ΙΣΤΟΡΙΑ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΑNDBALL

Η ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ είναι ένα από τα παλιότερα αθλήματα που υπάρχουν στο αθλητικό στερέωμα. Έχει κάνει την εμφάνισή της σε αμφορείς της Αρχαίας Ελλάδας αλλά η γέννησή της χρονολογείται ακόμη πιο παλιά.

Το χαρακτηριστικότερο εύρημα, που επιβεβαιώνει την καλλιέργεια ενός είδους χειροσφαίρισης, βρίσκεται στη Δωδώνη και πρόκειται για ένα χάλκινο αγαλματίδιο που απεικονίζει ένα παιδί με μία σφαίρα στο χέρι και χρονολογείται τον 3ο αιώνα π.χ. Στην Αίγυπτο υπάρχουν απεικονίσεις στους τάφους του Όσιρις με ιερείς να χτυπάνε την μπάλα με το χέρι που χρονολογούνται στο 2.000 π.χ. Ακόμη και στην Ομήρου Οδύσσεια βρίσκουμε τις ρίζες τις χειροσφαίρισης, αφού υπάρχει αναφορά σ' ένα παιχνίδι που κυριαρχούσε η ανταλλαγή της μπάλας.

Για την πατρότητα του χάντμπολ σε παγκόσμιο επίπεδο ερίζουν η Τσεχοσλοβακία με το "Hazena", η Δανία με το "Haandbold" και η Γερμανία με το "Torball". Το πρώτο επίσημο παιχνίδι ανδρών γίνεται το 1907 στην Γυμναστική Ακαδημία της Στρακόβα από τους φοιτητές της. Την ίδια χρονιά δημιουργείται η πρώτη γυναικεία ομάδα από τον Κρίστοφ και το 1908 γίνεται και ο πρώτος αγώνας.

Για πρώτη φορά εμφανίζεται σε μεγάλο κοινό στους Ολυμπιακού Αγώνες του Βερολίνου το 1936 με 11 παίκτες σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Επέστρεψε στις Ολυμπιάδες το 1972 στο Μόναχο ως κανονικό άθλημα του προγράμματος με 7 παίκτες σε κλειστό γυμναστήριο.

Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε το 1922 στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του Πανελληνίου Γ.Σ. με 11 παίκτες. Το δίδαξε στην Αθήνα ο τότε διευθυντής του γυμναστηρίου του Πανελληνίου, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Ευάγγελος Καλφαρέντζος που μετέφρασε και τους πρώτους κανονισμούς. Ομάδες ιδρύουν ο Πανελλήνιος, ο Εθνικός, η Νήαρ Ήστ, οι Νέοι Βύρωνα, ο Παναθηναϊκός, η Α.Ε.Κ., ο Απόλλωνας, η Α.Ε. Ελληνορώσων και η Α.Ε. Χαλκίδας. Πέντε Χρυσά μετάλλια κατακτά ο Πανελλήνιος Γ.Σ. Ο βίος του αθλήματος σταματά το 1931, ενώ στην δεκαετία του 1950 παίζεται με 11 παίκτες και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των τοπικών πρωταθλημάτων σχολείων στην Θεσσαλονίκη (1951-1954).

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1977 στο Αμύνταιο Φλώρινας, γίνεται η πρώτη επίσημη αγωνιστική εκδήλωση του χάντμπολ στην Ελλάδα με συμμετοχή 4 ομάδων ανδρών και 2 γυναικών. Ανδρών: Αμύντας Αμυνταίου, ΝΕΛΕ Αμυνταίου, Γυμνάσιο Αμυνταίου και Εθνικός Κοζάνης. Γυναικών: Αμύντας Αμυνταίου και Γυμνάσιο Αμυνταίου. Την άνοιξη του 1977 έγιναν στην Αθήνα παιχνίδια σε διοργάνωση του Πανελληνίου με συμμετοχή του Πανελληνίου και του Τελαμώνα Σαλαμίνας.

Η πρώτη Πανελλήνια διοργάνωση έγινε το Σεπτέμβριο του 1977 στην Αθήνα με συμμετοχή 12 ομάδων. Νικητής ο Φίλιππος Βεροίας. Το 1978 διοργανώθηκε πρωτάθλημα κέντρου στην Αθήνα και το Μάιο του ιδίου χρόνου στην Κατερίνη η δεύτερη Πανελλήνια συνάντηση με νικητή τον Αμύντα Αμυνταίου. Το 1979 αναγνωρίστηκε η ανεξάρτητη Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης ΟΧΕ, που διοργάνωσε το πρώτο επίσημο Πρωτάθλημα με πρωταθλητή τον Ιωνικό. Από τότε μέχρι σήμερα το χάντμπολ γνώρισε μια αλματώδη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Την στιγμή αυτή το χαντμπολ καλλιεργείται σε πάνω από 200 σωματεία σε όλη την Ελλάδα και έχει περισσότερους από 30.000 ενεργούς αθλητές και αθλήτριες όλων των ηλικιών.

