Pedagogiset asiakirjat

Pedagogisten asiakirjojen laatimisen periaatteet

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestämiseen liittyvien asiakirjojen (pedagoginen arvio, oppimissuunnitelma, pedagoginen selvitys ja HOJKS) tarkoituksena on ohjata suunnitelmalliseen ja oppilaalle sopivimman tuen antamiseen.  Olennaista on  varhainen  puuttuminen  ja  yhteistyön tekemisen.

ks. POL 16 § ja 17 §

Asiakirjat ovat salassa pidettäviä. Asiakirjoja saavat lukea vain oppilasta opettava/kasvattava henkilöstö ja muut tietoja työtehtävissään tarvitsevat henkilöt. Tietoja voi saada vain siinä laajuudessa kuin mitä työtehtävissä tarvitaan.

Oppilas tai huoltaja ei voi kieltäytyä  perusopetuslaissa säädetyn tuen vastaanottamisesta.  Huoltajan allekirjoitusta ei tarvita pedagogisissa asiakirjoissa.

Pedagogisissa asiakirjoissa voi olla maininta hyödynnetyistä asiakirjoista, esimerkiksi asiantuntijalausunnoista, mutta niitä ei referoida suoraan.

Asiakirjoihin voidaan kirjata, että lapsi on ohjattu opiskeluhuollon asiantuntijan puoleen palveluiden saamiseksi. Tämän tarkemmin asiaa ei kuitenkaan yksilöidä. Esimerkiksi perheneuvolakontaktia, erikoissairaanhoitoa, terapiaa jne. ei kirjata.

Sairauden tai oireyhtymän vaikutus käytännössä oppimiseen, koulunkäyntiin ja tuen järjestelyihin voidaan kirjata. Itse diagnooseja ei kirjata. Lääkitykseen liittyviä asioita ei kirjata.

Asiakirjoissa asiat esitetään lyhyesti, selkeästi ja neutraalisti, oppilaan toimintaa kuvaten.

Pedagogisia asiakirjoja säilytetään 10 vuotta oppivelvollisuuden päättymisen jälkeen kunnan arkistointiohjeiden mukaisesti.

Pedagoginen arvio ja tehostettu tuki

Mikäli yleisen tuen tukitoimet eivät riitä, vaan oppilaan tuen tarve on säännöllinen tai hän tarvitsee koulunkäynnissään samanaikaisesti useita tukimuotoja, opettaja ryhtyy valmistelemaan tehostettuun tukeen siirtymistä yhteistyössä huoltajan kanssa. Myös oppilaan oma näkemys koulunkäynnistä ja tuen tarpeesta on tärkeää selvittää hänen ikänsä ja kykynsä huomioiden.

On varmistettava, että aiemmin tarjotut yleisen tuen tukitoimet ja järjestelyt on kirjattu ja dokumentoitu Wilmaan.


Pedagoginen arvio on asiakirja, joka laaditaan sähköisesti Wilma-järjestelmään.

Oppilaan opettaja tai luokanohjaaja tekee oppilaasta pedagogisen arvion tarvittaessa yhteistyössä erityisopettajan kanssa. Arvion tekemiseen osallistuvat myös muut oppilasta opettavat opettajat ja tarvittaessa opiskeluhuollon edustaja. Pedagoginen arvio laaditaan yhdessä huoltajan ja oppilaan kanssa siten, että kaikki osapuolet ymmärtävät käsiteltävän asian. Huoltajan ja oppilaan näkökulma kirjataan arvioon. Lisäksi kirjataan kodin tarjoama tuki.

