Selectiecriteria - Vork

Post date: Dec 26, 2010 4:49:51 PM

Art. 16 (W), Art. 42 (L) en Art. 68 (D) van KB1

Een aanbestedende overheid kan bij de aankondiging van de opdracht gebruik maken van een “vork”.  Dit is een minimum en een maximum.

In dit geval gaat de aanbestedende overheid een rangschikking opmaken na een vergelijkende analyse van de kandidaten gebaseerd op de selectiecriteria. 

Enkel de batig gerangschikte kandidaten (de gegadigden) worden uitgenodigd een offerte in te dienen. Het bestek wordt hen opgezonden na de selectiebeslissing.  Opgelet er is geen wachttermijn. Het bestek mag evenwel ten vroegste worden verzonden aan de gegadigden op het ogenblik waarop de niet-geselecteerden werden geïnformeerd (betekening van de gemotiveerde beslissing aangaande de niet-selectie). Dit in toepassing van Art. 65/7 van de Wet van 24 december 1993. 

Wanneer dit wordt toegepast spreken we van een niet openbare procedure, lees "beperkte procedure".  Slechts een beperkt aantal kandidaten krijgt de kans een offerte in te dienen.

In het geval van offerteaanvraag of aanbesteding werd het minimum bepaald op 5 en het maximum op 20.

In een onderhandelingsprocdure met bekendmaking, moet de aanbestedende overheid minstens 3 kandidaten tot de onderhandelingen toelaten.  Dit is echter niet verplichtend, indien zij meent dat er onvoldoende aantal kandidaten zullen zijn (bijvoorbeeld bij een oligopolie, waar er slechts enkele aanbieders kunnen zijn).

Zelfs wanneer elke kandidaat bekwaam zou zijn de opdracht uit te voeren, kan de aanbestedende overheid slechts een beperkt aantal kandidaten selecteren.

Zij moet hierbij wel op objectieve wijze de beperking motiveren.  Zo zou de aanbestedende overheid, wanneer bijvoorbeeld vijftien kandidaten op verschillend niveau zouden voldoen aan de gestelde voorwaarden, nog moeten kunnen beslissen dit aantal zodanig te verminderen dat de meest geschikte kandidaten overblijven, rekening houdend met de moeilijkheidsgraad van de betrokken opdracht en met de middelen waarover de aanbestedende overheid beschikt voor de uitvoering van een ernstig onderzoek van de offertes. 

Zelfs indien de aanbestedende overheid op een onpartijdige wijze gebruik maakt van deze mogelijkheid moet toch een voldoende mededinging gewaarborgd blijven.

In dit geval doet de aanbestedende overheid er met het oog op de transparantie goed aan in de aankondiging te vermelden dat onder de ondernemingen die aan de minimumeisen voldoen enkel de meest geschikte zullen worden gekozen op basis van een rangschikking.  Deze rangschikking is het resultaat van een vergelijkende analyse van de selectiecriteria.

Bij een openbare procedure zou de aanbestedende overheid eveneens een “vork” kunnen instellen, maar dit komt zelden voor.

Deze beperking moet worden opgenomen in de aankondiging en het bestek.  De “voorafgaande selectie" zal uitmonden in een tussentijds gunningsverslag.