Oppimisen tuki

Tuen tasot

Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ohella oppilaanohjausta ja riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea koko perusopetuksen ajan. Tukea on annettava heti, kun tuen tarve ilmenee.

Koulutyössä on tärkeää erilaisten oppimisen esteiden ja oppimisvaikeuksien varhainen tunnistaminen. Tuen oikea-aikaisuus sekä tuen oikea taso ja muoto ovat ratkaisevia oppimisen ja kehityksen turvaamiseksi. Kodin ja koulun yhteistyö on onnistuneen oppimisen edellytys.

Oppilas saattaa tarvita oppimisessa ja koulunkäynnissä tukea tilapäisesti tai pitempiaikaisesti. Tuen tarve voi vaihdella vähäisestä vahvempaan tai oppilas voi tarvita monenlaista tukea yhtä aikaa. 

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen kolme tasoa ovat yleinen, tehostettu ja erityinen tuki. Näistä oppilas voi saada kerrallaan vain yhden tasoista tukea. Tukimuotoja ovat esimerkiksi tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, avustajapalvelut ja erityiset apuvälineet. Jokaisella tuen tasolla voidaan käyttää erilaisia tukimuotoja lukuun ottamatta erityisen tuen päätökseen perustuvaa erityisopetusta. 

Yleinen tuki

Yleinen tuki on ensimmäinen keino vastata oppilaan tuen tarpeeseen. Tämä tarkoittaa usein pedagogisia ratkaisuja sekä ohjaus- ja tukitoimia, joilla tilanteeseen vaikutetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa osana koulun arkea. Yleistä tukea annetaan heti tuen tarpeen ilmetessä, eikä tuen aloittaminen edellytä erityisiä tutkimuksia tai päätöksiä. Tässä vaiheessa on syytä arvioida oppilaan ympärillä olevia opetusjärjestelyitä sekä tilan ja opetuksen strukturointia.

Oppimissuunnitelmaa voidaan tarvittaessa käyttää osana yleistä tukea.

Tehostettu tuki

Tehostettuun tukeen siirrytään, kun oppilas tarvitsee säännöllisempää tukea oppimiseen tai koulunkäyntiin. Oppilas voi tällöin tarvita useampaa tuen muotoa. Tehostetun tuen aloittaminen, järjestäminen ja tarvittaessa palaaminen takaisin yleisen tuen piiriin käsitellään pedagogiseen arvioon perustuen moniammatillisesti yhteistyössä opiskeluhuollon ammattihenkilöiden kanssa.  Oppilaalle annetut tukitoimet yleisen tuen aikana kirjataan aina pedagogiseen arvioon. Tehostettua tukea annetaan oppilaalle laadittavan oppimissuunnitelman mukaisesti  muun opetuksen yhteydessä joustavin opetusjärjestelyin. Yhteistyö ja suunnitelmallisuus ovat tehostetun tuen toteutumisen edellytys.

Erityinen tuki

Jos oppilaalle annetut tehostetun tuen tukitoimet eivät ole riittäviä, tehdään hänelle pedagogiseen selvitykseen perustuva erityistä tukea koskeva hallintopäätös. Tällöin oppilas etenee opiskelussa henkilökohtaisten tavoitteiden mukaisesti, ja hänelle laaditaan henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma (HOJKS). Suunnitelmasta on käytävä ilmi erityistä tukea koskevan päätöksen mukaisen opetuksen ja muun tuen antaminen. 

Erityinen tuki muodostuu erityisopetuksesta ja muusta oppilaan tarvitsemasta, perusopetuslain mukaan annettavasta tuesta. Erityisopetus ja oppilaan saama muu tuki muodostavat järjestelmällisen kokonaisuuden. Huoltajan tuki, moniammatillinen yhteistyö ja yksilöllinen ohjaus ovat tärkeitä.

Tutustu Opetushallituksen videojulkaisuihin Tuettu koulutie on jokaisen oikeus ja Oppimisen koulunkäynnin tuki. Youtube-videot aukeavat linkkipainikkeista.

Yksilöllistetty oppimäärä

Mikäli oppilas ei pysty hyväksytysti saavuttamaan oppiaineen erityisiin painoalueisiin liittyviä tavoitteita (aineen keskeisiin sisältöihin eli erityisiin painoalueisiin liittyvien tavoitteiden saavuttaminen hyväksytysti ei ole oppilaalle mahdollista), oppiaineen oppimäärä voidaan yksilöllistää. Esimerkiksi kieli- ja kulttuuritausta, poissaolot, motivaation puute, puutteellinen opiskelutekniikka tai käyttäytymisen haasteet eivät sellaisenaan voi olla syynä oppimäärän yksilöllistämiseen, vaan oppilasta tulee tukea näissä asioissa.