Αξιόλογη είναι επίσης και η γεωγραφική διασπορά του αθλήματος στην χώρα, αφού μεγάλος αριθμός σωματείων προέρχεται από μη αστικά κέντρα και περιοχές όπως η Ημαθία, Άρτα, Πελοπόννησος, Μυτιλήνη, Κρήτη, Θεσσαλία, Φλώρινα, Θράκη, κ.α.

Το Ελληνικό χάντμπολ έχει ήδη αρχίσει να δρέπει τους καρπούς των προσπαθειών του, καθώς τα τελευταία χρόνια οι Ελληνικές ομάδες έχουν σημαντική παρουσία στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, αλλά και τα αποτελέσματα των Εθνικών ομάδων όλων των ηλικιών, σε επίσημες και ανεπίσημες διοργανώσεις, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Η επόμενη και μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελληνική χειροσφαίριση ήταν η Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα, όπου οι Εθνικές Ομάδες Ανδρών και Γυναικών προσπάθησαν γαι το καλύτερο δυνατό.

Η Εθνική Ομάδα των Ανδρών κατέλαβε την 6η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας και στη συνέχεια την 6η πάλι θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τυνησίας

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΓΝΟΝ "ΑΡΗΣ"

Ένας από τους μεγαλύτερους - σε προσφορά - συλλόγους του Πειραιά, και όχι μόνο, είναι ο Γυμναστικός Ναυτικός Όμιλος Νίκαιας "ΑΡΗΣ". Ο σύλλογος μπορεί να ιδρύθηκε το 1973. η ιστορία του και η προσφορά του όμως έχουν το ουσιαστικό τους ξεκίνημα 70 χρόνια πριν. Ήταν το 1924, όταν Μικρασιάτες πρόσφυγες, που ήθελαν να συνεχίσουν τον αθλητισμό στο νέο τους τόπο, ίδρυσαν την ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΡΗ.

Ο ΑΡΗΣ μέσα από δυσκολίες, πολέμους, εμφυλίους, συνέχισε την πορεία του κ αι την περίοδο '52 - '53 ιδρύει τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ.

Στις αρχές του 60 γίνονται συνεχείς συγχωνεύσεις ομάδων, λόγω έλλειψης παραγόντων και χρηματοδοτών. Έτσι ο ΑΡΗΣ ξεκινάει συζητήσεις με την "Άμυνα Νικαίας".

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και απόρριψη της αρχικής ιδέας να μετονομαστεί η ένωση αυτή σε, "Σπάρτακο Νικαίας", αποφασίζεται κατόπιν ψηφοφορίας, το όνομα του νέου συλλόγου να είναι "Ιωνικός Νικαίας", ώστε να θυμίζει και τις αξέχαστες πατρίδες (από την Ιωνία της Μ. Ασίας)

Περνούν 10 χρόνια κι έρχεται το σχίσμα. Αιτίες υπήρχαν πολλές, η αφορμή για τη διάσπαση όμως δίνεται από την παραχώρηση δύο μεγάλων πετοσφαιριστών στον Ολυμπιακό του Γουλανδρή, για δημιουργία καλών σχέσεων και απόκτηση ποδοσφαιριστών. Οι αθλητές αυτοί ήταν ο Στέφανος Πολύζος και ο Βασίλης Γαλάκος που διέπρεψαν με τις ομάδες τους και την Εθνική.

Έτσι οι διαφωνούντες σύμβουλοι αποφασίζουν να δημιουργήσουν ένα νέο σύλλογο, ο οποίος θα καλλιεργεί όλα τα ολυμπιακά αθλήματα, πλην του ποδοσφαίρου. Επανιδρύεται λοιπόν ο ΑΡΗΣ, όχι σαν Α.Σ. (αθλητικό σωματείο) πλέον σαν ΓΝΟΝ και το 1973 εκλέγει Δ.Σ. και δημιουργεί τμήματα πάλης, άρσης βαρών, πυγμαχίας, πινγκ - πονγκ, σκάκι, ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, στίβου, κολύμβησης, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χαντμπολ (λίγο αργότερα), ξιφασκίας, κωπηλασίας και ποδηλασίας (τα δύο τελευταία βρίσκονται σε αδράνεια).

Από το1980 ως το 1990 ΑΡΗΣ βρίσκεται μέσα στα 10 ΠΡΩΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ που καλλιεργούν τμήματα ερασιτεχνικού αθλητισμού και από το '90 ως σήμερα στα 5 πρώτα και γι' αυτό το λόγο έχει τιμηθεί επανειλημμένα από την πολιτεία. Το 1995 κατέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία του την 1η ΘΕΣΗ μεταξύ 2200 ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων απ' όλη την Ελλάδα

Ο κ. Γιώργος Χαλκίδης, ο πρόεδρος του ΑΡΗ, ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος και μετέχει σ' όλα τα Δ.Σ. από το Ι973 έως σήμερα.

