under senaste året har KBK arbetat aktivt med översynen av vår miljöpolicy och vårt miljöarbete. Sedan januari finns nu en uppdaterad Miljöpolicy, Avfallsplan och Handlingsplan vid utsläpp på hemsidan.

Under v 17/18 kommer vår nya miljöcontainer från PreZero att levereras. Läs under avfallsplanen vad det är som kan sorteras i miljöcontainern.  

Vattnet längs bryggorna är på

Färskvattenkranarna längs huvudbryggan och södra bryggan vid klubbhuset är nu på. Vattnet kan komma att stängas av igen om det blir risk för minusgrader igen.  Vi väntar ytterligare några veckor med att sätta på vattnet vid mastkransbryggan.

Nyhet hos Hempel

I det senaste utskicket av Båtliv presenterades en ny biocidfri bottenfärg som Hempel nyligen laserat. Färgen heter "Hempaspeed" och har en beväxningsskyddande hydrogelteknik som är en biocidfri teknik som liknar den i siliconfärger. Det är ett utmärk exempel på bottenfärg som är godkänd, giftfri och som man får högtryckstvätta på land. Färgen har även goda skyddande egenskaper för skrovet och har en ultralätt finish som minimerar beväxningen.

Enkät om sjösättningsramp/slip - Avslutad 2021-12-31

Enkäten avslutades 2021-12-31. Resultat och slutliga förslagen presenterades på årsmötet 24e mars.  Resultatet visade med klar majoritet att klubbens medlemmar önskar en ny upprustad ramp där slipen slopas. Vi önskar påminna om att det är helt förbjudet att bruka slipen. 

Det friskar i ordentlig ibland

OBS! Var uppmärksamma på hur ni surrar era presenningar över båtarna så att inga stöttor eller liknande kan ruckas vid kraftiga höst- och vinterstormar.

Båtupptagning 2a oktober

Båtupptagningen genomfördes 2a oktober 2022. Nu väntar vinterns båtpyssel. Tack för denna säsong!

Vår forna medlems båt "Trygg" är med på TV

En utav våra mest minnesvärda båtar var fina mahogny båten "Trygg". Med tiden har "Trygg" blivit i stort behov av omvårdnad och en köpare har nu tagit sig an projektet för att rädda båten. 


SVT har gjort ett teveprogram om renoveringen av "Trygg" i korta avsnitt. Klicka här för att komma till programmet på SVT play. 

Ansiktslyft för mastkransbryggan

Under sensommaren arbetade vår hamnförvaltare Fredrik och klubbmedlemmen Roger med att rusta upp kjolen på mastkransbryggan genom att fästa däck, hänga över en gummiduk och sätta beslag längs bryggan. Förhoppningen är att detta underlättar arbetet med av och påmastning. Dessutom blev det  väldigt snyggt och prydligt. Tack!

Mastkransbryggan. Foto: Fredrik Eriksson

Enkät om framtida sjösättningsdatum - Avslutad

Under våren upprättade styrelsen en enkät för att samla medlemmarnas samlade åsikt i frågan om framtida sjösättningsdatum. Efter annonsering av omröstningen på både årsstämma, två e-post utskick och annonsering av enkäten på hemsidan var det 30 medlemmar som deltog i omröstningen med en åsikt i frågan. Utfallet blev tydligt. En klar majoritet av medlemmarna önskar fortsätta med samma sjösättningsdatum som tidigare.

Vad händer på Härsö?

Gå in på Härsös hemsida, så kan ni läsa om allt som händer under sommaren. 

Klubbens brandberedskap has setts över

Vi har fått nytt brandredskap i vårt klubbhus och ladan, och det är företaget Presto som hjälpt oss med det. Se under rubriken Torget, så kan ni köpa brandsläckare till ett reducerat pris. 

Ny brygga vid vändplanen

Stålbalkarna var helt sönderrostade och arbetet med att riva den åldrade bryggan inleddes under vintern. Under senvintern och våren har flera medlemmar under ledning av vår eminenta hamnkapten Tommy  byggt den nya bryggan. Denna brygga kommer vara angöringsplats för fyra båtar. Stort tack till alla er som varit med och engagerat er!

Har vi uppdaterade kontaktuppgifter till dig?

Varje medlem ansvarar att förse klubben med uppdaterade email adresser och telefonnummer. Det är viktigt att vi kan nå er med information om vi snabbt måste få tag på varandra. Logga in på Båtunionens Administrativa System (BAS) (klicka här) och ändra dina uppgifter.

Har du upptäckt vårt forum "Torget"?

Har du något som du vill dela med dig av på hemsidan? Eller någon båtpryl som du vill sälja under rubriken Torget? 

Skicka ditt underlag till:

E-post: ellen.cowan.se@gmail.com 

Skurubron med Klintens båtklubb i förgrunden. Foto: Ellen Cowan, maj 2020

Ellen Cowan administrerar nya hemsidan från maj 2021. Vid frågor eller önskemål går det bra att skicka mig ett mejl på ellen.cowan.se@gmail.com

Sidan uppdaterades senast 2023-05-05