Oppiaineen oppimäärän yksilöllistäminen merkitsee oppilaan oppimiselle asetettavan tavoitetason määrittelemistä hänen edellytystensä mukaiseksi. Oppimäärän yksilöllistämisestä määrätään erityisen tuen päätöksessä. Pedagoginen selvitys sisältää erilliset perustelut yksilöllistämiselle jokaisessa yksilöllistettävässä oppiaineessa. Jokaisen oppiaineen kohdalla arvioidaan erikseen, voiko oppilas opiskella oppiainetta yleisen oppimäärän mukaan vai tuleeko oppiaineen oppimäärä yksilöllistää. Jos yksilöllistettyjen oppiaineiden määrää on tarpeen myöhemmin lisätä tai vähentää, tehdään uusi pedagoginen selvitys ja sen pohjalta uusi erityisen tuen päätös.

Yksilöllistetyn oppimäärän tavoitteet ja sisällöt voivat olla myös alempien luokkien tavoitteita. Ne kuvataan yksityiskohtaisesti oppilaan HOJKSissa. Tämä on tärkeää, koska oppilaan opetus ja arviointi tietyssä oppiaineessa toteutetaan HOJKSiin kirjatun perusteella. Oppilaan suorituksia arvioidaan suhteessa HOJKSissa määriteltyihin, hänelle yksilöllisesti asetettuihin tavoitteisiin. Oppilaan opiskelua tuetaan lisäksi erilaisilla pedagogisilla järjestelyillä ja tukimuodoilla. Kunkin oppiaineen opetuksesta vastaava opettaja, tai jos opettajia on useita, opettajat yhdessä, laativat edellä mainitut HOJKSin sisällöt.

Oppimäärän yksilöllistäminen on ensisijainen vaihtoehto ennen oppilaan vapauttamista oppimäärän suorittamisesta. Vapauttamiseen oppimäärän opiskelusta tulee olla erityisen painavat syyt ja se perustuu jokaisen oppilaan kohdalla yksilölliseen harkintaan. Vapauttamisesta oppiaineen opiskelusta tehdään hallintopäätös perusopetuslain 18§:n perusteella. Jos oppilaalla on erityisen tuen päätös, vapauttamisesta päätetään erityisen tuen päätöksessä. Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien oppilaiden oppiaineiden opiskelusta vapauttamisesta on säädetty erityissäännöksissä (Valtioneuvoston asetus (422/2012) 9 § 2 mom.) . Oppilaalle, joka on muutoin kuin tilapäisesti vapautettu jonkin aineen opiskelusta, tulee järjestää vastaavasti muuta opetusta tai ohjattua toimintaa.

Toiminta-alueittain järjestettävä opetus 

Vaikeimmin kehitysvammaisten oppilaiden opetus voidaan järjestää oppiainejaon sijasta toiminta-alueittain. Myös muulla tavoin vammaisen tai vakavasti sairaan oppilaan opetus voi olla oppilaan terveydentilaan liittyvistä syistä perusteltua järjestää toiminta-alueittain.

Opetuksen järjestämisestä toiminta-alueittain päätetään erityisen tuen päätöksessä. Opetus järjestetään toiminta-alueittain vain kun todetaan, ettei oppilas kykene opiskelemaan edes oppiaineiden yksilöllistettyjä oppimääriä. Toiminta-alueittain opiskelevat oppilaat saavat opetusta saman vuosiviikkotuntimäärän kuin oppiaineittain opiskelevat.Toiminta-alueet ovat motoriset taidot, kieli ja kommunikaatio, sosiaaliset taidot, päivittäisten toimintojen taidot ja kognitiiviset taidot. Oppilaan yksilölliset tavoitteet ja keskeiset sisällöt sekä oppilaan edistymisen arviointi kuvataan HOJKSissa kullekin toiminta-alueelle.

Pidennetty oppivelvollisuus

Pidennetty oppivelvollisuus tarkoittaa oppivelvollisuuden alkamista vuotta säädettyä aiemmin. Oppivelvollisuus ei pidenny perusopetuksen keskeltä tai lopusta. Oppivelvollisuus päättyy, kun opiskelija täyttää 18 vuotta tai kun hän tätä ennen suorittaa toisen asteen tutkinnon (ylioppilastutkinto tai ammatillinen tutkinto) tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen. 

