SRO

SRO i SRP-progressionen - skoleåret 2023-24:         

SRO er den anden store opgave i din SRP-progression. SRO skrives i mindst et studieretningsfag, men den ligger i forhold til progressionen i dine skriftlige opgaver i umiddelbar forlængelse af din DHO. Derfor kan du virkelig drage nytte af det grundlæggende materiale om akademisk opgaveskrivning og formalia, som du fik til din DHO. 

Du finder det også her: DHO-Guide og DHO-Stillads


Rammer og krav

I løbet af sidste del af 2.g gennemføres et flerfagligt forløb (SRO-forløbet), som afsluttes med en studieretningsopgave (SRO) som træning til studieretningsprojektet (SRP). I forløbet indgår mindst ét studieretningsfag, og der inddrages basal videnskabsteori og faglig metode med udgangspunkt i de fag, som indgår i forløbet. Du skriver en individuel besvarelse af den flerfaglige studieretningsopgave (ca. seks til otte sider). Hertil afsættes fordybelsestid. Forløbet med studieretningsopgaven afsluttes med en mundtlig prøve, hvor du præsenterer din SRO og hvor du herefter indgår i dialog med dine lærere om den. Du får fremadrettet feedback, du kan bruge i din SRP og du får en karakter. 


Tidsplan

Uge 50 - 51:  
- Klassens SR-lærere introducerer SRO og påbegynder undervisning i det SRO-forløbet, der leder frem til skrivningen af SRO.
- De humanistiske og samfundsfaglige klasser besøger Kulturværftet og får introduktion til informationssøgning. De naturvidenskabelige klasser får undervisning i informationssøgning af egne lærere og besøger Kulturværftet ifb. FF6 senere i 2.g. 

Uge 1:
- 4. - 5. januar: Opgaveformuleringen udleveres af SRO-lærerne
- VT i SRO modul 1 afholdes af klassens SRO-lærere

Uge 2:
10. januar - 12. januar 2024: Skrivedage - undervejs får du vejledning af dine SRO-lærere evt. online
Du bestemmer selv, hvor du sidder og skriver din opgave.
På skolen har vi et frivilligt skriveværksted, hvor der er ro til at skrive, og hvor du kan få hjælp af tidligere HG-elever (ligesom i Lektiecafeen). Skriveværkstedet findes hver dag fra 9-15 i lokale 24 + 25 og via Meet. Se link i Lectio på aktiviteten. 

12. januar senest kl. 15:00: Aflevering! 
SRO afleveres i pdf-format på Lectio. SRO skal afleveres via et link på elevens Lectio-forside.

Uge 8:
VT i SRO modul 2:
I et modul i uge 8 får du feedback på din SRO med fokus på, hvordan du skal forberede dig til den mundtlige prøve.
I modulet er der også fokus på videnskabsteori, som du skal præsentere til den mundtlige prøve.

Uge 9:
Mundtlig prøve i SRO - se det præcise tidspunkt i dit skema i Lectio

Uge 10:
Refleksion over SRO: Hvad skal jeg tage med mig til SRP?
Afholdes i et SR-modul. Husk at uploade dine refleksioner i din personlige SRP-portfolio i Google Drev


SRO: Omfang

SRO må fylde 6-8 sider a 2400 enheder (antal anslag inklusiv mellemrum). 

Ved opgaver, hvor det skriftlige produkt indeholder større mængder af symbolsprog, kan disse dele af besvarelsen opgøres ud fra deres omfang på de givne sider uden at tælle antal enheder (f. eks. matematik, naturvidenskab). Her aftaler du nærmere med din faglærer.


Opbygning af din opgave

1. Opgaveformulering - den som dine lærere har givet dig

2. Forside med navn, klasse, fag og lærer

3. Indholdsfortegnelse, der henviser til de enkelte afsnit og deres overskrifter.    Siderne skal nummereres og svare til indholdsfortegnelsen

4. Indledning. En præsentation af opgaven, hvor du redegør for afgrænsning af opgaven og problemstillingen samt for de    metoder, du vil anvende

5. Hovedafsnittene. Indeholder selve fremstillingen af emnet og er derfor den del af opgave, der fylder mest. Du skal  inddele stoffet i afsnit og give hvert afsnit en passende overskrift. Her vil dine faglærere også give dig gode råd afhængigt  af fagenes egenart. 

6. Konklusion. Indeholder en sammenfatning af de vigtigste svar, du er nået frem til, i opgaven og er dermed en klar  besvarelse af opgaveformuleringen.

7. Litteraturliste. Her er det vigtigt at du følger formalia. Se DHO Guide s.196  eller "Sådan skriver du SRP" s. 102-105.

8. Evt. bilag. Det er materiale, der fungerer som dokumentation eller supplement til hovedindholdet. Det kan være statistisk materiale, kort, tabeller eller kopier af særligt vigtige kilder. Der behøver ikke at være bilag i en opgave.


Mundtlig prøve i SRO

SRO-forløbet afsluttes med at eleven fremlægger sin besvarelse ved en mundtlig prøve for begge vejledere og indgår i dialog om stof, metode og videnskabsteoretiske overvejelser samt evaluerende kommentarer med henblik på vejen frem til SRP. 

Hver elev modtager før den mundtlige prøve et feedbackark med kommentarer fra SRO-lærerne og fokuspunkter for den mundtlige prøve. 

Efter den mundtlige prøve udfylder eleven sin egen refleksion i sin SRP-portfolio i Drev.

Du kan læse mere om, hvordan du kan forberede dig til den mundtlige prøve her: Mundtlig prøve i SRO 

De mundtlige prøver afvikles i uge 9 2024


Skrivedagene: 10. - 12. januar 2024

Alle elever i 2.g har tre skrivedage i deres skema. Skrivedagene er i dette skoleår d. 10. januar, 11. januar og 12. januar. Her skal SRO skrives. Du bestemmer selv, hvor du sidder og skriver din SRO.

I løbet af de tre skrivedage lægger dine SRO-lærere vejledning ind i skemaet, hvor du kan mødes med dine lærere. Her kan elever stiller spørgsmål af faglig karakter. Vejledningen foregår typisk online via Google Meet. 

Skriveværksted på HG

I løbet af alle tre skrivedage er der også skriveværksted hver dag fra 9:00-15:00 i lokale 24 + 25. Her har vi ansat tidligere elever (4g) til at hjælpe dig med processen med alt fra svar på spørgsmål, der leder dig videre, til svar på spørgsmål om formalia. 

Du kan også få vejledning virtuelt via Meet - se i dit skema i Lectio

Har du spørgsmål af faglig karakter, skal du kontakte dine SRO-lærere.