ENFOCAMENT

Eix 1. Alumnat digitalment competent 

L’alumne ha de ser al centre de l’aprenentatge.  Totes les accions van dirigides a aconseguir l’aprenentatge de l’alumnat. 

Cal apoderar l’alumne per tal que pugui gestionar el seu aprenentatge, autoregulant-se i adquirint autonomia. L’alumne ha d’esdevenir creador de contingut, a més d’usuari crític i responsable. 

L’EDC és l'element clau per a l’assoliment de les competències bàsiques de l’àmbit digital de tot l’alumnat, assegurant la inclusió i l’equitat digital. Ha de concretar el desplegament de les competències digitals, tenint en compte la seva transversalitat i seqüenciant els continguts per nivells i àrees. 

La introducció de tecnologies a l’aula no és un procés que per si sol aporti millora a l’aprenentatge dels alumnes. Ha de venir acompanyada d’una transformació real dels processos d’aprenentatge.

Un d'aquests processos clau és l'avaluació; que ha de ser formativa (mestres) i formadora (alumnes). 

Eix 2. Docents digitalment competents 

Per aconseguir la competència digital de l’alumnat és imprescindible que el professorat sigui també digitalment competent en l'ús de les tecnologies i habilitats didàctiques i metodològiques.

L’EDC ha de concretar les metodologies d’aprenentatge que el centre vol implementar amb l’ajuda de les tecnologies digitals. És recomanable utilitzar metodologies actives com puguin ser els racons i tallers, el treball en grups cooperatius, el treball per projectes, etc perquè promouen la participació de l’alumnat en el seu procés d’aprenentatge i afavoreixen l'assoliment de les competències bàsiques.

És important que el centre detecti les virtuts i mancances del professorat i dissenyi plans de formació a través de les Formacions internes de centre (FIC) i dels recursos que el Departament d’Educació posa a la seva disposició (cursos de formació, canals de YouTube, portals web, etc.). El professorat ha de ser proactiu i emprar aquests recursos per anar millorant l’assoliment de les seves competències digitals. 

L’intercanvi d’experiències d’aula i de centre és una bona font d’aprenentatge. 

Eix 3. Centres digitalment competents 

Si un centre no fa una transformació digital, serà molt difícil que els alumnes puguin adquirir totes les competències digitals

Aquesta transformació digital va molt més enllà de l’adquisició d’infraestructures i de tecnologies. Certament són la base per a la transformació, però no en són ni la causa ni l’objectiu. 


Com ja hem vist, l’equip directiu és l’òrgan responsable d’impulsar aquesta transformació, crear i establir una Comissió d’Estratègia Digital de Centre que tindrà l’encàrrec de desenvolupar l’EDC. i vetllar per la implicació de la comunitat educativa.

L'estratègia digital de centre, un cop dissenyada, s’haurà de fer pública al web del centre. 

Eix 3.1 Coherència amb el PEC i altres documents de centre 

L’EDC és un document que ha d’estar en sintonia amb el projecte educatiu de centre (PEC) que explicita els objectius del centre, n’orienta l’activitat i hi dona sentit amb la finalitat que els alumnes assoleixin les competències bàsiques i el màxim aprofitament educatiu.  

Aquests objectius del PEC, són a llarg termini, i han d’incloure els objectius relacionats amb les competències digitals. 

En canvi, l’EDC, a mitjà termini, desplega els objectius en l’àmbit digital del PEC i en concreta les accions per aconseguir-los. 

Al mateix temps, el Projecte Educatiu de Centre i l’Estratègia Digital de Centre facilitaran la concreció a curt termini d’accions en la Programació General Anual (PGA). 

Els tres documents que han de ser coherents i complementaris: Projecte Educatiu de Centre, Estratègia Digital de Centre i Programació Anual de Centre. 

A més a més d'aquests documents, també se n'han tingut en compte altres documents com són les Normes d'Organització i Funcionament del Centre, el Pla de convivència, el Projecte lingüístic... ja que en el seu interior també apareixen accions que afavoreixen l’assoliment de les competències digitals. 

Eix 3.2 Estratègia de comunicació del centre  

La comunicació amb la comunitat educativa és essencial per al bon funcionament de l'escola.

L’Estratègia Digital de Centre incorpora en el seu espai web, el Pla de Comunicació, un document on s'explica en tot detall com s'organitzen les comunicacions internes i externes de l’escola.