Arviota laadittaessa on konsultoitava opiskeluhuollon henkilöstöä. Ensisijaisesti konsultoidaan sitä ammattihenkilöä, joka parhaiten tuntee kyseessä olevan oppilaan. Mahdollisuuksien mukaan oppimiseen kuuluvia asioita käsitellään psykologin, koulunkäyntiin liittyviä asioita kuraattorin ja terveydentilaan liittyviä asioita terveydenhoitajan kanssa. Henkilökohtaisen oppilaskontaktin puuttuessa opiskeluhuollon ammattilainen muodostaa näkemyksensä yleisellä tasolla asiantuntemukseensa perustuen, kun hänelle on selvitetty oppilaan kokonaistilanne, annettu tuki sekä opettajien näkemys tuen tarpeista jatkossa. Tämä käsittely ei kuulu yksilökohtaisen opiskeluhuollon piiriin, eikä tästä kirjata esim. yksilökohtaista muistiota.

Oppilaalla mahdollisesti olevia lausuntoja ei aukikirjoiteta pedagogiseen arvioon, vaan ne merkitään lomakkeeseen kohtaan “Laatimisessa hyödynnetyt asiakirjat”. 

Salassapidon velvoite koskee myös pedagogisen arvion käsittelyä. Moniammatillisen käsittelyn yhteydessä tulee harkita tapauskohtaisesti, ketkä osallistuvat asian käsittelyyn.

Tämän jälkeen pedagoginen arvio lukitaan Wilma-järjestelmässä niin, että sitä ei voi enää muuttaa. Tehostetun tuen alkamispäivämäärä kirjataan Primukseen/Wilmaan.

Pedagogista arviota ei päivitetä, vaan tarvittaessa tehdään uusi arvio.

Toimi näin:

Tehostetun tuen oppimissuunnitelma

Tehostettuun tukeen siirtymisen jälkeen oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma yhteistyössä huoltajien, oppilasta opettavien opettajien sekä tarvittaessa erityisopettajan ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Myös oppilas itse osallistuu suunnitelman laatimiseen ikänsä ja kykyjensä mukaan. 

Laatimisen yhteydessä sovitaan suunnitelmaan kirjattujen tavoitteiden seurannasta sekä suunnitelman tarkistamisen aikataulusta. Oppimissuunnitelma tarkistetaan vastaamaan tuen tarvetta aina oppilaan tilanteen muuttuessa.

Tehostetussa tuessa olevalle oppilaalle laaditaan uusi oppimissuunnitelma aina lukuvuoden alussa, lokakuun loppuun mennessä. 

Oppimissuunnitelma lukitaan Wilma-järjestelmässä niin, että sitä ei voi enää muuttaa laatimisen jälkeen. Arviointiosa jää muokattavaksi ja se voidaan täydentää, kun oppimissuunnitelman toteutumista arvioidaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa vähintään kerran lukuvuodessa, viimeistään lukuvuoden päättyessä. 

Oppimissuunnitelman laatimisesta ja tarkistamisesta vastaa oppilaan opettaja tai luokanohjaaja, .

Toimi näin:

Pedagoginen selvitys ja erityinen tuki

Pedagogisen selvityksen laadinta aloitetaan, jos tehostetun tuen tukitoimet eivät ole riittäviä ja arvioidaan oppilaan tarvetta siirtyä erityiseen tukeen. Pedagoginen selvitys laaditaan myös silloin, kun arvioidaan siirtymistä erityisestä tuesta tehostettuun tukeen, kun erityisen tuen päätöksen sisältöön tulee muutoksia, sekä erityisen tuen tarkistuksen yhteydessä. Pedagoginen selvitys laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. 

Laatijana toimii oppilaan opettaja tai luokanohjaaja yhteistyössä erityisopettajan ja muiden oppilasta opettavien opettajien kanssa. 

Selvitykseen kirjataan oppilaan koulunkäynnin kokonaistilanne ja siihen mennessä käytössä olleet tukitoimet. Tuen toteutuminen kuvataan mahdollisimman yksityiskohtaisesti, jotta voidaan arvioida, onko tehostetun tuen keinot olleet käytössä riittävässä laajuudessa.

