Novosti

 

Peticija protiv klerikalizacije obrazovanja i znanosti

objavio 3. tra 2016. 11:21 Akademska solidarnost   [ ažurirano 7. tra 2016. 10:26 ]

U svjetlu pokušaja sklapanja ugovora između Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta, smatramo da je naša dužnost javno ustati protiv uplitanja vjerskih institucija u javno i sekularno obrazovanje i znanost. Ovim potpisom izražavamo svoje protivljenje klerikalizaciji obrazovanja u Republici Hrvatskoj.

Potpišite i Vi! Pošaljite svoje ime, prezime, titulu, zvanje i instituciju na adresu akad.solidarnost@gmail.com

Imena potpisnika bit će redovno ažurirana.

Potpisnici (primjer):
1. Ana Anić, doktorica znanosti, docentica, Odsjek za povijest, Filozofski fakultet u Osijeku
2. Ivo Ivić, student, Odsjek za sociologiju, Filozofski fakultet u Splitu
3. Mara Marić, profesorica matematike, I. gimnazija, Zagreb...

Plenum FFZG-a u srijedu, 6. travnja 2016. u 20 h u D7

objavio 3. tra 2016. 06:59 Akademska solidarnost   [ ažurirano 3. tra 2016. 07:05 ]

Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu poziva sve zainteresirane građane i građanke na PLENUM koji će se održati u prostoriji D7 na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u srijedu, 6. travnja 2015. u 20 h. Akademska solidarnost je uz studente!

Dnevni red:

1. Ugovor o integraciji FF-a i KBF-a
2. Smjena prodekanice za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Branke Galić
3. Podrška studentskom pokretu u Beogradu u borbi protiv komercijalizacije obrazovanja
4. Sazivanje radnih grupa
5. Razno

Svi su pozvani!

Tribina Inicijative AS - Velečastivi na Filozofskom: klerikalizacija visokog obrazovanja?

objavio 15. ožu 2016. 14:47 Akademska solidarnost   [ ažurirano 20. ožu 2016. 08:02 ]

Pozivamo vas na tribinu o problematici uspostave formalne suradnje između Filozofskog fakulteta i Katoličkog bogoslovnog fakulteta koja će se održati 22. ožujka 2016. u 19:30 na FIlozofskom fakultetu u Zagrebu (Ivana Lučića 3) u dvorani D3.
Gosti:
Tomislav Pletenac (Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju)
Mate Kapović (Odsjek za lingvistiku)
Andrea Horvat (Studentski zbor)

Moderira: Zdravko Popović (Akademska solidarnost)

Izjava za javnost inicijative Akademska solidarnost povodom pokušaja nasilne integracije Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Katoličkog bogoslovnog fakulteta

objavio 15. ožu 2016. 03:39 Akademska solidarnost   [ ažurirano 15. ožu 2016. 06:43 ]

Inicijativa Akademska solidarnost ističe svoje oštro protivljenje ovakvim napadima na Filozofski fakultet u Zagrebu i s gnušanjem odbija totalitarističku infiltraciju konzervativnog političkog konglomerata u sve pore društva. Najavljujemo da ćemo se aktivno boriti protiv integracije Filozofskog fakulteta u Zagrebu s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, kao i protiv svih drugih negativnih tendencija u visokom obrazovanju – od komercijalizacije, komodifikacije i privatizacije pa do nasilne retradicionalizacije i klerikalizacije.
Želimo slobodno i otvoreno sveučilište, spremno na kritičko propitivanje svijeta oko sebe, a ne sveučilište kao psa čuvara sistema i promotora uskogrudnih i nazadnih ideja, koje služe samo očuvanja trenutnog statusa quo.
  foto: nacional.hr
Cjelovita Izjava nalazi se u privitku.

AS podrška narodu Bosne i Hercegovine

objavio 11. velj 2014. 03:36 Akademska solidarnost

Izražavamo solidarnost i podršku nastojanjima naroda Bosne i Hercegovine u promjeni postojeće vlasti i demokratizaciji države koja je do sada funkcionirala kao loš projekt međunarodne zajednice i domaće nacionalističke političke elite.
 
