1.2 Objectius

Tot seguit, es defineixen els objectius que ens hem marcat des de la comissió d'EDC i que donen resposta als punts febles que han aparegut a la diagnosi inicial i que cal millorar. 

Cal remarcar que aquests objectius fan referència als tres eixos que marca el Pla d'Educació Digital de Catalunya: alumnat, docents i centre digitalment competents.

A més, com es pot observar, per cadascun dels objectius s'han establert unes estratègies de millora, unes activitats pràctiques per treballar-los i uns criteris que determinen el seu nivell d'assoliment.   

Eix. 1 Alumnes digitalment competents

1.1 Adquisició de les destreses i recursos necessaris per tal de cercar a Internet informació vàlida, de qualitat, actualitzada i fiable que els permeti resoldre qüestions i problemes de la vida quotidiana.

· Al nostre centre l’alumnat aprèn a comprovar si la informació que troba a internet és fiable i precisa.

a. Proposta d'activitats variades per fomentar la cerca d'informació i el pensament crític a l'aula a través de la lectura de diferents articles publicats en revistes i diaris digitals. 

a.1 Realització d'un mínim de 3 lectures d'articles digitals per curs i nivell. 

1.2 Conscienciar-se de la necessitat de ser prudents i responsables a l'hora d'utilitzar materials i/o treballs creats per altres persones; per tal de preservar els seus drets i no vulnerar aspectes ètics ni legals. 

· Al nostre centre l’alumnat aprèn a donar crèdit al treball d’altres persones que ha trobat a internet.

a.  Proposar diferents tipus d'activitats creatives amb els dispositius digitals per apreciar el valor de la creació i mostrar els tipus de llicències que existeixen per fer un ús responsable. 

a.1. Realització d'un mínim de 3 activitats creatives a cicle superior en les que es posa en valor les llicències d'ús. 

Eix. 2 Professorat apoderat i capacitat digitalment  

2. Formar digitalment al professorat i dotar-los de les eines tecnològiques necessàries per tal de poder treballar les diferents competències digitals amb els seus i les seves alumnes.

2.1 Detecció de les necessitats formatives dels docents i establiment dels itineraris formatius necessaris per assegurar l’assoliment de la competència digital docent. 

· El nostre equip directiu reflexiona amb nosaltres sobre les nostres necessitats de formació permanent pel que fa a l’ensenyament amb tecnologies digitals.

a. Capacitació del professorat a nivell digital mitjançant el treball dels diferents mòduls de la FIC .

a.1 El 100% dels participants, amb assistència mínima del 80% del claustre, assoleixen els objectius plantejats en els diferents mòduls. 

2.2 Utilització dels recursos digitals existents per tal de dissenyar activitats creatives, motivadores i amb diferents nivells de dificultats; que ens permetin adaptar-nos a la realitat de l'aula i oferir als i les alumnes la possibilitat que tothom pugui anar avançant al seu ritme.

· El nostre professorat utilitza tecnologies digitals per adaptar el seu mètode d’ensenyament a les necessitats individuals de l’alumnat.

· El nostre professorat utilitza activitats d’aprenentatge digitals que fomenten la creativitat de l’alumnat.

· El nostre professorat realitza activitats d’aprenentatge digitals que motiven l’alumnat.

a. Creació d'un banc de recursos d'eines digitals classificades d'acord amb els indicadors operatius de les competències digitals 

a.1 Per al 100% dels indicadors operatius de les diferents competències s'incorpora / s'adjunta alguna eina digital que permet el treball dels seus sabers.

2.3 Creació i incorporació en les programacions didàctiques de tot una sèrie de recursos digitals que es caracteritzin per ser creatius, segurs i crítics; i que els i les permetin millorar l’eficàcia de la seva pràctica docent. 

· El professorat del nostre centre crea recursos digitals per a reforçar la seva labor d’ensenyament.

a. Intercanvi d'experiències didàctiques i metodològiques entre el professorat del centre relacionat amb les noves tecnologies. 

a.1 Realització d'una sessió de claustre al curs; per intercanviar experiències didàctiques i metodològiques sobre les diferents eines i recursos digitals que s'incorporen en les diferents programacions.

3. Seleccionar i confeccionar mitjançant eines digitals, tot una sèrie d'instruments d'avaluació que ens permetin recollir dades qualitatives i/o quantitatives per tal de poder comprovar, de manera objectiva, el grau d'aprenentatge dels objectius marcats. 

3.1 Utilització de les tecnologies digitals per crear instruments d'avaluació variats i adequats, ajustats a les diferents situacions d'aprenentatge i que permetin identificar i informar als i les alumnes dels avenços, les dificultats i els errors que han comès. 

· Al nostre centre avaluem els nostres progressos en matèria d’ensenyament i aprenentatge amb tecnologies digitals.

· El nostre professorat utilitza tecnologies digitals per avaluar les destreses de l’alumnat i per fer-los una retroalimentació adequada dels resultats obtinguts (feedback).

a. Creació i implementació, per cicles, d'un banc col·laboratiu d'eines i activitats d'avaluació digitals diverses.

b. Definició de la rúbrica d'avaluació de la competència digital de cada nivell.

a.1 El 100% dels cicles disposen d'un banc de recursos que incorpora diverses eines i instruments d'avaluació digitals.

a.2 El 80% dels i les mestres de cadascun dels cicles utilitza alguna de les eines d'avaluació que incorpora el banc de recursos. 

