Virtuelle undervisningsmetoder

Velkommen!

Her kan du læse om metoder og værktøjer til brug for virtuel undervisning. Generelt og med brug af Google Meet og Microsoft Teams .

Digital læring er normalt ét blandt flere redskaber i den didaktiske værktøjskasse. Men i Corona-perioden er digital læring via virtuel undervisning i meget høj grad i spil, mens analog undervisning med tilstedeværelse ikke er normalen. Erfaring fra tilstedeværelsesundervisning viser, at variation og involvering er afgørende for læring. Forskning understøtter, at det samme gør sig gældende i det virtuelle rum. Tanken bag dette site er derfor, at man kan finde inspiration til at strukturere undervisningen, så der skabes variation, nærvær, interaktion og så eleverne involveres, også virtuelt. Jo mere eleverne interagerer, jo bedre hænger læringen fast.



Sitet er skrevet med afsæt i erfaringer som underviser, IT-vejleder og IT-didaktisk konsulent gennem nedlukningsperioden som følge af Corona fra 12. marts 2020 til dags dato. I kraft af mit virke har jeg undervist virtuelt, vejledt mine kolleger, fulgt med i div. fora om virtuel undervisning og læst om emnet, ligesom jeg har fulgt og selv afholdt webinarer. Jeg er ikke professionel webdesigner eller virtuel ekspert, men mest af alt meget, meget tæt på praksis.

Det, der er medtaget på sitet, kommer mange steder fra, alt dog frit tilgængeligt. Jeg har anført ophav hvor muligt, og takker for alle bidrag. Også tak til min klasse 1r og min gode kollega Signe, for at deltage i forsøg og som modeller. Skulle nogen have noget imod at være med, skal I endelig lade mig det vide. Sidsel Nonnemann, min kollega fra IT-Center Fyn, står for bidragene om Microsoft Teams, også tak for det!

Mit litterære grundlag er primært bogen "Digital Læring" af Julie Ekner Koch.

Sitet er lavet med den nødvendige hast og omstillingsparathed, der generelt har kendetegnet hele nedlukningsperioden, og som har krævet store arbejdsindsatser af alle i undervisningssektoren. Meget af det vi ved og kan nu, anede vi ikke noget om inden 12. marts. Sitet er derfor ikke udtømmende eller perfekt. Alligevel håber jeg, det kan være til gavn. Sitet er dynamisk, hvorfor nyt løbende tilføjes. Jeg hører naturligvis gerne om forslag til ændringer, forbedringer og tilføjelser.

Du kan læse om virtuelle undervisningsmetoder generelt, om Google Meet og Microsoft Teams, samt om tips til fag i fagrækken på STX og HF, samt få råd til undervisning med fysisk tilstedeværelse, også når det sendes virtuelt, såkaldet hybrid undervisning, hvortil også kan findes forslag til setup.

Hvor et værktøj er omtalt, vil du kunne finde det under "Værktøjer" i samme emne/rullegardin.

God fornøjelse!

Lise Rejnhold - ls@odensekatedralskole.dk

IT-didaktisk konsulent IT-Center Fyn

Underviser i Idræt og Historie samt pædagogisk IT-vejleder Odense Katedralskole