Om oss

Verksamheten i Föreningen Gräsgårds bastu syftar till att erbjuda alla som vill en möjlighet att njuta av bastubad i fräscha, vackra och ändamålsenliga lokaler. Verksamhetens möjligheter att både överleva och utvecklas bygger helt på föreningsmedlemmarnas vilja att bidra, både genom medlemskapet, ekonomiska bidrag och praktiskt arbete. Verksamheten drivs helt utan offentliga verksamhetsbidrag.

Helt klart är att verksamhetens fokus har skiftat från det hygieniska, sedan de flesta fått kommunalt vatten, till det sociala. Det är helt enkelt ett väldigt trevligt sätt att träffa folk på. Det är dock ett faktum att rent vatten är en bristvara på sydöstra Öland. Fortfarande är en del fritidsboende helt beroende av tillgången till badhuset.

Badhuset med bastu invigdes 13 november 1937. Den är därmed den äldsta bastun på Öland fortfarande i drift. Föreningen Gräsgårds bastu bildades 1986 då Mörbylånga kommun överlät byggnad och verksamhet till föreningen att drivas på ideell basis.

Idag har föreningen ca 70 medlemmar. Både bofasta och fritidsboende vilket också avspeglas i sammansättningen av föreningens styrelse. Medlemskap är i princip obligatoriskt för att få nyttja bastun, i övrigt är den öppen för alla, oavsett sockentillhörighet.

Förbättringar sedan 2010:

2010 Nya golv och fönster i duschrum och bastu. Nytt kakel och dörr mot kommande veranda i duschrummet.

2011 Under Skördefesten invigdes den nya verandan på utsidan, i direkt anslutning till duschrummet, med fantastisk utsikt.

2012 Själva bastun har fått ett lyft– ny panel, nya lavar, stort fönster, även det med utsikt mot Östersjön.

2013 Omklädningsrummet och entrén målades om. Dessutom sattes en ny entrédörr in och alla fönster målades om.

2014 Tvättning, lagning och målning av alla husets fasader.

2015 Grunden dräneras och målas.

2016 En allvarlig takläcka fixades vid en av skorstenarna och delar av taket lades om, en av skorstenarna putsades om.

2017 Efter en lyckad insamling med bidrag från medlemmar, företag och organisationer kunde föreningen möta kommunens krav och installera en infiltration för avloppsrening.

2021 En ny värmeluftpump installerades i omklädningsrummet. Pumpen finansierades genom bidrag från Utvecklingsmedel Sydöland.

2022 Renovering av taket - nya pannor (50%), rännor, vindskivor m.m. Finansiering genom bidrag från Utvecklingsmedel Sydöland.