Izjavu u cijelosti pročitajte :ovdje:

Izjava Sindikata "Akademska solidarnost" povodom referenduma 1. prosinca 2013.

objavio 25. stu 2013. 04:03 Akademska solidarnost

AKADEMSKA SOLIDARNOST JE PROTIV!
Kao sindikat osnovan na temeljima direktne demokracije, sindikat visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost dužan je osvrnuti se na nadolazeći referendum kao direktnodemokratski alat čija je demokratičnost u ovom slučaju u potpunosti reducirana. Ne možemo mirno gledati kako se demokratski mehanizmi zloupotrebljavaju da bi se provele buduće nedemokratske mjere...

Vjerujemo da Hrvatska nije država u kojoj se uskraćuju prava i slobode, nego da u njoj ima dovoljno ljudi koji se mogu oduprijeti ovom štetnom poigravanju demokracijom. Pozivamo da se odazovete na referendum i glasate "protiv": protiv zloupotrebe demokracije, protiv oduzimanja manjinskih prava, protiv diskriminacije i protiv degradacije Ustava Republike Hrvatske.

Izjavu u cijelosti pročitajte :ovdje:

AS podrška Inicijativi "Zdravstveno svima" i Inicijativi studenata iz Osijeka

objavio 22. stu 2013. 09:57 Akademska solidarnost

Gotovo svakodnevno svjedoci smo ubrzane komercijalizacije javnih dobara, ograničavanja postojećih socijalnih prava te posljedičnog opadanja životnog standarda građana. Novoizglasane izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju (članak 7, stavak 1, točke 14 i 15) kojima je redovnim studentima nakon osam godina studiranja ukinuto besplatno osnovno zdravstveno osiguranje te odluka po kojoj svi redovni studenti više neće biti zdravstveno osigurani preko svojih roditelja već preko institucija na kojima studiraju, predstavljaju još korak dalje u smjeru ukidanja postojećih socijalnih prava građana.

Sindikat "Akademska solidarnost" izražava podršku Inicijativi "Zdravstveno svima" i Inicijativi studenata iz Osijeka te njihovom zahtjevu da svi redovni studenti imaju pravo na besplatno osnovno zdravstveno osiguranje. Budući da su novoizglasane promjene Zakona samo jedan od niza udara na studentsku populaciju, Sindikat "Akademska solidarnost" prepoznaje i podržava nastojanja dviju inicijativa da ukažu na ovaj problem, kao i njihov poziv Vladi Republike Hrvatske da zaštiti i očuva javno zdravstvo i visoko školstvo kao javna dobra. Poziv dviju inicijativa na solidarnost ostalim ugroženim građanima i društvenim skupinama pogođenima ograničavanjima osnovnih socijalnih prava Sindikat "Akademska solidarnost" prepoznaje i kao jedan od svojih zahtjeva te takvu vrstu solidarnosti smatra nužnim korakom u obrani postojećih socijalnih prava i javnih dobara. 
Izjavu preuzmite :ovdje:

Osvrt na "Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije"

objavio 15. stu 2013. 12:41 Akademska solidarnost

Osvrt na Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije iz perspektive Deklaracije o znanosti i visokom obrazovanju Akademske solidarnosti

Na samom početku želimo naglasiti da prepoznajemo i cijenimo trud koji su uložile kolegice i kolege koji su radili na Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije, kao i inicijativu da se o hrvatskom sustavu obrazovanja i znanosti promišlja u dugoročnijoj perspektivi. Strategiju smo čitali iz perspektive stajališta iznesenih u Deklaraciji o znanosti i visokom obrazovanju Sindikata Akademska solidarnost, koja je objavljena 2012. godine. Osnovna pitanja na koja smatramo da Strategija mora odgovoriti, a zasad ne odgovara, tiču se financiranja obrazovanja, na svim razinama, neovisno o biološkoj ili akademskoj dobi učenika i zaposlenika, i uređivanja postojećih neusklađenosti i nelogičnosti koje sustav javnog obrazovanja pod egidom javno-privatnog partnerstva ozbiljno pretvaraju u polje u kojem obrazovanje postaje sve nedostupnijim. Uvodno želimo ponoviti dva ključna zahtjeva iznesena u Deklaraciji, koja prilagođavamo opsežnijem okviru Strategije:

