Introduktion til billedkunst C og B

På denne side kan du finde følgende:


Fagets identitet:

Billedkunst har som sit primære genstandsfelt visuelle fænomener samt æstetiske processer. I faget oplever og undersøger eleverne forskellige visuelle fænomener, herunder visuelle kulturer, traditionelle kunstformer, nutidens kunstformer samt arkitektur, og eksperimenterer med dem for at opnå visuel, æstetisk og innovativ viden og kompetence. 

Fagets formål:

Formålet med billedkunst er at give eleverne en reflekteret analytisk tilgang til visuelle fænomener og viden om disse fænomeners historiske, kulturelle og menneskelige betydning, lokalt såvel som globalt. Faget skal bidrage til elevernes almendannelse og studiekompetence. Det sker gennem fordybelse i æstetiske oplevelser og arbejdsprocesser, hvor praksis, analyse og teori vekselvirker i undersøgelsen af almene, kunstfaglige og æstetiske problemstillinger. Derved opbygger eleverne viden og kundskaber, som hjælper dem til at forstå og deltage i en kompleks visuel, digital og global kultur. 

Eksamen - Prøveform:

Der afholdes en mundtlig prøve. Prøven består af to dele:

1) en prøve i eksaminandens eksamensprojekt, jf. pkt. 3.2. 

2) en prøve i det teoretisk, praktiske og analytiske stof på grundlag af en opgave, som tager udgangspunkt i undervisningens forløb og eksaminandens portfolio, jf. pkt. 3.2. Eksaminanden vælger rækkefølgen eller kan vælge at flette de to dele sammen. 

1) Prøvedelen i eksaminandens eksamensprojekt Grundlaget for denne del af prøven er eksaminandens eksamensprojekt. Eksaminationen indledes med et oplæg, hvor eksaminanden redegør for og diskuterer centrale elementer i eksamensprojektet og processen. Oplægget uddybes i en kort samtale mellem eksaminand og eksaminator. 

2) Prøvedelen i det teoretiske, praktiske og analytiske stof Eksaminanden trækker en opgave udarbejdet af eksaminator inden for et emne, der er formuleret således, at eksaminanden kan inddrage eksempler på tværs af sin portfolio og dermed undervisningens forløb, jf. pkt. 3.2. Eksemplerne er primært visuelle værker fremstillet af andre, jf. kernestofspredningen beskrevet i pkt. 2.2, og dels eksaminandens eget praksisarbejde. Eksaminanden besvarer opgaven med udgangspunkt i portfolioens indhold. Besvarelsen uddybes i en efterfølgende samtale mellem eksaminand og eksaminator. 

Eksaminationstiden er ca. 30 minutter pr. eksaminand. 

Forberedelsestiden er ca. 60 minutter pr. eksaminand. Det samme prøvemateriale til prøvedelen i det teoretiske, praktiske og analytiske stof må højst bruges tre gange på samme hold. Billedkunst hører under det humanistiske fakultet. 

Analysemetoder i billedkunst:

Når du skal analysere kunstværker, visuelle fænomener og arkitektur, skal du bruge nedenstående analysemodeller:

 Billedanalyse

 Skulpturanalyse

 Arkitekturanalyse

 Analysemetoder til samtidskunstens udtryksformer


Nyttige links:


- Artchive - arkiv over kunstbevægelser, kunstnere og værker - https://www.artchive.com/category/art-movements/

- Dansk Arkitektur Center, DAC - Arkitekturhistorie, arkitektoniske værker, tidslinje og viden/artikler - http://tilbygningen.dk/skulpturstudier

- Tilbygningen - Skulpturstudier, analysemetoder, tidslinje - http://tilbygningen.dk/skulpturstudier


IT-værktøjer:


- Dream Studio, AI billedgenerator - lav et godt prompt og eksperimenter - https://stabilityai.us.auth0.com/u/login?state=hKFo2SBhczA0V1VpYnczdFBlaDlhWTdGakFacGRvOElRYXJsdKFur3VuaXZlcnNhbC1sb2dpbqN0aWTZIHAwWmlvUGk1WkdWNWVtbVZMdUFfVldFM1hLY0ZEVml6o2NpZNkgS3ZZWkpLU2htVW9PalhwY2xRbEtZVXh1Y0FWZXNsSE4


- Stable Diffusion, AI billedgenerator - lav et godt prompt og eksperimenter - https://stablediffusionweb.com/


- Canva, Grafisk Design - https://www.canva.com/da_dk/


- 3D modellering, arkitektur og designprodukter - https://www.sketchup.com/en/products/sketchup-for-web