Rektors årshjul

Som ett led i att utveckla grundskoleförvaltningens kvalitetsarbete har uppföljningen av de nationella målen strukturerats i tre kvalitetsområden över året: Kunskap och lärande, Trygghet och delaktighet och Undervisningens kvalitet.

Rektors årshjul är ett stöd för skolans ledning i planering, uppföljning och analys av skolans verksamhet. Den ska även stärka förutsättningarna för att både personal, rektor och huvudman ska kunna fullfölja sitt lagstadgade ansvar att planera, följa upp och utveckla verksamheten. Hjulet tar sin utgångspunkt i såväl läroplansområden som förstärkningsområden, och vid sidan av kvalitetsdialogerna följs det systematiska kvalitetsarbetet upp och dokumenteras via en Nulägesbeskrivning, Verksamhetsplan och Plan mot diskriminering och kränkande behandling.

Till varje område finns ett stort material för att utveckla undervisningen tillsammans med kollegor, ett stöd i digitaliseringsarbetet lokalt på skolan. Materialet är framför allt till lärare och rektorer för att tydliggöra och konkretisera vad digitaliseringen innebär, hur digitaliseringen påverkar både samhället i stort och i undervisningen. Det är även tänkt att belysa områden där stöd och insatser kan behöva göras på skolan. Det blir en del i det systematiska kvalitetsarbetet när man tillsammans kan formulera målsättning och fastställa vad som behöver undersökas vidare, åtgärdas och vilka processer som behöver komma igång.

Kunskap och lärande

Området Kunskap och lärande är riktat mot skolans kunskapsuppdrag. Skolans uppdrag enligt läroplanen är att ansvara för att eleverna tar till sig och utvecklar de kunskaper som är nödvändiga för varje individ och samhällsmedlem. Det omfattar läroplansområdena Kunskaper, Skolan och omvärlden och Bedömning och betyg.

Trygghet och delaktighet

Området Trygghet och delaktighet är riktat mot skolans demokrati- och värdegrundsuppdrag. Skolans utbildning syftar till att elever ska inhämta och utveckla både kunskaper och värden samt förankra respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande demokratiska värderingar. I området ryms även det gemensamma ansvaret mellan skola, förskoleklass, fritidshem och vårdnadshavarna att skapa de bästa möjliga förutsättningarna för barns och ungdomars utveckling och lärande. Området omfattar läroplansområdena Normer och värden, Elevernas ansvar och inflytande, Skola och hem samt Övergång och samverkan.

Undervisningens kvalitet

Området Undervisningens kvalitet är riktad mot skolans huvudprocess undervisning. Skolan ska ge alla elever möjlighet att utvecklas så långt som möjligt. Undervisningen i skolan ska vara välplanerad och utgå från skollagen, skolförordningen, läroplanen och kursplanerna med tillhörande kunskapskrav. För god undervisning krävs att den följs upp, analyseras och utvecklas kontinuerligt under året på alla nivåer.

Området omfattar även ansvarsområdena digitalisering, nyanlända, lärande för hållbar utveckling och elevhälsa.

Definition av symboler till stödmaterialet.

Till varje område i årshjulet finns en koppling till skolans styrdokument följt av diskussionsfrågor. Sedan följer ett stödmaterial som bland annat består av artiklar, filmer, klassrumsmaterial och underlag för kollegiala samtal. Materialet kommer att utvecklas och förändras kontinuerligt.

Underlag för kollegiala samtal

Artiklar

Filmer

Klassrumsmaterial

Blandat material och tips

Publikationer, fördjupning