Les violències masclistes en l'adolescència

Carmen Ruiz Repullo

CURS 2020/2021

Carmen Ruiz Repullo és doctora en sociologia; imparteix classe a la Universitat de Granada. És una gran comunicadora i divulgadora, que tracta conceptes com la violència sexual i la violència entre adolescents.

¿Per què es produeixen les violències masclistes en el període de l'adolescència?

Primera causa: el patriarcat.

"El més fort no és mai prou fort per a ser sempre l'amo, si no transforma la seva força en dret i l'obediència en deure". Rousseu. 

Amb aquesta frase de Rousseu estableix un contracte social, on la força és pren com a dret pels homes i l'obediència com a deure per les dones.  Evidentment, el patriarcat no es produeix de la mateixa manera a tots els llocs del món. En el nostre país, vivim no un patriarcat de "coerció", sinó que tenim un patriarcat de consentiment. El que fa és minimitzar la desigualtat, per exemple quan ens diuen "què més voleu les dones, si ja teniu igualtat". 

La desigualtat existeix i l'escola, com agent de canvi, ha de qüestionar la desigualtat que es produeix a la societat, ja que sinó contribueix a la desigualtat existent i minimitza els efectes del patriarcat. Per exemple, si no deixa clar que tocar el cul és un acte de violència o si accepta discursos com "és que quan les dones estaven a casa, els nins estaven més bén cuidats que ara". És important, detectar tot aquest possible discurs neomasclista, que pot resumir-se amb la frase: "jo estic a favor de la igualtat, però...". 

Avui dia són molts els avanços aconseguits, gràcies a algunes de les Fites Feministes dels darrers anys: Tren de la llibertat (2014), 7N. Marxa Estatal contra les violències masclistes (2015), La manada (2016), Moviment Me Too (2017). Però no hem d'oblidar que cap sistema vol perdre els seus privilegis, per tant contínuament hem de fer una revisió i prendre consciència de la importància que té la igualtat dins els agents de canvi.

Segona causa: la masculinitat i la feminitat hegemòniques.

Parlam de masculinitat i feminitat hegemòniques com aquests models que són a la societat abans de néixer i que el patriarcat vol mantenir.

La feminitat hegemònica seria tot el món de les princeses i la hipersexualització de les nines durant la infància i l'adolescència. Aquests patrons tenen dues conseqüències principals:

Per tant, aquesta sexualització fa que la dona es trobi davant la següent dicotomia: ets una guarra vs. no provoquis. Aquesta etiqueta, que prové del fals empoderament, a més farà que la nina/dona es trobi en una situació de risc, ja que tendrà més possibilitats de ser agredida (si tu ensenyes, estàs demanant que jo et toqui).

La masculinitat hegemònica també hipersexualitza a l'home, però no ho fa per cosificar-lo, sinó que té a veure amb el poder. Abans de néixer, ja tenim una idea sobre què vol dir ser un vertader home, que bàsicament exigeix tres qüestions:

Complir amb aquestes tres exigències atorgava un poder a l'home. Per tant, ara, que dues d'elles es troben completament en perill, només podem demostrar la masculinitat a través de la sexualitat i dels càstigs/recompenses de l'entorn, per tant, has de complir amb les exigències següents: no ser dona, no ser homosexual, ser competitiu... I tot això, s'ha de demostrar sempre, especialment, si algú ho posa en dubte. 

Tal com s'ha demostrat, aquesta masculinitat hegemònica és tot un risc per ells perquè duu a l'absentisme, l'abandonament escolar, els accidents de tràfic, els empresonaments, els suïcidis i el consum de drogues. De fet, Marina Subirats parla sobre "morir de masculinitat". 

Per tant, per rompre amb tota aquesta masculinitat tòxica a l'adolescència, es necessita molta autoestima i per això és imprescindible el suport familiar i escolar.

Dins les relacions de parella heterosexuals, trobam quatre models de masculinitat a l'adolescència.

Aquí és un entram en quin model solen triar elles, que habitualment es mou entre l'1 i el 2, ja que la societat patriarcal ens ven la mentida romàntica de "que som salvadores d'aquests models i que amb nosaltres al costat, canviaran". Per tant, sabent això és important saber "erotitzar" al model 3. 

El més important quan dins una relació heterosexual hi ha violència és no culpabilitzar a la víctima, ja que aquesta persona no veu que l'altre vulgui fer-li mal, a més ell tot el temps li promet que canviarà.

Tercera causa: mites de l'amor romàntic. 

Per poder qüestionar els rols de gènere, hem de treballar els estereotips que existeixen a la nostra societat:

¿Què provoca aquesta trilogia de les causes?

Moltes violències de gènere:

Com podem fer front a tota aquesta situació? 

I, sobretot, que aquesta etapa de pandèmia no deixi el que és important pel que és urgent.