  1. Tražimo strogu zakonsku regulaciju odnosa privatnih i javnih obrazovnih institucija i zaposlenika. Zahtijevamo zabranu rada nastavnika ili istraživača s javnih institucija na privatnim institucijama. U skladu s tim zahtijevamo da se znanstveno-nastavna djelatnost u javnim obrazovnim institucijama ne temelji na radu honorarnih vanjskih suradnika, te da se djelatnosti pomoćnih službi ne zamjenjuju „uvozom” istovrsnih usluga iz privatnog sektora.
  2. Tražimo besplatno obrazovanje na svim razinama. Zahtijevamo da socijalno inkluzivno obrazovanje postane prioritet hrvatskog visokoškolskog sustava, odnosno da se direktni troškovi obrazovanja u potpunosti financiraju iz državnog proračuna, i da se razvije sustav stipendiranja učenika i studenata iz obitelji nižeg socioekonomskog statusa i drugih rizičnih skupina u obrazovanju.
Osvrt u cijelosti pročitajte :ovdje:

Sindikata AS: Izjava povodom donošenja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

objavio 15. srp 2013. 06:22 Akademska solidarnost

Prihvaćanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju za hrvatska sveučilišta i znanstvene institute počinje novo razdoblje. Sad kad je tragikomedija napokon završena, podsjećamo još jednom zainteresiranu akademsku i širu javnost na njezinu izvedbu, smjer, vrijednosti i posljedice.

Pritom želimo biti posve jasni: partitokratske strukture – bilo HDZ-a u mandatu ministra Radovana Fuchsa ili SDP-a u mandatu ministra Željka Jovanovića – iako prije dvije godine i danas u formalno suprotstavljenim ulogama vlasti i opozicije, gledaju sustav znanosti i visokog obrazovanja na potpuno jednak način. Međutim, dok je Fuchs u svoju "reformu" krenuo frontalno i otvoreno (na čemu bi mu, nakon svježih iskustava, možda trebalo čestitati) i iz nje se povukao hametice poražen, Jovanović i njegovi činovnici "reformu" su doslovno podvalili nezainteresiranoj i otupjeloj javnosti...
 Izjavu u cijelosti pročitajte :ovdje:

Plenum FFZg i Sindikat AS: Izjava za medije povodom izjave premijera Milanovića u emisiji Hrvatska u Europskoj uniji 29. lipnja 2013.

objavio 11. srp 2013. 00:52 Akademska solidarnost

Primorani s
mo reagirati na izjavu premijera Milanovića koja se izravno dotiče problematike javno
financiranog visokog obrazovanja i koja svjedoči o neprihvatljivom stavu Vlade u odnosu na Ustavom zajamčena socijalna prava građana i načelo društvene jednakosti za koje se zalažemo.
Naznačujući kako je cilj Vlade nakon ulaska u Europsku uniju da „sto posto javnih investicija bude iz europskih fondova, da time ne opterećujemo proračun“, premijer Milanović konstatirao je kako je krajnji cilj politike Vlade nakon ulaska u  Europsku uniju „da se iz proračuna ne financira ono što se ne treba financirati“. Ono što se ne treba financirati odnosi se upravo na to da „ne ulažemo u nepotrebno visoko obrazovanje“, koje
bi se trebalo otvoriti utjecaju privatnog sektora, tumačeći s podsmijehom demonstracije od 2009. naovamo briljantnim zaključkom – „znanje je roba“....
Izjavu u cijelosti preuzmite :ovdje:
 

1-10 of 110