2.3.1 Competència digital de l'alumnat

L’assoliment de la competència digital de l’alumnat és un dels objectius principals de l’EDC. 

Aquest assoliment s’ha d’aconseguir de forma transversal amb la implicació de totes les matèries o àmbits. Per aquesta raó cal que el centre planifiqui el seu desplegament i la seva avaluació en els diferents nivells i cursos. 

  1. Planificació del seu desplegament

Tot seguit, es descriuen els passos que cal seguir per tal d'afavorir l'assoliment de la competència digital dels i les alumnes; tant d'infantil com de primària.

Aquestes activitats hauran d'estar relacionades amb les diferents competències específiques que apareixen al currículum de cadascuna de les etapes;  i que estan estretament relacionats amb les competències bàsiques que es descriuen al DigComp. 

Ed. Infantil

Tot seguit, es mostra l'únic apartat del Currículum de l'etapa d'Educació Infantil on es fa referència a l'àmbit digital. També s'adjunta un document publicat pel Departament d'Educació on es donen unes pautes i orientacions de com treballar la tecnologia dintre d'aquesta etapa.

CE2. Expressar-se de manera entenedora, personal i creativa mitjançant diferents llenguatges, explorant-ne les possibilitats i gaudint-ne, per respondre a diferents contextos comunicatius.

· Manifestar habilitats per comunicar-se i interactuar a través de diferents llenguatges, ajustant l'expressió al context verbal, matemàtic, corporal, plàstic, musical i digital.

- Ús saludable d'aplicacions i eines audiovisuals i digitals amb diferents finalitats: creació, comunicació, aprenentatge i gaudi.

- Lectura i interpretació d'imatges i d'informació rebuda a través de mitjans digitals.

Ed. Primària

La competència 5 , de  Primària, està estretament relacionada amb el treball de la Programació i Robòtica.

Tot seguit, s'adjunta el llistat de material disponible en el centre per cadascun dels cicles; i la rúbrica d'avaluació amb la gradació dels seus indicadors.

També podreu observar, a mode d'exemple, una activitat pràctica per CM realitzada amb aquest tipus de material.

Per tal de tenir una idea general de quines competències es treballen al llarg del curs i amb quina freqüència, podem utilitzar un full de càlcul com el que es mostra a continuació.

Tasca M3 LOMLOE EI I PRI 22-23

2.  Tot seguit i, prenent com a referència les diferents competències digitals de l'etapa educativa on ens trobem:

a) Redactar, de manera competencial, els objectius d'aprenentatge que volem que el nostre alumnat assoleixi mitjançant la realització de les activitats que hem pensat. 

Podeu ajudar-vos de la Intel·ligència Artificial per fer-ho!

b) Dissenyar els criteris i indicadors d'avaluació que determinaran si s'han assolit i en quin grau els objectius marcats.

3. Escollir tot el conjunt de sabers que es treballaran en l'activitat i que ens ajudaran a assolir els objectius marcats. Aquests sabers, hauran d'estar relacionats amb les competències específiques seleccionades.

4. Comprovar, mitjançant l'instrument d'avaluació que es cregui convenient,  si s'han assolit i en quin grau els objectius marcats. 

En la imatge de la dreta podeu observar diferents instruments d'avaluació que es poden fer servir en els diferents moments i en funció de la seva finalitat.

2. Plantilles per a la seva planificació

Per acabar, s'adjunten dos plantilles, una per infantil i l'altra per a primària, que us poden ser de gran utilitat per programar una situació d'aprenentatge de manera digital.

Plantilla Situació A - infantil

Plantilla Situació A - infantil

Plantilla Situació A - primària

CI - Plantilla Situació A / Projecte
CM - Plantilla Situació A / Projecte
CS- Plantilla Situació A / Projecte

Plantilles extretes i modificades del Servei Educatiu de l'Alt Urgell