Digital kompetens

I filmen ovan förklarar Olof Andersson och Maria Skoglöf, från Skolverket, Digital kompetens utifrån skrivningarna i läroplanen. Du kan läsa mer om digital kompetens hos Skolverket.

Kompetensutveckling för pedagoger i skolan. Digilyft innehåller delar som stöttar användningen av Google Workspace for Education, och en till en lösningar, exempelvis Chromebooks.

Fortbildningen utgår från delar av Skolverkets material i Lärportalen kring Digital kompetens.

För dig som vill jobba med programmering i skola eller förskola. Här finns både tips om fortbildning och resurser att använda i klassrummet.

Digitala lektioner är ett fritt lektionsmaterial kring alla områden av digital kompetens från Internetstiftelsen i Sverige. Det kan användas direkt i klassrummet eller för att förbereda lektioner.

Hur ger vi våra barn och unga den kunskap de behöver för att ta del av alla möjligheter internet ger men ändå vara medvetna om de risker som finns? På den här sidan hittar du material som kan användas på föräldramöten, som läxa eller för dig själv i klassrummet.

Hur hittar jag media, bilder, film, TV-program, musik och texter som jag får använda i undervisningen eller på förskolan?
Hur gör jag för att följa lagar och regler och visar mina barn/elever rätt sätt att använda media på nätet?

Hur ser det ut på insidan av en dator? Hur fungerar internet? Vad är en processor?

Digicoacher är elever som arbetar med att stötta andra elever i den digitala utvecklingen. De ska vara en resurs och en hjälpande hand för övriga elever på sin skola. Läs om hur du kan låta elever lära elever på din skola.

Lärarhandledning framtagen genom samarbete mellan Mittuniversitetet och Sundsvalls kommun. Handledningen och lektionsuppläggen hjälper till att bredda begreppet digitalisering och bjuder in elever att bli engagerade medborgare. Du som inte har tillgång till Medienavet hittar även materialet på Digitaliseringsagenternas egen sida.

Med en allt större informationsmängd på internet behövs andra kunskaper kring källkritik. På sidan Digital Källkritik har vi samlat tips och idéer kring hur du kan jobba med området i ditt klassrum.