Esiopetuksen aikana lapsi ei opiskele toiminta-alueittain, vaikka hänet olisi sijoitettu toiminta-alueittain opiskelevien perusopetuksen oppilaiden kanssa samaan ryhmään. Lapsen ollessa 5-vuotias huoltaja valitsee, osallistuuko lapsi esiopetukseen. 6-vuotiaana esiopetus on osa oppivelvollisuuden suorittamista. 

Perusopetuksessa pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleva oppilas opiskelee joko oppiaineittain tai toiminta-alueittain. Toiminta-alueittaisesta opetuksesta päätetään osana erityisen tuen päätöstä. Päätöksen perusteluna ei voi olla oppilaan luokkasijoitus. Oppilaalla on aina oikeus opiskella ensisijaisesti oppiaineittain. 

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevia koskevat samat säädökset kuin muitakin, esimerkiksi valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta (1435/2001). Samoin heidän kohdallaan noudatetaan näihin säädöksiin perustuvia paikallisissa opetussuunnitelmissa tarkennettuja määräyksiä. Jos näistä poiketaan yksittäisen oppilaan kohdalla, esimerkiksi oppilas vapautetaan jonkin oppiaineen opiskelusta tai opetus poikkeaa jonkin oppiaineen kohdalla vuosiluokan tuntimääristä, tulee tästä päättää perusopetuslain 18 §:n nojalla erityisen tuen päätöksessä.

Jos tästä tuntimäärästä poiketaan yksittäisen oppilaan kohdalla, päätetään siitäkin perusopetuslain 18 §:n nojalla erityisen tuen päätöksessä. Ellei poikkeaminen ole tilapäinen, esimerkiksi sairaudesta johtuen, tulee poikkeamisesta aina tehdä päätös, jonka tarpeellisuus tarkistetaan perusopetuslain mukaisesti. 

Perusopetusasetuksessa on säädetty pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita koskevat ryhmäkoot. Niistä ei voi poiketa edes tilapäisesti. Jos esimerkiksi pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä oleva oppilas integroidaan yleisopetuksen ryhmään, 20 oppilaan enimmäisryhmäkokoa noudatetaan kaikilla oppitunneilla. 

Oppilaat lasketaan kulloisellakin tunnilla läsnä olevien oppilaiden mukaan. Näin ollen ryhmässä voi olla maksimimäärän ylittävä määrä oppilaita, jos joustavilla järjestelyillä pidetään huoli siitä, ettei enimmäismäärä ylity yhdelläkään oppitunnilla. Samanaikaisopetuksessa voi muodostua tilanne, jossa luokassa on kaksi opettajaa. Tällöin oppilaat lasketaan kahden opettajan oppilaiksi, joten tällaisen ryhmän yhteiskoko voi olla säädettyä suurempi.

Opetushallitus - Pidennetty oppivelvollisuus 

Tuen eri muodot

Pedagogista tukea on toistuvien toimintojen ja struktuurin luominen päivän rakenteeseen, sensitiiviset ja saavutettavat vuorovaikutus- ja kommunikaatiotavat, pedagogiset toimintatavat ja -menetelmät, toiminnan suunnittelu, havainnointi, dokumentointi ja arviointi sekä erityisopettajan konsultaatio.

Rakenteellista tukea on henkilöstön osaamisen lisääminen, henkilöstön lisääminen ryhmään, henkilöstörakenteen tarkastelu, lapsimäärän pienentäminen ryhmässä, tulkitsemis- ja avustamispalvelut, apuvälineiden käyttäminen, pien- tai erityisryhmä, erityisopettajan osa- tai kokoaikainen erityisopetus.

Lisäksi hoidolliseen tukeen liittyvät tarpeet kuvataan ohjaus- ja avustajapalveluissa esi- ja perusopetuslain mukaisesti. 

Oppilaan saama tuki tulee kirjata. Perusopetuksessa oppilaan tuki kirjataan Wilmaan.

Pedagoginen tuki


Rakenteellinen tuki

Eriyttäminen

Eriyttää voidaan

Joustava ryhmittely


Joustava ryhmittely helpottaa oppilaan toimimista arjessa ja siirtymätilanteissa, mikäli ryhmittely toteutuu suunnitellusti ja ennakoiden. Se myös helpottaa opettajaa havainnointi- ja arviointityössä. Ryhmät eivät ole kiinteitä, eikä niiden perustana ole vain oppilaan tuen taso.