Selvitystä laadittaessa on konsultoitava opiskeluhuollon henkilöstöä. Mahdollisuuksien mukaan oppimiseen kuuluvia asioita käsitellään psykologin, koulunkäyntiin liittyviä asioita kuraattorin ja terveydentilaan liittyviä asioita terveydenhoitajan kanssa. Henkilökohtaisen oppilaskontaktin puuttuessa opiskeluhuollon ammattihenkilö muodostaa näkemyksensä yleisellä tasolla asiantuntemukseensa perustuen, kun hänelle on selostettu oppilaan kokonaistilanne, annettu tuki sekä opettajien näkemys tuen tarpeista jatkossa. 

Oppilaalla mahdollisesti olevia lausuntoja ei aukikirjoiteta pedagogiseen selvitykseen, vaan ne merkitään lomakkeeseen kohtaan “Laatimisessa hyödynnetyt asiakirjat”. Pedagogiseen selvitykseen tulee lisätä kaikki siinä mainitut ja sen laadinnassa hyödynnetyt eri asiakirjat liitteenä, kun asiakirja lähetetään edelleen päätösprosessissa koululta eteenpäin. 

Salassapidon velvoite koskee myös pedagogisen selvityksen käsittelyä. Moniammatillisen käsittelyn yhteydessä tulee harkita tapauskohtaisesti, ketkä osallistuvat asian käsittelyyn.

Jos oppilas siirretään kokoaikaiseen erityisopetukseen, tulee jo ennen päätöksen tekemistä selvittää hänen mahdollisuutensa opiskeluun yleisopetuksen yhteistyöluokalla. Opiskelu järjestetään siten, että oppilas saa riittävän tuen yleisopetuksen yhteistyöluokalla opiskeluun.

Jos harkitaan oppiaineen oppimäärän yksilöllistämistä, tulee oppilaalla olla ollut tehostetun tuen oppimissuunnitelmaan kirjattuna opiskelun erityiset painoalueet kyseisessä oppiaineessa. Jos oppilas ei ole selvinnyt opinnoista hyväksytysti painoalueitakaan käyttäen, pedagogisessa selvityksessä esitetään perustelu oppiaineen yksilöllistämisestä.

Pedagoginen selvitys lukitaan Wilma-järjestelmässä niin, että sitä ei voi enää muuttaa. Tämän jälkeen oppilasta ja huoltajaa kuullaan hallintolain mukaisesti.

Pedagoginen selvitys sekä kuulemismuistio lähetetään kunnan hallintosäännön mukaiselle taholle, joka tekee muutoksenhakukelpoisen hallintopäätöksen erityiseen tukeen siirtymisestä.

Erityisen tuen antamista koskevassa päätöksessä on määrättävä (POL 17 § 2 mom.)

Pedagogista selvitystä ei päivitetä, vaan tarvittaessa tehdään uusi.

Toimi näin:

Huoltaja antaa luvan seuraaviin asioihin: pedagoginen selvitys on luettavissa sähköisenä (Wilmassa), kuulemisen kutsu voidaan toimittaa sähköisesti (Wilman kautta), erityistä tukea koskeva päätös voidaan toimittaa sähköisesti. Jos kaikilla huoltajilla ei ole Wilma-tunnuksia, voivat he halutessaan antaa valtakirjan Wilma-tunnukset omaavalle huoltajalle prosessin sähköistä hoitamista varten. 

Kuulemismenettely erityisen tuen päätöstä tehtäessä 

Huoltajia ja oppilasta kuullaan, kun pedagoginen selvitys on valmis ja lukittu. Kyseessä on lakiin perustuva menettely, jolla turvataan huoltajille ja oppilaalle mahdollisuus lausua mielipiteensä asiasta ennen päätöksentekoa. Oppilaan kaikille huoltajille tulee tarjota mahdollisuus kuulluksi tulemiseen. Huoltajan ei ole pakko käyttää mahdollisuutta tulla kuulluksi. Halutessaan huoltaja voi antaa valtakirjalla toiselle huoltajalle oikeuden edustaa itseään erityistä tukea koskevassa prosessissa.

