ΤελικΗ Ερευνα ΜΑϊος 2022

ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ

Στο τέλος του σχολικού έτους 2021-22, 70 μαθητές και μαθήτριες της Α΄και Β΄ τάξης του 3ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε με τη χρήση google forms, με σκοπό να διερευνηθεί η πιθανή αλλαγή της στάσης τους αλλά και των συναισθημάτων τους σε σχέση με το σχολείο.

Ακολουθούν τα ευρήματα όπως προέκυψαν από την έρευνα, καθώς και σχετικά σχόλια.

Το κλίμα στο σχολείο μου είναι....

1η ερώτηση:

Παρατηρούμε ότι στην 1η ερώτηση πολλαπλής επιλογής:

  • 28,6% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας χαρακτήρισαν το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο μας ως πολύ καλό.

  • 50% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας χαρακτήρισαν το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο μας ως καλό.

  • Μόνο το 2,8% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας χαρακτήρισαν το κλίμα που επικρατεί στο σχολείο μας ως κακό.

2η ερώτηση:

Παρατηρούμε ότι στην 2η ερώτηση διαβαθμισμένης κλίμακας (likert scale):

  • 15,7% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας επέλεξαν ως βαθμό ικανοποίησής τους από το σχολείο τη βαθμίδα 5.

  • 14,3% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας επέλεξαν ως βαθμό ικανοποίησής τους από το σχολείο τη βαθμίδα 4.

  • 41,4% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας επέλεξαν ως βαθμό ικανοποίησής τους από το σχολείο τη βαθμίδα 3.

  • Μόνο 14,3% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας επέλεξαν ως βαθμό ικανοποίησής τους από το σχολείο τη βαθμίδα 1.



3η ερώτηση:

Παρατηρούμε ότι στην 3η ερώτηση διαβαθμισμένης κλίμακας (likert scale):

  • 37,1% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας χαρακτήρισαν την συμβολή του ενδιαφέροντος, του ενθουσιασμού και της δημιουργικής διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στην βελτίωση της επίδοσής τους με τη βαθμίδα 5.

  • 22,9% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας χαρακτήρισαν την συμβολή του ενδιαφέροντος, του ενθουσιασμού και της δημιουργικής διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στην βελτίωση της επίδοσής τους με τη βαθμίδα 4.

  • 27,1% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας χαρακτήρισαν την συμβολή του ενδιαφέροντος, του ενθουσιασμού και της δημιουργικής διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στην βελτίωση της επίδοσής τους με τη βαθμίδα 3.

  • Μόνο 7,1% των μαθητών/μαθητριών του σχολείου μας χαρακτήρισαν την συμβολή του ενδιαφέροντος, του ενθουσιασμού και της δημιουργικής διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στην βελτίωση της επίδοσής τους με τη βαθμίδα 1.

4η ερώτηση:


Παρατηρούμε ότι στην 4η ερώτηση καταγραφής της συμβολής εκείνων των σχολικών δραστηριοτήτων που επηρέασαν θετικά την ενεργό συμμετοχή των μαθητών/ μαθητριών του σχολείου μας στη μαθησιακή διαδικασία:

  • Δραστηριότητα ''εργασία σε ομάδες στην τάξη'' : η τιμή που επικρατεί είναι ''Αρκετά'' με ποσοστό 32,8%.

  • Δραστηριότητα ''αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων'' : η τιμή που επικρατεί είναι ''Λίγο'' με ποσοστό 35,7%.

  • Δραστηριότητα ''η συμμετοχή σε άλλες σχολικές δραστηριότητες (Μίλα τώρα, σχολική βιβλιοθήκη, περιβαλλοντικές δράσεις, σχολικές εκδρομές, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του σχολείου, συνεργατικές εκδηλώσεις με άλλα Λύκεια της περιοχής)'' : η τιμή που επικρατεί είναι ''Πολύ'' με ποσοστό 32,8%.

  • Δραστηριότητα ''ευρωπαϊκά προγράμματα (erasmus, etwinning)'' : η τιμή που επικρατεί είναι ''Πάρα πολύ'' με ποσοστό 35.7%

Παρατήρηση

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το σχολείο μας δεν διαθέτει κατάλληλες υποδομές για χρήση ψηφιακών εργαλείων σε κάθε σχολική αίθουσα, ενώ παράλληλα σύμφωνα με τη νομοθεσία οι μαθητές και οι μαθήτριες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το προσωπικό τους κινητό τηλέφωνο. Οι δύο αυτοί λόγοι καθιστούν την ενσωμάτωση των ψηφιακών μέσων στη μαθησιακή διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη. Κατά την υλοποίηση όμως των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (erasmus, etwinning) στα οποία συμμετέχει το σχολείο μας, όπως και των άλλων σχολικών δραστηριοτήτων (Μίλα τώρα, σχολική βιβλιοθήκη, περιβαλλοντικές δράσεις, σχολικές εκδρομές, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του σχολείου, συνεργατικές εκδηλώσεις με άλλα Λύκεια της περιοχής) που γίνεται εκτός σχολικού ωραρίου αξιοποιούνται πολλά σε πλήθος και διαφορετικά ψηφιακά εργαλεία, καθώς υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία.

Η παρουσίαση και αξιολόγηση των δεδομένων της έρευνας έγινε από την κα Πισιμίση Αγγελική.