Strukturointi eli jäsentäminen

Strukturointi on yksinkertaistettuna sitä, että jokin tilanne/ympäristö suunnitellaan ja sitä selkeytetään eri tavoin. Strukturointi lisää ennakoitavuutta ja luottamusta kaikkien osallistuvien keskuudessa. Selkeä struktuuri luo rutiinit. Henkilöstön tehtävät ja vastuut on oltava selkeästi jäsenneltyjä ja kaikkien tiedossa.

Strukturoinnilla tuetaan toiminnanohjaustaitoja, vähennetään stressaavia osatekijöitä ja opetetaan itseohjautuvuutta.

Toiminnanohjauksen osatekijöitä ovat:

Strukturoi nämä:

Oppimisympäristön tuki

Oppimisympäristön tuki on oppimisympäristön muokkaamista oppijoiden tarpeita vastaavaksi, esim.

 Ohjaus

Ohjauksen tavoitteena on

 

Ohjaus

 

Onnistuneen ohjauksen edellytykset

 

Ohjausta toteutetaan yksilö-/ryhmätasolla oppilaiden tarpeiden mukaisesti.

Ohjaukseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet kirjataan pedagogisiin asiakirjoihin ja niiden toteutumista arvioidaan säännöllisesti.


Ohjauksen menetelmiä



Tukiopetus

Ennen kuin oppilaan menestyminen oppiaineessa arvioidaan heikoksi, hänellä tulee olla mahdollisuus osallistua tukiopetukseen.

Tukiopetus voidaan järjestää

Tukiopetusta voi antaa

Yksilöllinen lisäopetustunti

Ohjattu läksyjen teko 

Läksykerhon ohjaajana voi olla koulunkäynnin ohjaaja tai opettaja.

Läksykerhotoimintaa voivat tarjota myös koulun ulkopuoliset toimijat, jolloin toiminta ei ole koulun järjestämää toimintaa. Järjestävä taho vastaa toiminnan valvonnasta.

 Osa-aikainen erityisopetus


Osa-aikaista erityisopetusta suunniteltaessa tehdään tiivistä yhteistyötä oppilaan, esiopetuksen ja koulun opettajien ja huoltajien kanssa. 

Osana pedagogista arviota ja selvitystä arvioidaan oppilaan (aikaisemmin) saaman osa-aikaisen erityisopetuksen riittävyys ja vaikutus. Lisäksi arvioidaan oppilaan tarve osa-aikaiseen erityisopetukseen jatkossa.

Suunnitelma osa-aikaisen erityisopetuksen järjestämisestä (tavoitteet, säännöllisyys, kesto ja määrä) kirjataan oppilaan pedagogisiin asiakirjoihin. Toteutunut tuki kirjataan tuen välilehdelle tai muuhun opetuksen järjestäjän määrittelemään paikkaan.

Interventio

Interventio tarkoittaa suunniteltuja kohdennettuja tukitoimia, joilla pyritään vaikuttamaan oppimiseen tai käyttäytymiseen. Interventio: 

Jos interventio kohdistuu yksilöön, on hyvä keskustella huoltajan kanssa asiasta etukäteen. 

Esimerkkejä interventioista: erilaiset lyhytaikaiset luki-ryhmät, Maltti-ryhmät, Selkis-ryhmät, CICO:n käyttö.

Opiskelun erityiset painoalueet

Oppilaalla on oikeus saada oppimiseensa tukea, kuten tukiopetusta, osa-aikaista erityisopetusta, eriyttämistä jne. Elleivät nämä riitä, voidaan oppilaalle määritellä johonkin oppiaineeseen erityiset painoalueet. 

Opiskelun erityiset painoalueet muodostetaan opetussuunnitelmassa määritellyistä, oman vuosiluokan kaikkein keskeisimmistä sisällöistä eli ns. ydinsisällöistä. Tällöin oppilas pyrkii edelleen oman vuosiluokkansa tavoitteisiin. 

Erityisiä painoalueita voidaan käyttää tehostetun tai erityisen tuen aikana.

Oppimissuunnitelmassa / HOJKSissa kuvataan painoalueiksi valittujen sisältöjen ohella konkreettisesti, mitä muuta tukea oppilas saa ja millä tavoin hän voi osoittaa osaamisensa. 

