Digilyft Sundsvall

Kompetensutveckling för pedagoger i skolan

Digilyft Sundsvall innehåller delar som stöttar användningen av Google Workspace for Education och en till en lösningar, exempelvis Chromebooks. Fortbildningen utgår från delar av Skolverkets material i Lärportalen kring Digital kompetens, och vissa delar av följande moduler:

  • skolan i ett digitaliserat samhälle

  • kritisk användning av nätet

  • leda och lära i tekniktäta klassrum

  • digitalt berättande

  • säker användning av nätet

Att notera är att Digilyft Sundsvall, trots namnet inte är att jämföra med till exempel Läslyftet och Matematiklyftet när det gäller arbetsinsats.

Upplägg

Handledare: Skolans it-inspiratör/er

Gruppstorlek: 8-10 personer, det kan positivt med olika ämnesföreträdare i gruppen, arbetslag kan vara bra.

Träffar: Sju träffar á två timmar. Varje träff har en teoretisk del och en praktisk pedagogisk del. Mellan varje träff rekommenderas ungerfär tre veckor för den pedagogiska uppgiften som ingår.

Upplägg träffar: Varje tillfälle är två timmar, där 30 minuter avsätts till hur den förra uppgiften har klarats av.

Därefter diskuteras det inlästa materialet och träffen avslutas med planering av den aktivitet som ska genomföras inför nästa träff.


Inför varje träff ska deltagarna ha tagit del av materialet på egen hand. När man ses i gruppen diskuterar man tillsammans utifrån de diskussionsfrågor som finns till varje del.

Inför uppstart

Handledaren skapar en Delad i enhet för varje grupp i Driven. Därefter läggs gruppens medlemmar in i respektive Delade enhet. Kom ihåg att sätta behörigheter för medlemmarna. Tänk efter vilken/vilka som ska vara ansvariga och vilka som ska ha redigeringsbehörighet.

Därefter skapar handledaren en kopia av dokumenten för varje träff och sparar dessa i den Delade enheten. Dokumenten hittas här på sidan under respektive del. I dessa dokumet sker all dokumentation och planering för varje träff.

Skolan i ett digitaliserat samhälle


Kritisk användning av nätet


Leda och lära i tekniktäta klassrum


Digitala verktyg för att läsa och skriva


Elever producerar digitalt


Säker användning av nätet


Digitalisering