13 juni 2018 Groningen

Bert Westerkamp winnaar Goud Leven toernooi Maartenshof


De Maartenshof aan de Schaaksport was voor de tweede keer de thuishaven voor een Goud Leven toernooi. Ter opfrissing van de geheugens: deze locatie is in de plaats gekomen van Mercator in Lewenborg. We kregen het zelfde mooie plekje bij de ingang. Vorig jaar plensde het voortdurend en hevig; dit jaar zaten we in wat een historisch voorjaar bleek te zijn. Nog nooit sedert 1901 was het gemiddeld zo warm. Nog meer dan vorig jaar was het Hofplein (het atrium) een en al bedrijvigheid.


Een komen en gaan van personeel, bezoekers, patiënten en chauffeurs. Een gezellige boel zo kwam het over, al moet gezegd dat een heleboel eenlingen dat wellicht niet zo sterk ervaren. In een praatje met de receptioniste sprak ik er over. In geen der verzorgingshuizen waar ik de afgelopen jaren ben geweest was het in de gemeenschapsruimte zo vol. De verklaring is simpel. Het tehuis heeft een grote revalidatie afdeling. Deze patiënten zijn veelal beweeglijker en hebben ook meer bezoek dan de ouderen. Meer mensen betekent ook meer kans op belangstelling. Wij hadden nogal wat toeschouwers waarvan er enkelen wat langer bleven hangen. De in het verslag van vorig jaar gemelde parkeerperikelen bleken opgelost. Niet door meer parkeerplaatsen, maar doordat vrijwel ieder mijn routeaanduiding naar het parkeerterrein aan het kanaal had opgemerkt.


Het deelnemers aantal zat weer op het 'magische' getal van veertien. Een duidelijk rating favoriet was er ook en die stelde niet teleur. Bert Westerkamp stond slechts een halfje af aan Rinus Vriend en de andere tegenstanders werden aan de zegekar gebonden. Rudy Frieswijk kon Bert goed bijhouden. Door verlies in ronde 1 tegen Sake Jan de Boer bleef hij net buiten het indelingsbereik van Bert. Een overwinning op Ger Bos in de laatste ronde bracht hem gelijk een gelanceerde wielren sprinter voorbij zijn 'drie punten' medevluchters.


Zo'n twee maal per jaar is er een troostprijs, door de Engelsen 'de houten lepel' genoemd.

Ik kan natuurlijk jaarlijks twee pollepels aanschaffen, als dat geapprecieerd wordt zal ik dat ook doen, doch vooralsnog is het gewoon een van de gezonde prijsjes. Lucas Claushuis was de gelukkige winnaar van een doosje smeerkaasjes. Voor Bert natuurlijk de eerste prijs, maar omdat hij geen wijn drinkt noch schenkt, nam hij de pot Engelse limoen marmelade mee. Tweede prijswinnaar, Rudy, verkreeg de traditionele fles wijn en de kam bananen was voor nummer een in der tweede ratinggroep, Sake Jan.

Ik eindig met een quote van Lucas gemaakt tijdens een tussendoor spelletje dat ik speelde.

“Dit is meneer Mooijman, een heel aardige man totdat je hem ziet schaken”. Die noteren we als Lucas 1 vers 1. Nu kijken of er meer verzen komen.

De eindstand aan de kop na r5; 14 deelnemers.


Naam Score WP Ro TPR W-We 1. Westerkamp, Bert 4.5 13.0 1911 1936 +0.12 2. Frieswijk, Rudy 4.0 11.5 1659 1713 +0.34 3. Vriend, Rinus 3.0 15.0 1304 1619 +1.50 Bos, Ger 3.0 14.0 1594 1594 +0.11 Hoogeboom, Boudewijn 3.0 13.0 1609 1502 -0.56 Zwanepol, Johan 3.0 12.0 1721 1591 -0.59Bert Westerkamp pakt de eerste prijs.
Rudy Frieswijk met de tweede prijs
Sake Jan de Boer
Lucas Claushuis

Informatie over het vorige toernooi op 28 juni 2017 in het Maartenshof