Book review (Kitap incelemeleri)

https://www.nobelyayin.com/nblyyn/nobelyayin_com_14954.jpg

Algoritmalar

Bu kitap dünyaca bir üne sahip, ilk baskısı zannedersem 1980'lerin sonunda yapılmıştı. Böyle bir kitabın Türkçeye sizin ve değerli meslektaşlarımız aracılığınızla çevrilmiş olması çok güzel, bu konuda Nobel Yayıncılığı tebrik ederim. Ulusal bilimin gelişmesine gerçekten büyük katkı sağlanmış. Bu kitabı derslerimde öğrencilerime tavsiye edeceğimden emin olabilirsiniz. 

Sadece küçük bir konuda vurgu yapmak istiyorum. Eleştiri olarak algılamayınız lütfen. Kitabın tamamıyla Türkçe kurallarına bağlı kalmış olması çok güzel, fakat genellikle İngilizce terimleri Türkçe cümlelerde kullanan bizler için bu kitaba uyum sağlaması biraz zor görünüyor. Mesela Çanta, Bağlam, Olay Benzetimli Güdümleme gibi saf Türkçeye çevrilen terimleri ilk etapda anlamakta zorlandım. Fakat öncelikli kuyruk (priority queue), birleştirmeli sıralama (merge sort) gibi şeyleri anlamak oldukça kolay. Acaba, Türkçeye çevrilen her bir terimin yanına parantez içinde İngilizcesi yazılsa daha mı iyi olurdu. En azından konu başlıklarında bu yapılmalıydı diye düşünüyorum. 

Boğaziçi'nde Prof. Ethem Alpaydın'da kendi kitabı olan MIT Press Machine Learning kitabını Türkçeye "Yapay Öğrenme" diye çevirirken, kitabının sonuna kitapta bulunan terimlerle ilgili Türkçe-İngilizce sözlük koymuştu. Bunun gibi bir şey de belki sonraki baskılarda yapılabilir. 

Kısaca hem Şadi Evren hocaya hem Nobel yayına gönülden teşekkür ederim.

Yapay Ögrenme

Yapay öğrenme, bilgisayarların bir problemi çözmekte örnek veri ya da deneyimi kullanacak biçimde programlanmasıdır. Yüz tanıma, konuşma tanıma, istenmeyen e-postaların süzülmesi, kredi risk hesabı, müşteri bölütleme gibi uygulamalar yanında yapay zekâda, robotikte, biyoinformatikte, doğal dil işlemede son yıllarda büyük miktarda veriyi işleyerek bilgi çıkartan yapay öğrenme yöntemleri her gün daha çok öne çıkmaktadır.

Kapsamı oldukça geniş olan bu kitapta, gözetimli, gözetimsiz ve pekiştirmeli öğrenme için kullanılan tüm yaklaşımlar, olasılık tabanlı modeller, yapay sinir ağları, karar ağaçları, saklı Markov modelleri, çekirdek makineleri, Bayesçi yöntemler ve çizgesel ağlar işlenmekte, ayrıca boyut azaltma, öbekleme, model birleştirme, deney tasarımı ve çözümleme gibi konular ayrıntılı olarak tartışılmaktadır. Tüm yöntemler, okuyucunun gerektiğinde denklemleri bilgisayar programına kolayca dönüştürebilmesini sağlayacak düzeyde ele alınmaktadır.

Ayrık Matematik ve Uygulamaları

Harika bir çeviri olmuş. Bir çok üniversiteden akademisyenlerin çeviride katkılarıyla hazırlanmış çok güzel bir çalışma. Fakat saf Türkçe olması dezavantaj. Keşke olabildiğince parantez içinde Türkçe terimlerin İngilizce karşılıkları yazılabilmiş olsaydı. 

Programlama Dillerinin Prensipleri

Akademik kopya olarak Programlama Dilleri kitabı elime geçti, inceledim. İçerik, düzen, anlatım bakımından çok beğendim. Öğrencilerime "Programlama Dilleri" dersinde önereceğim.