Píndoles coeducatives

CURS 2020/2021

El curs 2020/2021 ens vàrem proposar revisar alguns dels materials que utilitzàvem i millorar-los incloent la perspectiva feminista. Molts departaments han col·laborat durant les diferents dates proposades per la comissió, per tant aquestes activitats no es troben incloses aquí, podeu trobar-les a les diferents accions.

Les activitats que ens han fet arribar són:

Llenguatge inclusiu

A partir d'una proposta que va fer la comissió de Coeducació al departament d'Educació Plàstica i Visual, vàrem poder realitzar un experiment sobre l'ús del llenguatge que feim en el nostre dia a dia i què representa aquest a la nostra ment. No us podeu perdre els resultats!

Experiment llenguatge.pdf

Cinefòrum a EF!

El departament d'Educació Física va treballar amb l'alumnat de primer d'ESO la pel·lícula Quiero ser como Beckam, per reflexionar sobre la relació de l'esport i el gènere.

GuiaEF.PDF

Xerrades internivells a Bio!

El departament de Biologia i Geologia va preparar a l'alumnat de tercer d'ESO per informar els de primer sobre alguns conceptes bàsics vinculats amb la sexualitat i l'autoconeixement del cos. A més, amb la col·laboració del departament de Llengua Castellana i Literatura, l'alumnat de tercer va acompanyar la seva xerrada amb uns tríptics informatius. Aquí us deixam els resultats.

Per un altra banda, a l'alumnat de quart d'ESO se'ls hi va proposar fer una activitat de conscienciació sobre els plàstics d'un sol ús i un grup d'alumnes va preparar una presentació per a l'alumnat de  PLEC sobre productes que es poden utilitzar durant la menstruació i que són més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. 

PLEC BIOLOGIA.pdf
3ºB.Tríptico grupo David (2).pdf
CSMasculinos (1).pdf
APznzaaaO4lC3-mD8SwWXRp0lk4y9clufgvl3lyjlCxEsd50S2RToe4Ge5DlKDzkNiwR6YMdynN-EN39Y-3axgRHSJtCa0-fXAxLteqD0ZFB7_c0ajZwfmP6zGieZzqd7bvqCKwJiD7xGm07y8p-Qu3GJMiFnC5fkZBbO-e-Curz4rkZMaOTfc43c1rXJif2cDOMPSyx92Be6_Vkvq6p3XR.pdf

Sense etiquetes

Al projecte de tercer d'ESO que s'ha fet durant tot el curs s'han creat una sèrie de còmics per donar visibilitat al col·lectiu LGTBI, a més de pintar tot el pati amb paraules relacionades amb la identitat i l'orientació sexual. Una feina meravellosa!

VID-20210318-WA0014.mp4

Lletres feministes!

Des del departament de Llengua Castellana i Literatura, s'ha fet un treball constant amb la inclusió de la perspectiva de gènere dins la matèria. Per aquest motiu, en lloc d'explicar una activitat, ens han volgut fer arribar una de les lletres que ha creat l'alumnat de segon d'ESO al projecte "¡Exprésate!", per tal de promocionar la igualtat.

MargalidaAlzamora,JúliaAmengual,LauraCasbas - Igualdad

ASL

L'alumnat de tercer d'ESO, des de la matèria d'ABP ha seguit amb el treball sobre el recompte anual de les víctimes de violència de gènere al nostre país.

Una tasca imprescindible per a la sensibilització i prevenció de les violències masclistes.

CURS 2019/2020

El curs 2019/2020 ens vàrem proposar com a claustre realitzar al manco una activitat relacionada amb la temàtica de la coeducació. Amb aquest motiu, des de les diferents matèries s'han realitzat les accions següents: 


Dones esportistes

El departament d'Educació Física va demanar a l'alumnat realitzar uns cartells per conèixer la vida de dones de l'esport d'elit. 

Valors Ètics

Aquesta activitat es tractava de de cercar micromasclismes, exemples de sexisme i codificació a la premsa. A les imatges que hi ha trocets de cartolines vermelles  i verdes es tractava d'identificar prejudicis i estereotips masclistes. A les imatges que es veu a l'alumnat agrupat i es veuen cartells de "estic d'acord i no estic d'acord" es tractava d'identificar actituds masclistes dins les relacions. Les que es veuen paraules retallades amb un fons blanc és tractava de fer un esquema o una relació d'idees on es possessin en ordre aquestes paraules per arribar a la violència de gènere. Aquestes activitats s'han realitzat amb els nivells de 2n, 3r i 4t d'ESO. 

Gloses feministes

Des del departament de Llengua i Literatura Catalanes es váren realitzar gloses coeducatives per celebrar la diada de Sant Antoni.

22 de febrer: dia europeu de la igualtat salarial

Des de l'assignatura d'Economia, l'alumnat va realitzar una infografia per treballar les diferències salarials entre homes i dones i quines són les circumstàncies que possibiliten aquesta realitat.

Falta moltíssima feina per realitzar, pel que fa a les dades, ja que en moltes ocasions, no es recullen les diferències entre sexes, a l'hora de fer estudis que han de servir com a paradigma científic, tal i com es recull al llibre La dona invisible de Caroline Criado Pérez.

ABP: Sense Etiquetes

Des d'ABP, l'alumnat de tercer d'ESO ha estat tot el curs treballant la coeducació i l'elaboració de vídeos. El producte final s'ha vist afectat per la COVID-19 i no s'ha pogut realitzar el I Festival de Cans, tal com es tenia previst. 

La taula periòdica de les dones científiques

L'alumnat de 3r d'ESO a l'àrea de Física i Química ha elaborat una taula periòdica amb dones científiques. A més, juntament amb el departament de Biologia i Geologia havíen començat a preparar una activitat amb els alumnes de 1r i 2n. Aquesta activitat consistia en fer un mix-pair-share on l'alumnat sortia a mirar la taula periòdica i/o el mural de les dones del dia de la Dona i la Nina en la ciència, i havíen de contestar unes preguntes sobre aquestes dones científiques. El curs que ve seguiran amb la tasca, ja que el confinament ha fet que aquesta activitat quedés a mig realitzar.

Àmbit sociolingüístic

L'alumnat de 3r PMAR des del curs 2015 realitza durant una hora setmanal una tasca relacionada amb la violència masclista. Un calendari amb el nom de les víctimes, on apareix el nom de la víctima, els anys, la data de la mort i el lloc. A partir d'aquí realitzen una estadística per comunitats autònomes i en fan un petit estudi.

A més, també conmemoren les següents dates: 25N, 6F i 8M. Es realitza una activitat que dona resposta a QUÈ? COM? QUAN? PER QUÈ? En podeu veure els productes a les imatges de l'esquerra.