Tko smo mi?

Oko ideje akademske solidarnosti okupila se u siječnju 2010. neformalna skupina akademskih radnika (profesora, nastavnika, znanstvenika, novaka, sveučilišnih i institutskih zaposlenika), prvenstveno sa Sveučilišta u Zagrebu i zagrebačkih znanstvenih instituta. Smatramo da akademsku zajednicu obilježavaju ravnopravnost i samostalnost, i zato smo bili neskloni hijerarhiji i institucionalnim oblicima organiziranja. U siječnju 2011. godine pozvali smo na organiziranje štrajka akademskih radnika u Hrvatskoj kao izraza neslaganja s prijedlozima i procedurom izrade i revidiranja novih zakona o znanosti i visokom obrazovanju. Pozivu su se odazvali brojni članovi akademske zajednice, ali i gotovo cijele institucije (fakulteti, instituti, odsjeci, odjeli, društva) iz Zagreba, Pule, Zadra, Rijeke, Splita i dr. o čemu više možete saznati :: ovdje ::
Sindikat koji je mogao pokrenuti legalni štrajk akademskih radnika, NSZVO, suprotno je jasno izraženim očekivanjima sindikalne baze pristao sudjelovati u radu tzv. prosudbenih povjerenstava i time dao privid legitimiteta izradi nacrta zakona. Stoga smo  9. ožujka 2011. osnovali direktnodemokratski Sindikat visokog obrazovanja i znanosti "Akademska solidarnost" i počeli pripreme za štrajk. S druge strane, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u tajnosti je i mimo demokratskih procedura nastavilo rad na prijedlozima zakona te je 19. travnja 2011. obavijestilo javnost i akademsku zajednicu da su "završni tekstovi nacrta prijedloga zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja upućeni u proceduru nadležnim tijelima". Uslijedili su prosvjedi, akcije, tribine, javni istupi i kritička očitovanja akademske zajednice unatoč kojima je Vlada RH 21. lipnja 2011. prihvatila nacrte spornih zakona i uputila ih u saborsku proceduru. Istog je dana Skupština Sindikata "Akademska solidarnost" donijela odluku o pokretanju štrajka kao krajnjeg oblika otpora nametanju zakona koji će dovesti do daljnjeg i bespovratnog urušavanja sustava javnog visokog obrazovanja i znanosti u Republici Hrvatskoj.

Štrajk je započeo 6. srpnja 2011. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a 11. srpnja 2011. u organizaciji Sindikata "Akademska solidarnost" održani su jednodnevni štrajkovi na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Sveučilištu u Zadru i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci te pokrenuti štrajkovi solidarnosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Dana 15. srpnja. 2011. Skupština Sindikata donijela je odluku o prekidu štrajka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Medicinskom fakultetu te Institutu za etnologiju i folkloristiku jer tijekom ljetne stanke u zasjedanju Sabora ne prijeti opasnost da prijedlozi zakona koji su razlogom štrajka postanu predmetom rasprave plenarne sjednice Sabora. O provedbi štrajka, štrajkaškim aktivnostima, tribinama, akcijama, priopćenjima za javnost i reakcijama javnosti možete više saznati na podstranicama Novosti i Mediji (od 6. srpnja 2011. do 15. srpnja 2011).
O prijedlozima zakona nikad se nije raspravljalo u Hrvatskom Saboru.

Prijedlozi zakona nisu usvojeni.

Borba protiv donošenja štetnih prijedloga  zakona je uspjela, a borba protiv komercijalizacije visokog obrazovanja i znanosti se nastavlja.