Huoltajilta pyydetään lupa sähköiseen asiointiin erityisen tuen päätösprosessissa. Luvan antamisen päivämäärä kirjataan kuulemislomakkeelle. Lupa koskee tähän pedagogiseen selvitykseen liittyvää asiointia ja erityistä tukea koskevan päätöksen päätösprosessia. Jos lupa saadaan, voidaan kuulemisen kutsu ja pedagoginen selvitys toimittaa huoltajille sähköisesti (Wilman välityksellä). Kuuleminen voidaan toteuttaa Wilma-viestien välityksellä. Myös erityistä tukea koskeva päätös voidaan toimittaa sähköisesti. Muussa tapauksessa asioidaan postitse.

Jos kaikilla huoltajilla ei ole Wilma-tunnuksia, he voivat halutessaan antaa valtakirjan Wilma-tunnukset omaavalle huoltajalle prosessin sähköistä hoitamista varten.

Huoltajat kutsutaan kuultavaksi kirjallisesti Wilman kautta tai kirjeellä. Samalla selvitetään kuulemisen tarkoitus ja kerrotaan, mistä päätöksen perusteena olevat asiakirjat ja tiedot löytyvät Wilmassa (postitse toimittaessa tulostetaan pedagoginen selvitys kutsun liitteeksi). Huoltajat voivat lausua näkemyksensä myös kirjallisesti.

Kuulemismenettely on hoidettu siinä vaiheessa, kun huoltajat ja oppilas ovat ilmaisseet mielipiteensä tai ilmaisseet, etteivät katso tarpeelliseksi enää lausua asiasta, tai kun kuulemiseen annettu määräaika on kulunut umpeen.

Kuulemistilaisuus - ohje opettajalle

Oppilasta ja huoltajia kuullaan erityisen tuen päätöstä koskevassa prosessissa. 

Jos oppilas on sijoitettu tai huostaanotettu, oppilaan omalta sosiaalityöntekijältä varmistetaan, kuka on mukana kuulemismenettelyssä ja kenellä on allekirjoitusoikeus oppilasta koskevassa päätöksenteossa.

Kuuleminen toteutetaan vasta, kun pedagoginen selvitys on valmis ja asiakirja on lukittu. Pedagogista selvitystä laadittaessa tehdään yhteistyötä oppilaan ja huoltajan kanssa.

Pedagogista selvitystä laatiessa olet jo pyytänyt molemmilta huoltajilta luvan sähköiseen asiointiin. Jos et ole saanut lupaa, on toimittava kirjepostin välityksellä.

Lupa pyydetään molemmilta huoltajilta erikseen. Luvan voi pyytää myös puhelimitse ja kirjata luvansaantipäivän huoltajan kuulemisen lomakkeelle. Jos huoltajalla ei ole Wilma-tunnuksia käytössään, ei lupaa tarvitse pyytää vaan silloin toimitaan automaattisesti kirjeitse.

Kuuleminen toteutetaan kirjallisesti tai suullisesti kuulemistilaisuudessa. Kuulemisen kutsun täytyy olla kirjallinen. Samalla selvitetään kuulemisen tarkoitus ja kerrotaan, mistä päätöksen perusteena olevat asiakirjat ja tiedot löytyvät. 

Kutsun täytyy olla todistettavissa: kirje, Wilma-viesti tai sähköposti. Kirjeen katsotaan tulleen perille seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, jollei muuta näytetä. Sähköisen kutsun katsotaan annetun tiedoksi kolmantena päivänä viestin lähettämisestä, jollei muuta näytetä.  Jos tiedoksianto tehdään Wilmassa, tulee huoltajalta saada kuittaus tiedon saamisesta.

Huoltajille on varattava riittävästi aikaa tutustua asiakirjoihin (hallintolaki, yleensä 2 viikkoa).

