פרס רקאנטי

במסגרת ימי הלימוד בכפר, עוסקים התלמידים בחקר ארכיאולוגי על החיים בכפר, בעקבותיו הם שותלים גן ירק ומכינים בישולי שדה, מרקים ולחמים מהצמחים בכפר. כל זאת, תוך הטמעת ערכים של קיימות וחיסכון ובהתייעצות מתמדת עם התלמידים.

הישג ענק למערכת החינוך של מטה יהודה: פרס רקאנטי יוענק לעין הרים

20/01/2012 08:02 מאת: מערכת האתר

המורה כמקדם חברתי

הפרס הינו פרי יוזמה של אנשים מקהילת העסקים, העוסקים בהתנדבות בענייני חינוך וחברה ושל קרן הפעילה בתחומי החינוך והרווחה בישראל, הרואים במורים, מפתח לקידום החברה בישראל. מטרת הפרס היא לעודד דפוסי עבודה של יזמים במערכות השכלה וחינוך. הפרס מיועד לכלל ציבור המורים והמחנכים, מכל מגזרי החינוך בישראל והוא קיבל את ברכת משרד החינוך.

חשיבותו וייחודו של הפרס, הם ששמו לו למטרה להבליט, לתת גיבוי לאורך זמן ולהפנות את תשומת הלב הציבורית, למורים יוזמים ויוצרים, הן כיחידים והן כחלק ממערכת השואפת לשפר איכויותיה.

הפרס מוענק למורים בגני הילדים ובבתי הספר היסודיים והעל-יסודיים, אשר יזמו ופיתחו היבטים ייחודיים בעבודתם. מדובר ביוזמות המקדמות את ההישגים הלימודיים והחינוכיים של תלמידיהם. הישגיהם של התלמידים משפרים את סיכוייהם להמשיך בהתקדמותם, גם לאחר סיום לימודיהם. מדי שנה נבחרות עד 18 יוזמות והן מזכות את המורים היזמים, בפרס כספי בסך 10,000 שקל לכל אחד.

קיומו של הפרס, התאפשר כתוצאה מיוזמה של איש העסקים ליאון רקנאטי ושל ראש המרכז לחקר המדיניות החברתית לשעבר, פרופ' יעקב קופ. בהמשך, הצטרפו אליהם, מר סטנלי צ'ייס ז"ל, שהיה איש עסקים אמריקאי ופעיל בתחום החינוך בישראל, וכן מר אלי אלאלוף, מנכ"ל קרן רש"י, אחת הקרנות הפרטיות המובילות בישראל, הפועלת בתחומי החינוך, הרווחה והבריאות.

תוכנית הפרס מלווה על ידי ועדת היגוי ומועצה ציבורית מייעצת, במטרה לעצבו על פי נורמות מקצועיות, המשקפות את מיטב הניסיון של אנשים ממגזרי החברה השונים. ועדת ההיגוי עוקבת מקרוב אחר תהליך הבחירה ומלווה את עבודת צוותי השיפוט. המועצה הציבורית מייעצת להנהלת הפרס, בקידום יעדי התכנית ומהווה גורם מקשר עם המגזרים השונים, החברים במועצה: משרד החינוך, ארגוני המורים, השלטון המקומי, המגזר העסקי, האקדמיה, הורים, מורים וארגונים ציבוריים שונים. הפרסים מוענקים בטקס במעמד שרים, אישי חינוך וציבור וגורמים מקהילת העסקים.

האתר הועלה על ידי ד''ר דפנא צוקרמן ויאיר פרבי

ועדת הפרס בחרה את פרויקט הכפר האקולוגי בעין הרים, מבין 6000 יוזמות חינוכיות. ראש המועצה: "הכפר מהווה דוגמא ומופת ללימוד יצירתי וחווייתי"

בבית הספר עין הרים, קיבלו השבוע בהתרגשות רבה, את ההודעה על זכייתו של פרויקט הכפר האקולוגי ארכיאולוגי, בפרס 'רקאנטי-צ'ייס-רש"י', שנועד לעודד דפוסי עבודה של יזמים, במערכות השכלה וחינוך. בחמש השנים האחרונות ,נבנה הכפר בהדרגה, על ידי צוות המורים והתלמידים, תוך מתן דגש לאקלים הבית ספרי וללמידה חווייתית של מקצועות הליבה, באופן מקדם הישגים.

