SÈQUIES

Podem trobar moltes sèquies en l´horta de València, però totes i cadascuna d´elles formen part d´un sistema més gran, el que coneguem com a "sistema hidràulic". Tenim un total de huit en l´horta i tots son prou coneguts: les sèquies de Mestalla, Rascanya, Tormos, Rovella, Favara, Mislata i Quart-Benagèber-Faitanar, les quals conformen el Tribunal de les Aigües, una institució encarregada de resoldre els conflictes derivats de l´ús i aprofitament de l´aigüa de reg entre els agricultors de les Comunitats de Regants de les sèquies que formen part d´ell.

Tradicionalment, la construcció de les sèquies es feia excavant en el mateix terreny sobre el qual discorrien, és a dir, els seus caixers eren de terra. Només en uns punts delicats de pas com per exemple els ponts, se´n feia ús del morter. A partir de la meitat del segle XX es va generalitzar el revestiment dels caixers amb parets de morter primer i formigó després. Aquest tipus d´obres a alterat notablement la fisonomia de les sèquies, que perderen la seua gran amplitud característica i el serpenteig del seu recorregut amb les motes dels seus costats repletes de canyes.

També coneguda com la "font de les vuit sèquies de el Túria", es troba davant de la porta dels Apòstols i molta gent creu que el gran senyor que apareix estirat en ella és el déu Neptú però en realitat, diuen, això no és de l' tot cert. Al seu voltant 8 pedestals sobre els quals se situen vuit dones joves que aboquen càntirs de l'aigua a la font. Totes elles estan nues i porten peineta i pentinat de pagesa valenciana.

Al centre d'una tassa de marbre i sobre un pedestal dit home que representa el Riu Túria i que té a les mans la banya d'Amaltea o banya de l'abundància des d'on surten els fruits de l'horta Valenciana. Les vuit dones que l'acompanyen representen les huit séquies de l'Túria: Benàger, Faitanar, Rovella, Favara, Quart, Tormos, Rascanya, Mislata i Mestalla, totes elles noms d'origen àrab

EL TRIBUNAL DE LES AIGüES

El Tribunal de les Aigües és l'única estructura legislativa que roman de les establertes per Jaume I. Els àrabs practicaven ja aquest sistema de reg, que el monarca va establir formalment, basat en la distribució de l'aigua de l'Túria. El formen 08:00 pagesos que porten encara la seva brusa negra típica de les gents de l'Horta, els quals són triats democràticament cada dos anys per la resta regants de la mateixa. Asseguts, en cercle, en sengles butaques de fusta i cuir de segle XVII, se'ls veu investits d'una senda autoritat.

L'estructura de l'reg, la participació dels pagesos i la rapidesa amb què es resolen els problemes, ha projectat a el Tribunal de les Aigües a l'àmbit internacional, considerant-ho una institució model. Sense rivet de folklore, eficaç i essencialment valencià, el Tribunal de les Aigües exerceix davant un públic curiós en el qual no falten joves universitaris i visitants estrangers.