Handlingsplan för digitalisering

Grundskoleförvaltningens handlingsplan syftar till att ge alla elever de digitala kunskaper som behövs för en god start i livet och det kommande arbetslivet. De övergripande målen är att förvaltningen ska verka för att på bästa sätt använda digitaliseringens möjligheter för att ge ökad kvalitet i undervisningen och därmed främja kunskapsutvecklingen, ge tydligare ansvar och ledning för att öka elevernas kunskapsresultat samt öka likvärdigheten.

Vem omfattas av planen?

Denna plan gäller alla elever i samtliga skol- och verksamhetsformer samt anställda i Göteborgs Stads grundskoleförvaltning. Handlingsplan gäller för perioden 2020-2023 och ska följas upp av avdelningen digitalisering och innovation, grundskoleförvaltningen. Utvärdering kommer i möjligaste mån ske inom det ordinarie systematiska kvalitetsarbetet.

Upplägg och innehåll

Planen utgår ifrån grundskoleförvaltningens tre förstärkningsområden:

  • Ökad kvalitet i undervisningen för att öka elevers lärande

  • Tydligare ansvar, styrning och ledning för att öka elevers kunskapsresultat 

  • Ökad likvärdighet mellan skolor för att alla elever ska få tillgång till undervisning av hög kvalitet samt kompensera för deras olika förutsättningar.

Varje förstärkningsområde följs av en förväntan på huvudmannanivå, skol- och stödavdelningsnivå samt elevnivå vars syfte är att skapa helhetsperspektiv för digitalisering där uppföljning och analys naturligt följer verksamhetens årshjul. Samtliga förväntningar kräver informations- och förankringsinsatser kontinuerligt över tid. Förvaltningens centrala stödavdelningar har förväntansmål dels under huvudman men också på skol- och avdelningsnivå för verksamhetsnära digital processutveckling. Förväntningarna på elevnivå kan först ske när hela styrkedjan är hel, alla länkar behövs. 

I det lokala arbetet med handlingsplanen är det viktigt att komma ihåg att det inte har något egenvärde att digitalisera. Värdet med digitalisering uppstår först när digitaliseringen används för att förverkliga de mål som skolorna och stödavdelningarna har satt upp. Det handlar om att mäta som stöd och inte för att kontrollera. Planen avslutas med frågeställningar som kan ge underlag och inspiration till det systematiska kvalitetsarbetet och utgår ifrån Rektors årshjul. 

Handlingsplan 1.1.pdf