Kuulemistilaisuudessa oppilaalle ja huoltajille varataan tilaisuus keskustella asiasta opettajien kanssa ja kertoa näkemyksensä suullisesti. Asiat selitetään oppilaalle ja huoltajille ymmärrettävästi, oppilaalle hänen ikäkautensa ja edellytystensä mukaisesti.

Kirjallinen kuuleminen tarkoittaa, että huoltajat toimittavat näkemyksensä kirjallisesti. Kirjallinen kuuleminen voi olla huoltajan omilla tunnuksillaan lähettämä Wilma-viesti (allekirjoitusta ei tarvita), kuulemislomakkeelle kirjoitettu näkemys huoltajien allekirjoittamana tai muulle paperille kirjoitettu näkemys huoltajien allekirjoittamana. Allekirjoitettu kuuleminen voidaan lähettää koululle postitse, sähköpostin liitteenä tai esimerkiksi kuvaviestinä.

Oppilas ja huoltajat kommentoivat kuulemisessa niitä asioita, joista esitetään päätettävän erityistä tukea koskevassa päätöksessä. Nämä asiat olet kirjannut pedagogisen selvityksen osioon "Esitys erityistä koskevan päätöksen sisällöstä". Oppilaan ja huoltajien näkemykset kirjataan Wilmassa kuulemislomakkeelle (siinäkin tapauksessa, että huoltajat ovat antaneet näkemyksensä kirjallisesti). Kuulemisessa ei siis toisteta päätösesityksen tekstiä vaan kirjataan näkemykset siitä, ovatko huoltajat asiassa samaa mieltä ja / tai mitä muita näkemyksiä he ovat esittäneet. Kirjaa oppilaan ja huoltajien näkemykset sellaisena kuin ne on lausuttu. Jos näkemykset eroavat toisistaan, kirjaa jokaisen näkemys erikseen.

Huoltaja voi käyttää avustajaa tai valtuuttaa kuulemistilaisuuteen asiamiehensä. Molempien huoltajien läsnäoloa kuulemistilaisuudessa ei edellytetä; toinen huoltaja voi esim. valtakirjalla edustaa molempia, tai toinen huoltaja ilmaista kantansa kirjallisesti.

Huoltaja saa olla eri mieltä päätettävistä asioista. Huoltajan mielipide kirjataan sellaisena kuin se on esitetty eikä huoltajaa saa ylipuhua. Toivottavaa olisi, että mahdolliset eriävät näkemykset olisi puhuttu auki jo ennen kuulemista. Koulun edustajien tavoitteena on yrittää löytää yhteisymmärrys asiasta oppilaan ja huoltajien kanssa. Jos huoltaja vastustaa erityiseen tukeen siirtymistä, menee asia kunnan päätöksentekoprosessin mukaisen monijäsenisen toimielimen päätettäväksi. 

Koululla / opetustoimen viranhaltijoilla on oikeus ja myös velvollisuus jatkaa erityisen tuen prosessia oppilaan edun mukaisesti, vaikka huoltaja olisi sitä vastaan.

Päätös erityisestä tuesta voidaan tehdä, vaikka huoltaja ei saapuisi kuulemistilaisuuteen tai haluaisi tulla kuulluksi muilla tavoilla. Jos huoltajaa ei tavoiteta kohtuullisessa ajassa, prosessi etenee ilman kuulemista. Tällöin pohditaan lisäksi, onko syytä tehdä lastensuojeluilmoitus tai muita toimenpiteitä lapsen tilanteen selvittämiseksi. Käytännössä: olet kirjannut kuulemisen kutsuun päivämäärän, johon mennessä kuuleminen tulee olla annettu. Jos huoltaja ei toimita kuulemista tähän mennessä, voit antaa uuden määräajan tai edetä prosessissa ilman kuulemista. Kirjaa asia kuulemislomakkeelle siten, että päätöksentekijä tietää kuulemisen tekemättä jättämisen syyn.

