NORMATIVA DE PRÀCTIQUES

Normativa de les pràctiques del curs de monitors/es i de directors/es

1. L'etapa de pràctiques:

1.1 Les pràctiques són la posada en pràctica de les funcions pròpies d’un monitor/a o un director/a en una activitat de lleure, i les hores de treball educatiu que s’hi realitzen han d’incloure les fases de preparació, realització i avaluació de l’activitat que s’ha dut a terme. 

1.2 Les pràctiques han de ser continuades o intensives i s’han de realitzar en un mateix centre de pràctiques 

1.5 Les pràctiques han d’ajudar l’alumnat en pràctiques a créixer humanament i tècnicament, exercitant de forma tutelada els aprenentatges teòrics rebuts.

1.6 L’alumnat pot començar les pràctiques un cop hagi cursat tots els mòduls menys un de l’etapa lectiva.

1.7 En finalitzar les pràctiques, el tutor/a de pràctiques ha d’emetre la CERTIFICACIÓ I AVALUACIÓ DE LES PRÀCTIQUES en funció de l’actitud i de les capacitats demostrades mitjançant l’avaluació per competències. Per emetre aquesta avaluació i certificació de pràctiques s’ha d’utilitzar l’imprés oficial que proporciona l’Escola l’Empordà. Un cop finalitzades les pràctiques l’escola ha de declarar l’alumnat com a apte/a o no apte/a de l’etapa de pràctiques, tenint en compte la valoració que ha fet el director/a de pràctiques i la memòria de pràctiques lliurada per l’alumnat que inclogui les fases de preparació, realització i avaluació de l’activitat que ha dut a terme, seguint el guió proporcionat per l’Escola l’Empordà.

1.8 L’etapa de pràctiques tindrà la següent durada:

a) Pràctiques de monitor/a: 160 hores

b) Pràctiques de director/a: 120 hores

1.9 L’alumnat s’ha de buscar pel seu compte el lloc on fer les pràctiques. També es pot consultar a l’Aula Oberta (Càmpus virtual de l'escola l'Empordà) els llocs on l'Escola l'Empordà disposa de conveni. Les pràctiques no es poden realitzar en diferents activitats i anar acumulant hores, només si les supervisa i firma un mateix director/a dins d’un mateix centre de pràctiques

1.10 A l'alumnat en pràctiques, el centre que els acull, els ha d'exigir que aportin el certificat negatiu del Registre Central de Delinqüents Sexuals d'acord amb el que disposa 🌐 La Llei Orgànica 1/1996, de Protecció Jurídica del Menor, modificada per 🌐 la Llei 26/2015 i 🌐 la Llei 45/2015, de voluntariat estableixen l'obligació que s'aportin certificats negatius del Registre Central de Delinqüents Sexuals per a tots els professionals i voluntaris que treballen en contacte habitual amb menors i d'acord amb els que ens marca la Direcció General de Joventut: Són els centres que acullen els alumnes en pràctiques dels cursos de monitor/a i de director/a els que han de vetllar pel compliment d’aquesta norma i sol·licitar l’aportació d’aquest certificat.

2) Centres de pràctiques on es poden fer les pràctiques de monitor o director de lleure

2.1 Es consideraran centres de pràctiques, aquells centres, entitats o empreses que realitzin activitats de pràctiques que s’ajustin al que preveu L'ORDRE BSF/192/2015, de 18 de juny, per la qual s'estableixen els programes dels cursos de formació de monitor/a i de director/a d'activitats d'educació en el lleure infantil i juvenil (que deroga l’Ordre BSF/196/2013, de 2 d’agost), garantint les condicions d’intervenció de l’aalumnat pel que fa a equipaments i espais, i ha de facilitar-li la documentació i el suport material necessaris per dur a terme les pràctiques. 

2.2 Per poder ser un Centre de pràctiques requereix la signatura prèvia d’un conveni de col·laboració segons el model establert per la Generalitat de Catalunya, com a marc regulador de les relacions entre el centre de pràctiques i l’escola d’educadors en el lleure infantil i juvenil i han de reunir les condicions següents:

1- El centre de pràctiques ha de tenir un projecte educatiu i un grup de monitors i monitores estable que treballen en equip.

2-  El centre de pràctiques ha de disposar d'un/a director/a de pràctiques que té el títol de director d’activitats d’educació en el lleure infantil i juvenil.

3- El centre de pràctiques ha de complir amb una d'aquestes dos condicions:

a) Disposa d'un grup estable d’infants o de persones joves, d’una franja d’edat d’entre 3 i 20 anys amb diferència d’edat mínima entre el monitor/a de pràctiques i el grup d’infants de 3 anys i la durada de les activitats és suficient per avaluar el procés educatiu de l’alumnat.

b) És una instal·lació juvenil inscrita al Registre d’instal·lacions juvenils de l’òrgan competent en matèria de joventut amb una activitat anual estable  amb la participació d'infants o de persones joves d’una franja d’edat d’entre 3 i 20 anys amb diferència d’edat mínima entre el monitor/a de pràctiques i el grup d’infants de 3 anys i la durada de les activitats és suficient per avaluar el procés educatiu de l’alumnat.

