Upphovsrätt

Digitaliseringen gör att vi har tillgång till all världens bilder, filmer, musik och texter bara genom att söka på nätet. Men vad får man och vad får man inte göra i klassrummet?

Hur hittar jag media som jag får använda i undervisningen?

Hur gör jag för att följa lagar och regler och visar mina elever rätt sätt att använda media på nätet?

Det har vi försökt reda ut på den här sidan. Men det är ett svårt område där lagar och regler inte alltid är lätta att tolka eller följa. Vi hoppas att vi åtminstone ska räta ut några frågetecken.

Bilder

Skolverket har bra sammanställd information om vad som gäller i skolan när det gäller bilder.

Statens Medieråd har många bra lektionsförslag kring bilder och upphovsrätt i allmänhet. På sidan finns även lektionsförslag kring bilders makt, kring demokrati, vinklade budskap och dolda budskap i reklam.

Nätet är fullt av bilder och det finns bilder som är OK att använda sig av. Många bilder är utlagda med så kallade creative commons licenser som ger användaren tillstånd att använda bilderna om du anger vem som tagit bilden. Men det finns också en Creative Commons licens som heter CC noll. Med en sådan licens får du använda bilderna utan att ange fotograf. En sådan sida är Pixabay. Här hittar du massor av bilder som är OK att använda som du vill. Men det är alltid snyggt att ange sin källa till en bild om den inte är ens egen.

Musik

Skolverket har en guide för Upphovsrätt kring musik.

Sundsvalls kommun har en så kallas MiM licens vilket ger dig som lärare lite större möjligheter i klassrummet. På sidan kan du läsa mer information från STIM och vad en MiM licens innebär.

Får jag använda Spotify i klassrummet? Hur kan jag publicera elevuppgifter med musik? Skolverket har gjort en gedigen guide som ger dig hjälp kring hur du kan använda musik i klassrummet eller på förskolan.

Film, radio och TV-program

Skolverket har en guide för upphovsrätt när det gäller film, radio och TV-program.

Skärmdump av Medienavets webb

Om du använder filmerna på Medienavet vet du att du alltid ser filmen med institutionella rättigheter. På vår FAQ hittar du också frågor och svar om Upphovsrätt när det gäller bild, film och TV-program.


Texter

Skolverket har en gedigen guide kring hur du får använda och kopiera textmaterial i skolan. Guiden reder ut vad lärare och elever får göra med andras texter med stöd av Skolkopieringsavtalet.