את הפרויקט מוביל צוות חינוכי, שכולל את המורה לארכיאולוגיה, ד"ר דפנא צוקרמן, המורה והמנחה למדעים, דליה יחזקאלי והמורה לחקלאות, חזי קירשנברג.

"בכל שנה מוגשות 6000 מועמדויות לזכייה בפרס, מתוכן נבחרות 18 יוזמות חינוכיות בלבד", סיפרה השבוע יחזקאלי. "הקריטריונים לקבלת הפרס מאוד נוקשים. עמדנו לבחינתה של וועדה בת 16 שופטים, שבחנו באופן מעמיק את היוזמה, הגיעו לכפר האקולוגי וצפו מלמעלה על הפעילות בכפר ללא ידיעתנו. ביום חמישי האחרון, כאשר הודיעו לנו על קבלת הפרס, חשנו התרגשות עצומה וגאווה גדולה. לאורך כל הדרך האמנו שנזכה. מי שרואה את האור בעיניים של התלמידים שמגיעים לכאן, ליום לימודים, אחת לשבוע, מבין עד כמה התוכנית מחוללת שינוי אמיתי בחינוך".

ראש המועצה האזורית מטה יהודה, משה דדון, בירך את בית הספר עין הרים על הזכייה ואמר כי "הכפר מהווה דוגמא ומופת, ללימוד יצירתי וחוויתי, תוך חיבור בין עבר להווה והטמעת ערכים באופן מעורר השראה. הזכייה של הפרויקט ב'עין הרים', הינו נדבך נוסף ומשמעותי, בשרשרת של הצלחות חינוכיות בבתי הספר שלנו. אנו גאים במערכת חינוך פורצת דרך, שיש לנו כאן במטה יהודה. נמשיך להשקיע בכל פרויקט, שיעודד חשיבה מחוץ לקופסא ויצעיד את תלמידי מטה יהודה קדימה".

עיבוד חקלאי מסורתי

תלמידי כיתות א'-ו' בבית הספר עין הרים, מורים ואורחים מן החוץ, מגיעים לכפר האקולוגי-ארכיאולוגי ועורכים במקום פעילויות רבות: מעבדים תוצרת חקלאית, בשיטות מסורתיות, קולעים סלים, יוצרים וצורפים כלי חרס ומייצרים רצפות פסיפס, מפיקים שמן מהזיתים המקומיים ומייבשים ענבים לתעשיית צימוקים, קוצרים תבואה, טוחנים קמח ואופים לחם מלא וכן, מתמחים בפיתוח תרופות, בשמים ותה מיוחד, מצמחים הגדלים בסביבה.

צוות הכפר מחנך את התלמידים, לערכים חברתיים, תרבותיים ורב תרבותיים, תוך שימור משאבי הטבע וחיזוק הקשר של התלמידים עם החי והצומח. סביבת הכפר נבנתה, בחמש השנים האחרונות, על ידי התלמידים, מה שהופך אותה למשאב לימודי יקר ערך. בין היתר, עוסקים התלמידים בניקיון שטחי בור, הקמת טראסות ומתקנים מאבני לקט, תכנון אגירת מים והשקיה חסכונית, ארגון ושיטות עבודה, הערכה כמותית לרכישה של חומרי בניה, חישוב כמות לבנים הדרושה לבניית מבנה, איטום וקרוי נכון של מבנים וחיפוש פתרונות להגנה על בעלי החיים.

בתי הכפר השונים, בנויים מחומרים שאינם מזיקים לסביבה: בית עשוי עץ מקומי, בית מלבני בוץ, בית אבן ואוהל חופרים ארכיאולוגי. התלמידים מטפחים את

את בוסתן עצי הפרי, ערוגות הירק ופרחי העונה, שדה חיטה ושעורה וגן צמחי מרפא ותבלין.

הכפר מארח קבוצות למידה שונות מישראל ומחו"ל (אינדיאנים מדרום אמריקה, אפריקאים מקניה ובני נוער מגרמניה) מתוך רצון ללמוד וללמד אחרים. רק לאחרונה התקבלה פניה ממכללת 'דוד ילין', בבקשה לשבץ 120 סטודנטים שיעבדו בכפר, לצורך למידה לא קונבנציונאלית.

בבית הספר עין הרים, ביקשו להודות למועצה האזורית מטה יהודה: "זו ההזדמנות שלנו להודות לראש המועצה משה דדון, שתמך בנו והזרים משאבים לעבודה, מיום כניסתו לתפקיד, מה שמאפשר לנו להקנות לתלמידים, ערכים חברתיים ולימודיים כאחד".