Κατά την πολυετή του πορεία ο σύλλογος μας έχει αξιωθεί να δει τους αθλητές του αγωνιζόμενους στα εθνικά συγκροτήματα, να κατακτούν από Πανελλήνιες μέχρι παγκόσμιες νίκες. Απόδειξη αυτών, ο μεγάλος αριθμός των βραβευμένων κατ’ έτος αθλητών (περίπου 80). Ο σύλλογος δεν μένει όμως μόνο στον αγωνιστικό αθλητισμό, αλλά σκοπό και στόχο έχει, συγχρονίας με την καλλιέργεια του σώματος να δώσει και κοινωνικά ερείσματα στην νεολαία της περιοχής. Έτσι προσπαθούμε μέσα από εκδηλώσεις πολιτιστικές και γενικότερα κοινωνικού επιπέδου, να φτάσουμε στην αρχαία ρήση "νους υγιής εν σώματι υγιεί".

Προσπαθούμε να δώσουμε το στίγμα ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο νίκη, αλλά η χαρά της συμμετοχής και της προσπάθειας. Είναι η χαρά της αγάπης και την αφοσίωσης στον άνθρωπο. Είναι η χαρά της τιμής και την καταξίωσης.

Κατ' επανάληψη έχουν δοθεί αγώνες για ενίσχυση παιδιών από χώρες που έχουν πληγεί είτε από πείνα είτε από πολέμους, αθλητές μας έχουν λάβει μέρος στην εκστρατεία κατά του ΑΙDS, σε προσπάθειες για αιμοδοσία και τελευταία, το Δ.Σ. με ομόφωνη απόφαση, έχει σταθεί αρωγός στην προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης στέλνοντας υλικό και προπονητές στα παιδιά του αναμορφωτηρίου Κορυδαλλού.

Ευχή και πίστη μας είναι, η προσπάθεια αυτή που τόσα χρόνια γίνεται από μια ομάδα κατ' εξοχήν φίλων, να βρει μιμητές. Κυρίως στους γονείς των αθλητών, για να μπορέσει ο Σύλλογος με καινούργιο έμψυχο δυναμικό, να βάλει καινούργιους στόχους και μαζί με τους άλλους φορείς της περιοχής μας να μπορέσουν ν' ατσαλώσουν τη νεολαία μας και να την απομακρύνουν από τις μάστιγες της εποχής μας.

Πιστεύουμε ότι σ' αυτήν την προσπάθεια θα βρούμε αρωγό το Λαό της Νίκαιας και ειδικά τους νέους.

ΤΜΗΜΑ ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

Το τμήμα Χειροσφαίρισης Ανδρών του σωματείου μας συστάθηκε το 1979, είναι από τα πρώτα τμήματα Χειροσφαίρισης στην Ελλάδα και από τότε και μέχρι σήμερα συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα Α1 και Α2 Εθνικής Κατηγορίας.

Για πρώτη φορά συμμετείχε στη διοργάνωση της Α Εθνικής Κατηγορίας της σεζόν 1983-84 καταλαμβάνοντας την 6η θέση. και αγωνίσθηκε εως την περίοδο 1986-87.

Το 1988 υποβιβάστηκε στην Β Εθνική Κατηγορία και ξανά ανέβηκε το 1989.

Το 1991 υποβιβάστηκε ξανά στην Α2 Εθνική Κατηγορία όπου παρέμεινε για μία δεκαετία.

Στην Α1 Εθνική Κατηγορία επιστρέφει τη σεζόν 2001/02 όπου μετά από μία δύσκολη πορεία παραμένει στην κατηγορία έως την περίοδο 2003-04. Η επάνοδος του σωματείου στην Α1 έγινε και πάλι το 2010 όπου παρέμεινε δυο αγωνιστικές σαιζόν 2011-12 & 2012-13, έκτοτε πρωταγωνιστεί στην Α2.

Εκτός από το τμήμα Ανδρών σημαντικές είναι οι επιτυχίες και του τμήματος Γυναικών όπου από το 1981/82 έως 1984/85 ήταν Πρωταθλήτρια Ελλάδος στα τέσσερα πρώτα εθνικά πρωταθλήματα.

Από την σύσταση του τμήματος έχει δοθεί μεγάλη βάση στην υποδομή του Σωματείου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εκάστοτε ανδρικές και γυναικείες ομάδες να επανδρώνουν αθλητές οι οποίοι προέρχονται τα φυτώρια του Συλλόγου.

Η προσφορά του σωματείου είναι πολυεπίπεδη στο χώρο της χειροσφαίρισης, εφόσον εκτός από τους αθλητές πλειάδα προπονητών, διαιτητών και παραγόντων υπήρξαν μέλη του σωματείου μας.

Σε όλη αυτή την πολύχρονη ιστορία του τμήματος αρκετοί από τους αθλητές μας έχουν διατελέσει διεθνείς (Κουλούρης Μ., Φίτζος Μ.. Χατζηνικολάου Α., Πέππας Γ, Τριάντης Α., Σιάνας Χ., Ρηγάκης Μ, Αολίδης Α. κ.α.). Επίσης πολύ από τους πρώην αθλητές μας συμμετέχουν σε όργανα της ομοσπονδίας καθώς επίσης είναι και διαιτητές της Α1 κατηγορίας.