Bakgrund

Grundskoleförvaltningens Handlingsplan för digitalisering utgår från Göteborgs Stads Strategiska plan för digitalisering inom utbildningsområdet, som i sin tur utgår från den Nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet.

Strategisk plan för digitalisering inom utbildningsområdet

Syftet med den strategiska planen är att ange färdriktning för Göteborgs Stads arbete med digitalisering i förskola och skola, samt utgöra ett underlag för arbetet med förvaltningarnas handlingsplaner. Den strategiska planen för utbildningsområdet beskriver vilka områden förskolor och skolor behöver prioritera för att skapa förutsättningar för att barn och elever ska använda digitaliseringens möjligheter, och även ges kunskap om dess utmaningar och risker.

När förändringstakten och digitaliseringen av samhället ökar krävs att digital kompetens, infrastruktur, samarbete och kvalitetsarbete är adekvat, det vill säga möter förändrade behov för att skapa förutsättningar för en likvärdig och framgångsrik utbildning för barn, elever och studerande.

Bild: Strategiska planens prioriterade områden med en styrkedja som leder utvecklingen av förskolan och skolans digitalisering.

Bakgrund

Den strategiska planen utgår från den Nationella digitaliseringsstrategi för utbildningsväsendet. Regeringens övergripande mål för den Nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet är att det svenska skolväsendet ska vara ledande i att använda digitaliseringens möjligheter på bästa sätt för att uppnå en hög digital kompetens hos barn och elever och för att främja kunskapsutvecklingen och likvärdigheten.

Med detta som bakgrund beslutades i Budget 2019 för Göteborgs Stad att ansvariga nämnder skulle ta fram en stadsgemensam digitaliseringsstrategi för skolväsendet. Strategin ska förtydliga och lokalt förankra målen i den nationella strategin och ge stöd till förvaltningarna att ta fram tydliga och ändamålsenliga handlingsplaner.

Handlingsplaner

Ta del av Göteborgs Stads andra skolförvaltningars handlingsplaner här:

Prioriteringsområden

Digital kompetens
Elever och personal behöver utveckla sina förmågor och kunskaper i att använda, skapa och berätta med digital teknik för att kunna ta del av och vara en del av samhället. Personal och ledning behöver löpande utveckla sina kompetenser. För detta behövs strukturer för kontinuerligt lärande samt individuellt ansvar för sin egen kompetensutveckling. Hela styrkedjan behöver ha strategisk kompetens i att leda digital skolutveckling och säkra den digitala kompetensen långsiktigt, både i rekrytering och i övrig kompetensutveckling.

Möjliggörande infrastruktur
Vi har en infrastruktur som gör det enkelt att få tillgång till digitala verktyg som gör att vi kan effektivisera vårt arbete och variera undervisningen. Den digitala infrastrukturen ska ge personal, barn, elever och studerande likvärdiga och hållbara förutsättningar att använda digitaliseringens möjligheter. Samtliga utbildningsformer ska ha ändamålsenliga digitala verktyg som ger förutsättningar för en varierad undervisning som möter barn, elevers och studerandes olika behov, samt gör det möjligt att följa deras utveckling. De digitala verktygen ska underlätta och främja kollegialt samarbete. Verksamhetsnära teknisk och pedagogisk support är avgörande för att tekniken inte ska bli ett hinder i arbetet.

Samarbete för utveckling
Ett kollegialt och ett kollektivt lärande är en förutsättning för att skolutveckling ska ske. Vi arbetar tillsammans med andra aktörer såsom andra huvudmän, akademin, läromedelsförlag för att utveckla nya arbetssätt, kompetenser och tjänster för vår digitala miljö. Genom att pröva något nytt och nyttigt skapas innovation som kan leda till modern skolutveckling, och med praktiknära forskning följer förvaltningen upp samt beforskar den skolutveckling som sker.

Stödjande kvalitetsarbete
För att digitaliseringsarbetet ska bli en integrerad del av skolutvecklingen måste det först bli en tydlig del av det systematiska kvalitetsarbetet. Detta förutsätter återkommande kartläggning och uppföljning av vilka digitala verktyg som används, hur de används, för att se vad som fungerar och kunna sprida metoder och verktyg som utvecklar arbete och undervisning.


Målbild strategisk plan

Barn, elever och studerande har likvärdiga och goda förutsättningar att använda digitaliseringens möjligheter för att nå målen, växa som individer och bli delaktiga och medskapande samhällsmedborgare.

Strategisk plan för digitalisering inom utbildningsområdet i Göteborgs Stad.pdf

Strategisk plan för digitalisering inom utbildningsområdet i Göteborgs Stad


Strategin berör huvudmän, förvaltningsorganisationer, stödfunktioner, rektorer, pedagogisk personal, övrig personal, barn, elever och studerande inom alla skolformer i Göteborgs Stad.

Handlingsplan för digitalisering

Koppling till andra styrande dokument

Handlingsplan för digitalisering utgår från statens styrdokument för grundskola, förskoleklass, fritidshem och grundsärskola, Göteborgs stads strategiska plan för digitalisering inom utbildningsområdet och den nationella strategin. Planen har också bearbetat och beaktat tidigare framtagna dokument i Göteborgs Stad.

Arbetsgrupp

Handlingsplanen är framtaget av en arbetsgrupp med representanter från grundskoleförvaltningens avdelning Digitalisering och Innovation, enheten Kvalitet och utveckling och en arbetsgrupp rektorer. Under arbetets gång har även referenspersoner från andra skolförvaltningar, Center för Skolutveckling och pedagoger bistått med kloka inspel i utvecklingen och innehållet i planen. Stort tack!

Bild med en illustration av en ung flicka med tofsar

Barn, elever och studerande har likvärdiga och goda förutsättningar att använda digitaliseringens möjligheter för att nå målen, växa som individer och bli delaktiga och medskapande samhällsmedborgare.

Målbild Strategiska plan för digitalisering
inom utbildningsområdet