............................

b.1 El 100% dels sabers dels diferents indicadors operatius estan desglossats per nivells. (Etapa primària) 


3.2 Exposició, per parts dels i les alumnes, del coneixement adquirit utilitzant diferents eines digitals; i que permetin als seus i a les seves companyes aportar, intercanviar, plantejar dubtes i contrastar opinions en relació als treballs publicats. 

· El nostre professorat utilitza tecnologies digitals perquè l’alumnat pugui realitzar observacions constructives sobre el treball dels seus companys i companyes.

a. Potenciació d'activitats de coavaluació a partir d'exposicions orals mitjançant eines digitals 

a.1 El 80% dels nivells de cicle mitjà i superior utilitza eines digitals per la coavaluació de l'alumnat a les exposicions orals.

4. Potenciar una xarxa de col·laboració a través de les eines digitals disponibles que permeti connectar l'escola amb tota la comunitat educativa; així com amb altres centres educatius, administracions, entitats i empreses properes.

4.1 Selecció i utilització d'aplicacions digitals que promoguin el treball en xarxa dels i les alumnes;  per tal de poder comunicar-se i realitzar treballs de manera conjunta amb altres persones d'altres centres. 

· El nostre professorat fomenta la participació de l’alumnat en projectes interdisciplinaris utilitzant tecnologies digitals 

a. Participació en projectes / concursos que impliqui comunicar-se amb persones d'altres centres mitjançant diferents eines digitals. 

b. Actualització del Pla de Comunicació del centre.

a.1 Realització com a mínim d'un projecte digital anual entre CM i CS. 

............................

b.1 El Pla de Comunicació del centre està acabat i actualitzat.

b.2 Difusió del Pla de Comunicació del centre al 100% dels canals de comunicació utilitzats per l'escola.

Eix. 3 Centres educatius en transformació   

5. Actualitzar l’Estratègia digital de centre i fer-ne la seva difusió a tots els agents implicats.

5.1 Elaboració i difusió de l’Estratègia Digital de Centre mitjançant la participació del claustre, l’alumnat i la comunitat educativa; per tal de definir i concretar les línies d’actuació i fer possible que tant els docents, l'alumnat com el propi centre assoleixin la competència digital.

· Al nostre centre comptem amb una estratègia digital.

a. Difusió del web d'EDC a la pàgina web de l'escola amb el vist-i-plau del claustre i del consell escolar. 

a.1 Al 100% de les presentacions de les reunions d'inici de curs, a les xarxes socials i a la pàgina web de l'escola es fa referència a l'EDC. 

a.2 100% de grau d'acceptació de l'informe resum de l'EDC per part dels i les membres del Consell escolar. 

a.3 100% de grau d'acceptació de l'informe resum de l'EDC per part dels i les membres del Claustre de l'escola. 

5.2 Creació d'espais que permetin als i les mestres compartir les activitats generades amb tecnologies digitals i debatre sobre els seus avantatges i desavantatges.

· Al nostre centre debatem sobre els avantatges i desavantatges de l’ensenyament i l’aprenentatge amb tecnologies digitals.

· Ajudem el professorat del centre a intercanviar experiències dins de la comunitat educativa sobre l’ensenyament amb tecnologies digitals.

a. Intercanvi d'experiències didàctiques i metodològiques entre el professorat del centre relacionat amb les noves tecnologies. 

a.1 Realització d'una sessió de claustre al curs; per intercanviar experiències didàctiques i metodològiques sobre les diferents eines i recursos digitals que s'incorporen en les diferents programacions.

6. Vetllar pel correcte funcionament dels equipaments i els serveis que han de permetre a l’alumnat, als docents i al propi centre el correcte desenvolupament de les activitats d’ensenyament i aprenentatge. 

6.1 Creació d’estratègies que garanteixin la seguretat i privacitat de les dades recollides pel centre, en el Servei d’Informació i en els Serveis Telemàtics del Departament d’Educació. 

· Al nostre centre existeixen sistemes de protecció de dades.

a. Disseny d'un qüestionari sobre seguretat i identitat digital per a l'alumnat (inici i final de curs). 

b. Realització de càpsules formatives sobre ciberseguretat en les sessions de tutoria a través de recursos disponibles a diferents pàgines web.

a.1 Realització d'un qüestionari a l'inici i final de curs sobre seguretat i identitat digital per a l'alumnat de CM i CS.  

...........................

b.1 Realització d'una activitat per trimestre a tots els nivells de primària per treballar la protecció de dades i la ciberseguretat a les sessions de tutoria/valors.

6.2 Foment de sistemes que ajudin al centre al manteniment i control dels equipaments i de les eines digitals que disposa. 

a. Assignació de responsabilitats compartides en la gestió de la tecnologia en el centre i en els diferents aspectes relacionats amb la cultura digital. 

b. Creació d'un document de bones pràctiques que inclogui l'ús d'equipaments, l'EVA i l'usuari corporatiu. 

a.1 Assignació de quatre membres de la comissió digital perquè s'encarreguin de la gestió dels diferents recursos i entorns digitals del centre. 

............................

b.1 El document de bones pràctiques està acabat i actualitzat.

b.2 Difusió i explicació del document de bones pràctiques a totes les classes de CM i CS per part dels tutors/es. 

b.3 Difusió del document de bones pràctiques en el 100% dels canals de comunicació que utilitza l'escola destinats a l'alumnat i les seves famílies.

Temporització dels objectius

Tot seguit es mostra un cronograma on es determina el temps necessari per poder treballar i assolir cadascun dels objectius marcats:

TEMPORALITZACIÓ.xlsx