Pear Deck

L'eina i el seu ús en l'àmbit educatiu

Pear Deck és un complement per a les presentacions de Google (també disponible per a Microsoft Powerpoint) que serveix per afegir interactivitat a les presentacions que ja tenim o per crear presentacions des de zero.

Pear Deck serveix tant per fer presentacions amb què l'alumnat pot interactuar a través de diverses preguntes —de resposta lliure, elecció múltiple, relacionar arrossegant objectes o dibuixar— o bé visualitzar pàgines web incrustades directament en elles, com per crear flashcards de vocabulari amb l'alumnat o practicar la redacció d'oracions, gràcies a Vocabulary Factory.

Els seus avantatges per a l'educació són múltiples: per una banda, podem presentar continguts i obtenint retroacció immediata de l'alumnat; de l'altra, es pot utilitzar en directe i en diferit per als alumnes que són absents a l'aula per diversos motius. En tercer lloc, el fet de corregir les errades a la pantalla de forma anònima promou la participació de tot l'alumnat sense por d'equivocar-se, de manera que es redueixen els nivells d'ansietat a l'aula.

Pantalla d'inici de Pear DeckEnllaç per registrar-se
Instal·lació del complement Pear Deck Enllaç per instal·lar complement de Google

Pas a pas

Per poder utilitzar Pear Deck cal registrar-se gratuïtament. També es pot instal·lar el Complement de Google Pear Deck per poder executar-lo des de qualsevol presentació de Google. Després d'obrir Pear Deck en una presentació, des del panell del professor/a (Teacher Dashboard) podem veure les nostres sessions obertes i arxivades.

Execució del complement des de Google Slides.

Modalitat en directe i en diferit.


Després d'executar el complement, per començar la interacció amb l'alumnat (la sessió) hem de punxar a Start lesson i l'eina ens ofereix dues possibilitats: en diferit (presentació asincrònica) i en directe (presentació sincrònica).


És possible començar una versió en directe i canviar a Student-Paced o fins i tot deixar una sessió a mitges i reprendre-la un altre dia. La diferència principal entre una sessió en diferit i una altra en viu és el control que el professor té sobre les diapositives: en el mode Student-Paced (diferit) l'alumnat es pot moure lliurement per les diapositives per treballar de forma autònoma, mentre que en una sessió en viu és el professorat qui marca el ritme de treball.




Després de clicar a “Start Lesson” s'ha de projectar el codi perquè l'alumnat s'uneixi o bé copiar l'enllaç que figura a la part inferior de la pantalla.

Codi d'accés de l'alumnat.



Un cop dins, el professor/a presenta el seu contingut i l'alumnat va contestant les preguntes plantejades. Les sessions es guarden automàticament, així que l'alumnat no ha de fer res per guardar les seves respostes.


Pear Deck ofereix una biblioteca de plantilles (template library) molt interessant amb dissenys ja fets: https://www.peardeck.com/templates



Però l'interessant d'aquesta eina és que podem fer servir presentacions que ja teníem i afegir-hi interactivitat. Pear Deck ofereix 5 tipus de preguntes i la possibilitat d'incrustar pàgines web.


Metodologia i didàctica aplicada

Pear Deck engloba diverses metodologies alhora que ofereix una retroalimentació immediata i de qualitat a l'alumnat: fomenta l'aprenentatge cooperatiu, permet la metodologia flipped classroom, gamifica el procés d'ensenyament-aprenentatge i en promou el pensament crític.

En primer lloc, Pear Deck redueix els nivells d'ansietat a l'aula, ja que els/les alumnes aprenen i corregeixen les errades de manera anònima i no se senten estigmatitzats en equivocar-se. Això fa que la retroacció que reben del professor/a serveixi i sigui aplicat immediatament, pel fet que l'alumnat corregeix a l'instant, mentre realitza l'activitat. Aquest és el pilar fonamental de Pear Deck a Google Slides.

En segon lloc, en cas que es vulgui recórrer al flipped classroom, Pear Deck ho fa possible gràcies al mode Student-Paced (asincrònic). Podríem enviar una presentació als alumnes amb preguntes i a classe veure dubtes i corregir junts les respostes ofertes.

En tercer lloc, ja que el professor/a corregeix amb l'alumnat, són ells que reflexionen sobre la correcció de les respostes que veuen a la pantalla, així que entre tots aprenen a trobar l'errada i a resoldre l'activitat.

Crèdits

Aquest material, "Pear Deck" de l'IBSTEAM, està publicat sota llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA) adaptat d'una obra elaborada per l'Àrea de Formació en línia i Competència Digital Educativa de l’INTEF, amb llicència Creative Commons 4.0 International (BY-SA).

Aquest curs i els seus materials es distribueixen amb llicència Creative Commons 4.0