Programmering

Lekfull och lustfylld programserie som riktar sig till barn i 9-årsåldern som är nybörjare inom programmering. Fokus ligger inte på att lära sig skriva kod eller programmeringsspråk utan på själva tankesättet – något som med fördel kan kopplas till flera olika skolämnen!

Till serien finns även lektionstips och en lärarhandledning som är ett jättebra komplement. Serien finns även teckenspråkstolkad och syntolkad.

Skolverket har två webbkurser kring programmering för pedagoger.

Om Programmering är för alla som jobbar i skolan och ger en överblick om vad programmering är och varför vi ska jobba med programmering i skolan.

Att programmera lär dig grunderna i programmering. Kursen tar upp blockprogrammering i verktyget Scratch, micro:bit och textprogrammering i Phyton.

Gå kurserna själv eller tillsammans med ditt arbetslag.

Internetstiftelsen har en stor samling med Digitala lektioner kring Digital kompetens och flera av dessa handlar om programmering främst i verktyget Scratch.

Missa inte att det finns lektioner i Digital källkritik, Netikett och mycket, mycker mera ! Gratis och bara att använda!

Säsong 2 av serien för elever som provat på lite programmering och vill veta mera.

Från oss på Mediotek Sundsvall kan du låna material för att jobba med programmering i klassrummet. Du lånar via vår tjänst Medienavet!

En-timmes-övningar på över 45 språk. Inga förkunskaper behövs.

Åldrar 4 till 104.

Pedagogiskt material på olika teman för dig som vill komma igång med programmering i skolan. Från Kodcentrum.

Teater Västernorrlands föreställning "Fallet Exxet" kopplar ihop programmering och teater. Hur kan du jobba vidare på det spåret i ditt klassrum? Vi har byggt en webbsida för att inspirera dig kring det!

Twine är ett digitalt verktyg för att skapa interaktiva berättelser. Med Twine kan göra textbaserade spel att köra direkt på webben eller storyboards till interaktiva berättelser och spel som du senare programmerar i Scratch eller något annat programmeringsspråk.

Staffan Melin, Matematiklärare och civilingenjör har skrivit en bok om programmering i Matematik för åk 7-9 i programmeringsspråket Phyton. Staffan delar sin bok med Creative Commons licens så den är bara att ladda ned och använda! Boken fungerar också i gymnasiet tycker många lärare.

Pedagog Trelleborg har gjort ett förslag på progression i arbetet med programmering från F-9. Vi tackar och tipsar om deras upplägg!