Tasques competencials

Quina diferència hi ha entre un exercici, activitat o tasca competencial?

Font: Formación Intef

Quines característiques tenen les tasques competencials?

Un currículum competencial requereix, doncs, una metodologia productiva que parteixi de contextos d’aprenentatge autèntics, i que inclogui la regulació del procés de construcció del coneixement i una producció final com a evidència de l’aprenentatge. En l’esquema següent es compara una metodologia reproductiva amb una metodologia productiva:

En síntesi, quan es dissenyen activitats d’aula, és útil tenir en compte els aspectes següents:  

• Que plantegin preguntes o problemes en situacions de la vida quotidiana que s’han de resoldre integrant coneixements diversos; no s’han de limitar, per tant, a un sol àmbit de coneixement. 

• Que tinguin una finalitat clara i coneguda pels alumnes que els permeti anticipar i orientar les accions que han de dur a terme per resoldre la qüestió plantejada. A partir de la reflexió, el raonament i la comunicació, els alumnes prenen consciència del que aprenen i de com ho aprenen. Això els permet autoavaluar-se. 

• Que parteixin dels coneixements assolits, que promoguin una ampliació dels aprenentatges, que afavoreixen l’autonomia i que es desenvolupin amb diferents ritmes i estils d’aprenentatge. 

• Que es refereixin a contextos propers i/o socialment rellevants que involucrin els alumnes, facin emergir les seves idees i els resultats obtinguts els siguin significatius.• Que permetin una gestió d’aula que afavoreixi la interacció i el diàleg per mitjà de diferents tipus d’agrupament (individual, en parelles, en petits grups...). 

• Que es plantegin en forma de preguntes que no es puguin resoldre reproduint el coneixement (d’un llibre o d’Internet), sinó que siguin investigables; és a dir, que incentivin l’interès de l’alumne per comprendre i interpretar el món, construir models científics, experimentar... 

• Que facilitin diferents nivells de resposta dels alumnes als problemes plantejats. 

• Que permetin a l’alumne treballar amb diferents llenguatges (oral, escrit, gràfic, simbòlic, plàstic, corporal, audiovisual, multimèdia...) i activar la creativitat. 

• Que promoguin que els alumnes apliquin amb eficàcia allò que aprenen i que transfereixin els aprenentatges a noves situacions, així com que posin en pràctica els valors i les normes de convivència.

Font: Programar per competències a l’educació secundària obligatòria (Departament d'Ensenyament)

Quines característqiues té una prova competencial?

Disposem de moltes evidències i produccions per identificar el nivell d'assoliment dels aprenentatges en l'alumnat. Sempre hauríem de procurar la riquesa i diversificació de les tasques i contextos en el que els hi proposem per demostrar l'adquisició d'aquestes competències.

Tanmateix, una possible evidència d'aprenentatge, entre d'altres, és la prova competencial. Quins criteris podem tenir presents per realitzar-la? Aquest check-list ofereix les principals pautes. 

Check list_Proves competencials.pdf