A new clinical decision support system with instance based ensemble classifiers

(Örnek tabanlı sınıflandırıcı topluluklarıyla yeni bir klinik karar destek sistemi )

The data set used in this article was prepared in 2014 with the support of researchers Beyza Nur KÖKCU and Rukiye Dilruba KÖSE.


Reference of the related paper work:

To reach the proceedings:


Journal of the Faculty of Engineering and Architecture of Gazi University dergisinde 2017 yılında yayınlanan "Örnek tabanlı sınıflandırıcı topluluklarıyla yeni bir klinik karar destek sistemi", "A new clinical decision support system with instance based ensemble classifiers" konulu makale çalışmasına atıf yapmak için: 

Download the article:

Datasets and codes:


Bu makale çalışmasında kullanılan anket sorularının detaylı açıklaması aşağıdaki gibidir:

ANKET (QUESTIONNAIRE)

Çalışmada kullanılan veri toplama formu aşağıdaki gibidir. Obeziteye neden olduğu düşünülen ailevi faktörlerin saptanması için ankete değişik sorular eklenmişti. “Ailede hipertansiyon hastası var mı?”, “Anne baba akraba mı?” ve “Ailede alkol kullanan var mı?” soruları çocuklar tarafından cevaplanamadığı için eğitim setine eklenmemiştir.

 A. Temel özellikler

 B. Kişisel bilgiler

 C. Aileyle ilgili özellikler

a) 2000 TL’den az      

b) 2000 – 5000 TL    

 c) 5000 TL ve üstü

D. Haftalık aktivite çizelgesi

1) Sportif ve bedensel aktivitelere ayrılan süre

a) 20’den fazla            b) 10–20 saat              c) 10 saatten az

2) Bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen süre

a) 20’den fazla            b) 10–20 saat              c) 10 saatten az

 E. Günlük gıda tüketim durumu      

F. Bazı besinlerin tüketim sıklığı

Anket sorularının sayısal değerlere dönüştürülmesi aşamaları:

Anketteki sorulara obeziteye olan etki dereceleri ile doğru orantılı olarak sayısal değerler verilmiştir. “evet” ve “var” cevaplarına 1 sayısal değeri; “hayır” ve “yok” cevaplarına ise 0 sayısal değeri atanmıştır.

A grubu için her bir obez veya sağlıklı çocuklar için VKİ değeri öznitelik olarak kaydedilmiştir ve [1, 4] aralığındadır. 1 zayıf, 2 normal, 3 obez ve 4 ileri derecede obez anlamına gelmektedir.

B grubunda her bir veri örneği için alınabilecek değerler [0, 3] aralığındadır.

C grubundaki 4. sorudaki a, b ve c şıklarına sırayla 1, 2 ve 3 değerleri atanmıştır. C grubunda her bir çocuk için atanacak değerler [0, 6] aralığında tamsayılardır.

D grubunda bulunan 1. sorudaki a, b ve c şıklarına sırasıyla 0, 1 ve 2 değerleri atanırken 2. sorudaki şıklara sırasıyla 2, 1 ve 0 değerleri atanmıştır. D grubu için atanacak değerler [0, 4] aralığında tam değerlerdir.

E grubundaki ilk dört sorunun puan değeri sırasıyla 0, 1 ve 2 iken 5. sorunun puan değeri sırasıyla 3, 1 ve 0’dır. Çünkü kahvaltı, öğle ve akşam yemeklerinin düzenli yenmesi sağlıklı yaşantının bir gereğidir. Yatmadan önce alınan besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasından dolayı obezite neden olmaktadır. Bu nedenle puanlamada böyle bir düzenleme yapılmıştır. E grubu için atanacak değerler [0, 10] aralığındadır.

F grubundaki ilk iki soruya verilen puan değerleri sırasıyla 1, 0 ve 2 iken 3. soruya 1, 0 ve 1 değerleri atanmıştır. 4. sorunun her bir kısmı için 2, 0 ve 1 değeri; 5. sorunun her bir kısmı için ise 2, 1 ve 0 değeri atanmıştır. 6. soru için ise 0, 1 ve 2 puanları atanmıştır. F grubu için atanacak değerler [0, 21] aralığındadır. F grubuna verilen cevaplardan elde edilen puan değerinin fazla olması ile bireyde obezite durumu arasında doğru orantılı bir ilişki vardır.