Música

JUNY

En aquesta sessió de música hem estat acompanyats per la literatura. Ni més ni manco que pel conte "El gegant del pi". Primer hem contat el conte i després hem escoltat la famosa cançó.

Aquesta cançó ens ha servit per treballar la pulsació. Primer hem fet un tren i mentre sonava la música hem anar fent potades fent-les coincidir amb aquesta.

Després hem fet el mateix fent potadetes dins uns cercles de colors que simulaven un camí. La resta acompanyavem la pulsació amb els pals.

Al final del camí, i coincidint amb el final de la primera estrofa de la cançó, hem fet sonar una campana.

Aguts i greus.

Aquesta setmana a la sessió de música hem entrenat l'oïda per aprendre a distingir entre els sons greus i els sons aguts. Per això hem conegut a na Maria (la dona de la veu aguda) i en Pep (l'home de la veu greu). Després de saludar-nos, hem fet una audició de sons aguts i greus. Finalment hem entrenat amb les campanes i les plaques . Amb els ulls tapats hem hagut de distingir si el so que sonava darrera la nostra esquena era greu o agut.

Aquí vos presentam a na Maria i en Pep.

Aquesta vegada ens havíem de posar drets quan la música sonava aguda i acotar-nos quan sonava greu.

Aquí feiem el mateix però aixecant el dit si el so era agut i baixant-lo si era greu.

MAIG

ELS MORETONS

Els Moretons és una de les moltes dances populars del poble de Manacor. Aquests es representen amb 6 nins/es que ballen envoltat a Sant Domingo. Per fer el passacarrers els acompanyen els capgrossos i també la figura de s'Alicorn.

Aquesta setmana a la sessió de música ens hem dedicat a conéixer-los, a veure la seva vestimenta i a descobrir i ballar la seva dansa.

Un peixet en el fons de la mar...

Aquesta setmana a la sessió de música hem practicat la pulsació de la música, la qual cosa no és tasca fàcil. Al ritme de la cançó "Un peixet en el fons de la mar" hem recorregut un camí on cada petjada era un cop de pulsació de la cançó. Mentre cada company ho feia la resta duia la pulsació fent mamballetes, potades, voltes, bots...

L' AQUARI.

Aquesta setmana a la sessió de música hem fet l'audició de "L'aquari" de Saint Saëns. Amb ella hem parlat de que els peixos es mouen en silenci i sense fer renou i hem fet una dramatització on nosaltres ens hem convertit en peixos. Havíem de nedar i quan s'aturava la música ens havíem d'amagar.

Finalment hem fet la mateixa audició amb un video on sortien els instruments i ja n'hem reconegut molts!

ABRIL

Flauta d'èmbol.

Aquesta setmana a la sessió de música hem fet l'audició de la cançó "A la vora de la mar" i he conegut un nou instrument, la flauta d'èmbol.

En primer lloc, hem visualitat el video sense so i hem intentat esbrinar que contaven les imatges. Després l'hem escoltat amb la música. Finalment l'hem escoltat sense veure'l i cada vegada que sonava la paraula "mar" hem hagut d'aixecar els braços com si fóssim les ones de la mar.

En segon i darrer lloc, hem presentat la flauta d'èmbol i he jugat a fer ones segons el seu so.

SANT JORDI

Aquesta setmana moltes de les activitats que hem realitzat han estat relacionades amb la festivitat de Sant Jordi, i la de música no ha estat manco!

Amb aquesta cançó de na Damaris Gelabert hem fet moltes activitats musicals.

En primer lloc dur el ritme de la cançó picant amb els pals. Després ens hem posat per parelles i hem fet el balancí. Quan sonava la lletra ens havíem de moure i aturar quan no sonava. Finalment, hem fet el mateix amb les pilotes, picant suaument a l'esquena dels nostres companys quan sonava i aturant-nos quan no.

Violí i flauta travessera.

Aquesta setmana hem tengut el nostre primer contacte amb dos instruments ben importants, el violí i la flauta travessera.

Encara que no els hem pogut tocar ni fer sonar els hem pogut observar i aprendre algunes de les parts que els formen.

Després hem fet dos jocs. El primer de tots ha estat fer l'audició de "La Primavera" de Tchaikovsky, i estar atents a quan sortia la flauta i el violí per moure els braços a l'aire i baixar-los quan no sortien. L'altre joc ha consistit en convertir-nos en pètals de flors i sortir volant quan bufava el vent.