4- El personal del centre de pràctiques s'ha de comprometre a ajudar l’alumnat a créixer humanament i tècnica, exercitant de forma tutelada els aprenentatges teòrics rebuts.

5- En el cas que les pràctiques es facin en un grup on, com a mínim, el 90% de les persones tinguin una discapacitat intel·lectual, aquest grup disposarà d’un projecte educatiu de lleure.

6- Pràctiques a l'estranger: 

Aquestes pràctiques només són possibles si se signa un conveni de pràctiques on hi consta que les assegurances van a càrrec del centre de pràctiques i que qui dirigeix les pràctiques, el tutor de pràctiques ha de tenir la titulació de director de lleure de la Direcció General o estar inscrit al Registre Oficial de Professionals de l'Educació en el Lleure de Catalunya (ROPELL). Les titulacions estrangeres no poden estar inscrites alRegistre Oficial de Professionals de l'Educació en el Lleure de Catalunya (ROPELL), per tant, qualsevol persona amb titulació de lleure d'un altre estat no pot ser tutor de pràctiques d’un alumne/a.

2.3 Les pràctiques s’han de portar a terme en alguna d’aquestes activitats d’educació en el lleure:

2.3.1 Pràctiques en activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors d'edat en períodes de vacances

a) Definició: Són totes aquelles activitats regulades en aquests moments pel DECRET 267/2016, de 5 de juliol

b) Llocs on es poden fer les pràctiques de monitor/a i de director/a:

c) En tots els casos serà el director/a de pràctiques qui ha de fer la comptabilització de les hores de pràctiques seguint aquest criteri:

d) Si es tracta d'activitats de lleure en les quals participen menors d'edat en períodes de vacances sempre cal l'estricte compliment de la normativa vigent. En conseqüència d'una inspecció de pràctiques no s'acceptaran com a vàlides les pràctiques en períodes de vacances en un lloc on no es compleix la legislació vigent.

*Hores indirectes: Són tasques d'avaluació i preparació d'activitats. Les hores indirectes només es poden comptabilitzar a criteri del director/a de pràctiques i si a la memòria es justifica amb un informe addicional com s'han fet aquestes tasques d'avaluació i preparació d'activitats

2.3.2 Activitats d'educació en lleure escolars: activitats escolars complementàries i activitats extraescolars 

a) Definició: Les activitats extraescolars són les que tenen com a finalitat la formació dels alumnat en aspectes socioeducatius i de lleure no relacionats amb l'activitat escolar i tenen caràcter voluntari per a l'alumnat que s'hi acullin i es desenvolupen fora de l'horari lectiva. Les complementàries són les que tenen com a finalitat la formació de l'alumnat en aspectes socioeducatius i de lleure relacionats amb l'activitat escolar i es desenvolupen normalment en dies lectius: Excursions, colònies, festes commemoratives a l'escola, sortides educatives

b) Llocs on es poden fer les pràctiques de monitor/a:

c) Llocs on es poden fer les pràctiques de director/a:

ATENCIÓ: No es poden fer pràctiques del curs de director/a en un lloc on no es coordinin equips de monitors/es

d) No es poden fer pràctiques en centres escolars en horari lectiu, exceptuant les activitats escolars complementàries com colònies i excursions escolars

e) No es poden fer pràctiques en activitats esportives on la única activitat sigui l'ensenyament, l'entrenament i la competició d'un esport.

f) No es poden fer les pràctiques en llars d’infants ni centres de suport familiar durant el curs escolar.

g) No es poden fer pràctiques al únicament al temps d'acollida a l'escola (abans d'iniciar o finalitzat l'horari lectiu) ni en el transport escolar. Si que podrem sumar aquestes hores si fem les pràctiques al menjador escolar o en activitats extraescolars.

h) En tots els casos serà el director/a de pràctiques qui ha de portar la comptabilització de les hores de pràctiques seguint aquest criteri:

*Hores indirectes: Són tasques d'avaluació i preparació d'activitats. Les hores indirectes només es poden comptabilitzar a criteri del director/a de pràctiques i si a la memòria es justifica amb un informe addicional com s'han fet aquestes tasques d'avaluació i preparació d'activitats

2.3.3 Ludoteques (No s'accepten hores indirectes)

a) Definició: la ludoteca és un equipament amb un projecte educatiu específic a través del joc i la joguina. La ludoteca disposa d’un fons lúdic significatiu, té voluntat de servei públic i utilitza la joguina com una de les principals eines d’intervenció educativa, social i cultural.

b) Llocs on es poden fer les pràctiques de monitor/a:

c) Llocs on es poden fer les pràctiques del director/a:

d) No es poden fer pràctiques en centres de suport familiar que no tinguin el reconeixement oficial de ludoteca per part de la Generalitat de Catalunya o no disposin d'un projecte educatiu basat principalment en el joc com a recurs educatiu.

e) En cap cas es poden fer pràctiques en ludoteques o similars en horari lectiu.

