EL PROJECTE

AQUÍ COMENÇA LA MAR

"un viatge artístic pel mediterrani"

EL MEDITERRANI, PER QUÈ?

El mediterrani des de sempre ha estat rebedor i protector de moltes cultures i formes de vida, i ara ens acull a nosaltres com a eix vertebrador d'un projecte comunitari.

La proximitat del nostre municipi a la mar fa que sigui un tema significatiu i proper a tots nosaltres, per això el projecte ha anat creixent i donant forma a un “viatge artístic” pel mediterrani, en el què s’han anat sumant diferents espais educatius per aportar-hi el seu granet d’arena.

"AQUÍ COMENÇA LA MAR" es promou des de l'Ajuntament d'Esporles implicant tota la COMUNITAT EDUCATIVA del poble, amb l'objectiu de promoure el treball en xarxa entre tots els agents educatius. Es basa en la conscienciació social: una sèrie d'accions per alertar a la població de que tot el que llencem pel clavegueram o al torrent va directament a la mar, sense passar per depuradores ni filtres.

La proposta és tan àmplia que és fàcil abordar-la des de diferents àrees i així adaptar-se a les necessitats i interessos dels participants (alumnat, professorat, usuaris, col·laboradors…). A més és un tema transversal que ens permet adaptar-l'ho a molts nivells.

ELS TORRENTS

A Esporles el torrent és un dels ecosistemes més vulnerables on s'hi aboca de tot. Al 2015 va començar una iniciativa de neteja dels torrents i s'hi va trobar molta brutor, des de fems, pilotes i motxilles; a bicicletes, motos i cotxes. Per treballar i donar a conèixer aquesta problemàtica es van proposar diverses accions, entre elles aquest projecte, que pretén fer una passa més i implicar a tota la comunitat en la cura d'aquest hàbitat tan important.

Des de l'inici, aquesta iniciativa ha agafat els torrents com a eix vertebrador, amb els ponts que el creuen, que són un nexe d'unió del poble i, a més, estan catalogats com a béns patrimonials històrics que cal conservar. Els ponts enllacen tot el poble: es pot fer una caminada des de Son Galceran, passant pel Pont de Fusta o el Pont des Gorg i arribar a Can Campos. Una passejada per descobrir un món amagat de vida vegetal i submarina.

PLAÇA CAN CAMPOS: EL MURAL CERÀMIC

El nostre viatge acaba a la Plaça de Can Campos, un espai reconvertit en centre d'interpretació de la vida al Mediterrani en el que podrem conèixer els diferents hàbitats marins que el conformen.

El mural de ceràmica ha estat dissenyat, confeccionat i coordinat en la part educativa per Xisca Grimalt, educadora social del Casal Municipal de Joves d'Esporles, i en l'artística per Virginia Massagué, ceramista amb taller propi a l'espai co-working "Laboratori d'Art" (primera planta de Lafiore) compartit amb altres artistes com Rosa del Barco, pintora mural que ha fet el fons marí que acompanya les peces de ceràmica.

A nivell tècnic les peces han estat confeccionades amb fang PRAF cedit per la UIB, engalbes (terres tintades de colors no tòxiques), esmalt transparent 5005 i cocció en forn elèctric a 1020 graus, per donar la duresa i consistència necesàries per estar en exterior i un acabat brillant que evoqui l''aigua de la mar.

El mural representa les diferents ESTACIONS per les que viatja na TuGa.

I QUI ÉS NA TuGa? Na TuGa és la protagonista del nostre conte, i a mida que ens endinsem en la seva història anirem descobrint què li passa i amb quines espècies marines es troba per, finalment, poder-la ajudar. T'HI SUMES?

JOC DE RECERCA

Observa atentament el mural de ceràmica i cerca:

  • 7 tortugues llaüt que marquen cada estació o hàbitat marí.

  • 2 surers que es fan una besada.

  • 1 sípia.

  • La llagosta i la xigala que xerren.

  • 1 baldritja.

  • Madò tintorera.

  • Quants raons hi ha?

  • Ferrassa blava.

  • Anomena 4 espècies de peixos que visquin a la posiònia.

  • 1 lluç.

  • Quantes holoturies hi ha?