Jos kuuleminen on tehty suullisesti, kuulemisen vastaanottava opettaja kirjaa oppilaan ja huoltajien näkemykset Wilman kuulemislomakkeelle siten, kuin huoltaja on sen lausunut. Oppilas ja huoltajat allekirjoittavat kuulemislomakkeen.

Pedagoginen selvitys liitteineen sekä kuulemistilaisuuden lomake / kirjalliset kuulemiset (Wilma-viestien tulosteet / muut paperiset, allekirjoitetut kuulemislomakkeet) lähetetään eteenpäin kunnan päätöksentekoprosessin mukaiselle taholle.

Henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS)

Oppilaalle laaditaan HOJKS, kun erityisen tuen päätös on tehty. HOJKS:n laatii oppilaan opettaja yhdessä erityisopettajan, muiden oppilasta opettavien opettajien, oppilaan ja huoltajien kanssa. HOJKS:n laadinnassa voidaan tehdä yhteistyötä myös opiskeluhuollon tai oppilaan muiden verkostojen kanssa.




Erityisessä tuessa olevalle oppilaalle laaditaan uusi HOJKS aina lukuvuoden alussa, lokakuun loppuun mennessä. HOJKS:aan kirjattuja tavoitteita seurataan ja arvioidaan koko ajan. Oppilaan tilanteen ja tuen tarpeen muuttuessa HOJKS tarkistetaan myös lukuvuoden aikana. 

HOJKS:n toteutuminen koko lukuvuoden osalta arvioidaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa aina tarvittaessa, vähintään kerran lukuvuodessa, viimeistään toukokuussa.

Tarkistamisesta ja päivittämisestä vastaa HOJKS:n laatija, joka kutsuu koolle tarvittavat tahot. 

Toimi näin:

Erityisen tuen päätöksen tarkistaminen

Oppilaan erityisen tuen päätös tulee tarkistaa:

Lisäksi erityisen tuen päätös tarkistetaan aina:

Tarkistamista varten laaditaan uusi pedagoginen selvitys. Se tehdään hyvissä ajoin viimeistään esiopetusvuoden sekä toisen ja kuudennen vuosiluokan keväällä. Laadinnassa voidaan hyödyntää aikaisempaa pedagogista selvitystä ja edellistä HOJKS:aa sekä muita mahdollisia asiakirjoja. Mikäli tuen tarpeen todetaan jatkuvan, erityisestä tuesta tehdään uusi hallinnollinen päätös. Mikäli katsotaan, ettei oppilas enää tarvitse erityistä tukea, tuen lopettamisesta tehdään hallinnollinen päätös. Oppilas siirtyy tehostettuun tukeen tai erityisen painavista syistä yleiseen tukeen. Päätöksen tekee kunnan hallintosäännön mukainen taho.

Oppilaan ja huoltajan kuuleminen tehdään samoin kuin tavallisestikin pedagogisen selvityksen yhteydessä.

Niistä oppilaista, joiden erityisen tuen päätös on tehty perusopetuslain 17 § 4. momentin perusteella (päätös on tehty ennen esi- tai perusopetuksen alkamista psykologisen tai lääketieteellisen diagnoosin perusteella), ensimmäinen pedagoginen selvitys tehdään, kun päätös ensimmäisen kerran tarkistetaan. 

Tarkistamispykälä koskee myös vaikeimmin vammaisia oppilaita. Pedagogiseen selvitykseen kirjataan erityisen tuen päätöksessä päätettävät asiat: pääsääntöinen opetusryhmä, tulkitsemis- ja avustajapalvelut ja / tai opetuksen poikkeava järjestäminen. Näissä asioissa oppilaan tuen tarve tai tarvittavat järjestelyt ovat voineet muuttua. Joidenkin oppilaiden, kuten vaikeimmin vammaisten kohdalla, tarkistaminen tarkoittaa erityisesti edellä mainituista asioista päättämistä ajantasaisen tiedon pohjalta, ei useinkaan oppilaan statuksen muuttumista.