MARÇ

"MOLT M'AGRADEN SES PANADES"

"Molt m'agraden ses panades

perquè tenen pebre bo.

Ses nines de Manacor,

duen sa falda girada.

Un i un a les xancles,

dos i dos a peu coix,

tres i tres la mà enterra,

quatre i quatre i adéu i adéu i adéu".

A la sessió de música d'aquesta setmana hem interpretat una cançó relacionada amb la celebració de la Pasqua.

Primer l'hem escoltat i l'hem cantat.

Després hem picat la pulsació de la cançó amb els pals o els dits.

Finalment, hem inventat una petita coreografia per ballar la cançó.

MUSICOGRAMA

Hem escoltat i dramatitzat l'audició “Ballet Sylvia pizzicato” de Delibes, diferenciant els sons llargs i curts.

Després hem dibuixat un musicograma a la pissarra mentre sonava l'audició fent ús de la grafía convencional i no convencional (dibuixar retxes més curtes i més llargues/onades).

Finalment hem imitat el ball de les ballarines de l'audició.

Mocadors sonors.

A la sessió de música d'aquesta setmana hem imitat sons i gestes emprant uns mocadors de colors com a suport per a realitzar les diferents accions, com per exemple...

El renou de l'ambulància.

Anar a passejar en bicicleta.

Un coixí per anar a dormir.

El manillar d'una moto.

Focs artificials.

El fum d'una xemeneia.

TRIANGLES

Aquesta activitat ha estat ben divertida i ens ha permès treballar l'atenció sense adonar-nos! Hem hagut d'estar ben atents perquè cada vegada que sortien els caramels taronges havíem de picar el nostre triangle i fer silenci quan aquests desapareixien.

BALLET

En aquesta ocasió hem visualitzat una actuació de ballet i...

...ens hem convertit en ballarins i ballarines.

FEBRER

OH!

Ara que ja sabem diferenciar el so del silenci estam començant a aprendre quines són les qualitats del so. Amb aquest conte tan divertit hem pogut treballat la durada i la intensitat és a dir, si un so és llarg o curt i si un so és fort o fluix.

EL CARNESTOLTES.

GENER

SO I SILENCI.

Seguim experimentant amb el so i el silenci. Aquesta vegada hem emprat diferents instruments. Per una banda, hem conegut el seu nom i el seu so i, per altra banda, hem practicat la nostra paciència i capacitat per distingir el so del silenci. Una gran espiral significa que hem de sonar ben fort els instruments, una espiral petita que els hem de sonar fluixet i un cercle significa que no els hem de sonar. Feim música alhora que jugam i ens divertim!

Pals

Castanyetes

Ou musical

Maraques

Cascavells

Platets

Pandereta

SANT ANTONI

Vam visualitzar diversos vídeos dels Dimonis de Manacor, per conèixer el seu ball i les cançons de la festa.

VID_20210115_115231.mp4

La glosa que vam cantar al dimoni quan ens va venir a visitar.

DESEMBRE

NADALA

NADALA 4T EI A.mp4

Els nins i nines de 4t EI A vos presenten la nadala "ELS REIS DE L´ORIENT" que hem preparat per desitjar-vos unes Bones festes i un Bon Nadal a tots. Una abraçada ben forta. Desitjam que vos faci sentir el "coret content" !


NOVEMBRE

El ball dels Indis.

Aquesta setmana hem conegut una de les moltes danses rituals de Manacor, la del Ball dels Indis.

Aquesta dansa ritual és pròpia de les festes de Sant Roc de l'església de Crist Rei. Està composada per vuit al·lots vestits d'indis que ballen al voltant d'un pal amb cintes que és sostingut per una dama. Els balladors executen tres danses diferents (Es Bot, Sa Llisa, Sa Masurca) mentre van trenant i destrenant les cintes de tela de diferents colors al voltant del pal.

Fa dos anys va ser la primera vegada que una nina va poder participar en el Ball dels Indis. Nosaltres també hem ballat com ells!

So i Silenci.

Com d'important és entrenar l'oïda i aprendre a discriminar el so i el silenci, entendre que no són el mateix i que cada un ens aporta coses diferents.

El tradicional joc de les cadiretes...

...és un recurs excel·lent per aprendre a...

...discriminar el so del silenci.