f) En tots els casos serà el director/a de pràctiques qui ha de portar la comptabilització de les hores de pràctiques que han de ser totes d'atenció directa (No s'accepten hores indirectes)

2.4 Si les pràctiques es fan fora de Catalunya s'ha de tenir en compte:

a) Si es fan a qualsevol altra comunitat autònoma i no hi ha un director amb títol català, cal que el director de les pràctiques us proporcioni una fotocòpia del seu títol de director emès per qualsevol altra comunitat autònoma

b) Si es fan fora de l'estat espanyol hi ha d'haver un director amb títol català i cal tenir en compte que l'assegurança de l'escola no cobreix a l'alumnat, cal estar assegurats per l'entitat que acull l'alumnat en pràctiques, condició que haurà de constar al conveni entre l'escola i el centre de pràctiques.

3) Fitxa individual de pràctiques, notificació i assegurança de pràctiques

3.1 El Centre de pràctiques i l’alumnat han d’omplir per duplicat l'Acord per a la realització de pràctiques de l'alumnat (l'ACORD REALITZACIÓ DE PRÀCTIQUES). Una còpia d’aquesta documentació és per al Centre de pràctiques i l’altre còpia per l’alumnat, que l’haurà de lliurarà a l’escola finalitzada l’etapa de pràctiques juntament amb la CERTIFICACIÓ I AVALUACIÓ DE LES PRÀCTIQUES. Les dos còpies han d’estar firmades per l’alumnat com a compromís de la realització de les seves pràctiques.

3.2 L’alumnatve obligat a notificar les dades de l'Acord per a la realització de pràctiques de l'alumnat (l'ACORD REALITZACIÓ DE PRÀCTIQUES) a l’Escola l’Empordà via telemàtica des de l’Aula Oberta de l’escola (Campus virtual de l'Escola l'Empordà), abans d’iniciar les pràctiques.

Abans d’iniciar les pràctiques ha de notificar les dades de l'ACORD REALITZACIÓ DE PRÀCTIQUES a l’Escola l’Empordà via telemàtica i esperar la conformitat de l'escola via correu electrònic

3.3 Sens perjudici que el Centre de pràctiques tingui les assegurances corresponents per les activitats d’educació en el lleure que organitza, durant la realització de les pràctiques els alumnat estaran coberts per la pòlissa d’accidents i de responsabilitat civil que l’Escola l’Empordà té contractada per cobrir les contingències que se suscitin com a conseqüència de la realització de les pràctiques pels alumnat.

3.4 No quedaran cobertes per aquestes assegurances les contingències que se suscitin com a conseqüència de la realització de les pràctiques que els alumnat no hagin notificat a l’Escola l’Empordà abans del seu inici.

3.5 Tampoc quedaran cobertes les pràctiques que es facin en un país estranger. En aquest cas la cobertura de contingències haurà de corre a càrrec del propi alumnat o del centre de pràctiques que l’acull.

4) Visita d'inspecció de pràctiques

4.1 L'Escola es reserva el dret de fer una visita d'inspecció i seguiment a les pràctiques. Aquestes visites es fan per comprovar, per part de l'Escola, que el context de lleure en el qual es realitzen les pràctiques és l'adequat i per valorar també la implicació i la tasca del monitor/director en pràctiques.

4.2 La Direcció General de Joventut pot en qualsevol moment fer també una inspecció de pràctiques

5) Avaluació de les pràctiques per part del director/a

5.1 Les pràctiques dels alumnat dels cursos de monitors i de directors han de ser formatives i complementàries del contingut teòric impartit en l’etapa lectiva seguint la pauta del Projecte formatiu de pràctiques. En aquest sentit els directors/es que tenen la responsabilitat de la seva supervisió i avaluació no es poden limitar a emetre un informe final, sinó que aquesta supervisió i avaluació s'ha de fer amb l'alumnat al llarg de tot el període de pràctiques per tal de canalitzar les actituds i facilitar que l'alumnat pugui posar a prova les seves aptituds i rectificar-les o potenciar-les segons els casos. 

5.2 És aconsellable que al llarg del període de pràctiques el director es reuneixi amb l'alumnat per tal de fer-lo conscient de les seves mancances i limitacions i/o les seves actituds i se li especifiqui el més clar possible allò que s'espera d'ell, de tal manera que al finalitzar les pràctiques es puguin avaluar amb criteris objectius. 

5.3 Abans de començar les pràctiques l’alumnat s’ha de descarregar de l’Aula Oberta dos còpies de la Documentació de pràctiques que inclou:

5.4 Un cop finalitzades les pràctiques, el director ha d'omplir i signar la CERTIFICACIÓ I AVALUACIÓ DE LES PRÀCTIQUES i l'alumnat l'ha de retornar a l'Escola l'Empordà.

DISPOSICIÓ LEGAL

🌐 ORDRE BSF/192/2015, de 18 de juny, per la qual s'estableixen els programes dels cursos de formació de monitor/a i de director/a d'activitats d'educació en el lleure infantil i juvenil (que deroga l’Ordre BSF/196/2013, de 2 d’agost)