Continguts i eines de l'Àrea 3

3.1. Ensenyament

Contextualització de la competència en l'acompliment docent

Les tecnologies digitals poden enfortir i millorar les estratègies d'ensenyament i aprenentatge de diferents formes. No obstant això, sigui quin sigui l'estratègia o l’enfocament pedagògic que es triï, la competència digital específica del docent es basa a manejar eficaçment l'ús de les tecnologies digitals en les diferents fases i entorns del procés d'aprenentatge. La competència fonamental d'aquest àmbit, i tal vegada de tot el marc, és la 3.1. Ensenyament. Aquesta competència es refereix al disseny, la planificació i la implementació de l'ús de tecnologies digitals en cadascuna de les etapes del procés d'aprenentatge. 

Dominar la competència 3.1. Ensenyament significa saber integrar a les programacions didàctiques o a les situacions d'aprenentatge l'ús de les tecnologies digitals, de manera creativa, segura i crítica per millorar l'eficàcia de les pràctiques docents; saber gestionar i coordinar adequadament les intervencions didàctiques digitals, i assegurar el funcionament dels dispositius, els recursos i els serveis durant la implementació de la programació didàctica; i finalment saber desenvolupar nous formats i mètodes pedagògics per a l'ensenyament i l'aprenentatge i experimentar-hi. 

L'anivellació d'aquesta competència és complexa i caldrà tenir en compte, en primer lloc, seguint el model TPACK, tres tipus de continguts teoricopràctics: 


El mètode SAMR 

El mètode SAMR, que significa Substituir, Ampliar, Modificar i Redefinir, és un marc conceptual dissenyat per Dr. Rubén Puentedura per avaluar com la tecnologia s'integra a l'educació. Aquest model ofereix als educadors una estructura per comprendre com utilitzen les noves tecnologies en les seves pràctiques docents, classificant els nivells d'integració de la tecnologia en quatre categories.

Substituir (Substitute):

Ampliar (Augment):

Modificar (Modify):

Redefinir (Redefine):

El mètode SAMR anima els educadors a buscar maneres de redefinir les seves pràctiques docents mitjançant l'ús creatiu i efectiu de la tecnologia. És important destacar que no tots els nivells han de ser utilitzats per força, i la seva aplicació dependrà de la tasca específica i dels objectius d'aprenentatge. Emprar el model SAMR pot ajudar els educadors a reflexionar sobre com la tecnologia pot millorar i transformar les experiències d'aprenentatge dels estudiants.

EINES DE L' ÀREA

3.2. Orientació i suport en l'aprenentatge

Contextualització de la competència en l'acompliment docent

Aquesta competència està vinculada directament amb l'ús de les tecnologies digitals per a la interacció i la comunicació durant els processos d'ensenyament-aprenentatge, especialment a l'hora d'obtenir informació, directament o indirecta, sobre el desenvolupament dels aprenentatges de l'alumnat, tant sobre els assoliments i les dificultats objectives com sobre la seva percepció subjectiva, i d'oferir retroacció mitjançant l'ús de les tecnologies digitals.

L'aplicació d'una programació didàctica, en tractar-se d'un document viu, requereix adaptacions i canvis continus en ser implementada en un grup de classe concret. El que és normal és que, tant si el focus està en l'ensenyament com si ho està en l'aprenentatge, sorgeixin problemes a l'hora d'assimilar els continguts que s'estiguin treballant o en comprendre l'objecte d'una activitat o el procés per realitzar una tasca. Aquests problemes, dubtes, errors de comprensió, etc., s’han de tenir en compte, s’han de preveure i s’han d’analitzar, i han d'obtenir una resposta ràpida i òptima. Aquesta competència se centra en la utilització de les tecnologies digitals per detectar i resoldre els problemes que puguin interferir en el procés d'ensenyament-aprenentatge.

EINES DE L' ÀREA

3.3. Aprenentatge entre iguals 

Contextualització de la competència en l'acompliment docent

Els docents despleguen aquesta competència en portar a la pràctica estratègies que potencien l'aprenentatge entre iguals per mitjans digitals, bé mitjançant el treball en grup o en equip, bé mitjançant propostes més complexes, com les estructures cooperatives o mitjançant l'aprenentatge col·laboratiu, en funció del grau de maduresa de l'alumnat, de les seves característiques i de les experiències prèvies. La col·laboració es pot desenvolupar tant amb alumnat del mateix centre com d'altres centres.

D'altra banda, amb aquesta es pretenen de manera simultània dos objectius: utilitzar les tecnologies digitals perquè tot l'alumnat aconsegueixi un determinat aprenentatge basant-se en la mútua interacció i aconseguir que desenvolupi la seva competència d'aprendre al costat d'uns altres. La consecució de tots dos objectius requerirà una planificació cuidada i sistemàtica, que estaria recollida en la competència 3.1, i l'objecte d'aquesta competència seria desenvolupar a l'aula aquesta planificació. 

L'ús de les tecnologies digitals en aquesta competència pot anar des de la tria de les que ha d'utilitzar l'alumnat per a l'organització, la comunicació, la col·laboració i la creació durant l'activitat plantejada, fins a l'ús de les tecnologies pel professorat per facilitar el desenvolupament conjunt dels aprenentatges.

EINES DE L' ÀREA

3.4. Aprenentatge autoregulat

Contextualització de la competència en l'acompliment docent

Aquesta competència s'aplica quan el/la docent planifica i gestiona activitats que desenvolupen la capacitat de l'alumne d'aprendre a aprendre, i està directament relacionada amb la producció de coneixement autònom per part de l'alumnat i amb la gestió del seu procés d'aprenentatge.

EINES DE L' ÀREA