Painoalueet laaditaan yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Samalla sovitaan, miten suurta osaa oppiaineen sisällöistä oppimissuunnitelmaan / HOJKSiin kirjatut painoalueet edustavat ja miten painoalueiden sisältöjen osaaminen suhteutuu hyvän osaamisen kuvauksiin tai päättöarvioinnin kriteereihin.  

Ei ole olemassa yleisiä oppiainekohtaisia painoalueita, vaan ne laaditaan aina oppilaskohtaisesti.

Tulkitsemispalvelut

Oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät tulkitsemispalvelut kaikilla tuen tasoilla. Tarkoituksena on turvata oppilaalle oppimisen ja koulunkäynnin perusedellytykset, esteettömyys ja mahdollisuus vuorovaikutukseen kaikkina koulupäivinä.

Tulkitsemisen tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti moniammatillisena yhteistyönä, hyödyntäen mahdollisten ulkopuolisten asiantuntijoiden lausuntoja. Palveluiden  myöntämisestä päättää opetuksen järjestäjä. 

Oppilaalle järjestetään tarvittaessa tulkitsemista esimerkiksi kuulovamman tai kielellisen erityisvaikeuden takia. Oppilas voi tarvita puhetta tukevia ja korvaavia kommunikaatiomenetelmiä.

Tulkitsemisessa voidaan käyttää tulkkia, viittomataitoista avustajaa, puhevammaisen tulkkia tai puhetta tukevia ja korvaavia menetelmiä hallitsevaa avustajaa. Oppilaalle turvataan hänen tarvitsemansa tulkitsemispalvelut koulupäivän aikana. Tulkitsemispalvelut on mahdollista järjestää avustajapalvelun yhteydessä.

Tehostettua tukea saavan oppilaan palveluiden tarve arvioidaan pedagogisessa arviossa. Erityistä tukea saavan oppilaan palveluiden tarve arvioidaan pedagogisessa selvityksessä ja niistä päätetään erityisen tuen päätöksessä. Yleistä ja tehostettua tukea saavalle oppilaalle mahdollisista palveluista tehdään hallintopäätös. Palveluiden käyttö kuvataan oppimissuunnitelmassa tai HOJKSissa.

Avustajapalvelut

Oppilaalla on oikeus saada maksutta opetukseen osallistumisen edellyttämät tulkitsemis- ja avustajapalvelut, muut opetuspalvelut sekä erityiset apuvälineet kaikilla tuen tasoilla.

Opetuksen järjestäjä päättää tulkitsemis- ja avustajapalveluista sekä muista  opetuspalveluista ja erityisistä apuvälineistä. Tarkoituksena on turvata oppilaalle oppimisen ja koulunkäynnin perusedellytykset, esteettömyys ja mahdollisuus vuorovaikutukseen kaikkina koulupäivinä. 

Palveluiden ja apuvälineiden tarve ja määrä arvioidaan moniammatillisena yhteistyönä hyödyntäen oppilaan ja huoltajan antamia tietoja ja mahdollisten koulun ulkopuolisten asiantuntijoiden lausuntoja.

Tehostettua tukea saavan oppilaan palveluiden ja apuvälineiden tarve arvioidaan pedagogisessa arviossa ja kuvataan oppimissuunnitelmassa. Erityistä tukea saavan oppilaan palveluiden ja erityisten apuvälineiden tarve arvioidaan pedagogisessa selvityksessä, niistä päätetään erityisen tuen päätöksessä, ja niiden käyttö kuvataan HOJKSissa. Yleistä ja tehostettua tukea saavalle oppilaalle palveluista ja erityisistä apuvälineistä tehdään hallintopäätös. 

Avustajapalvelun tavoitteena on tukea oppilasta oppimisen ja koulunkäynnin tavoitteiden saavuttamisessa. Koulunkäyntiavustajat/koulunkäynninohjaajat toimivat pääsääntöisesti ryhmäkohtaisina avustajina ja heidän työnään on oppilaan ohjaaminen, avustaminen ja tukeminen oppimisprosessin eri vaiheissa siten, että oppilaan itsenäisyys ja omatoimisuus korostuvat. Avustaja ohjaa ja tukee oppilasta päivittäisissä tilanteissa sekä oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvien tehtävien suorittamisessa. Ohjaus toteutetaan opettajan tai muiden tuen ammattihenkilöiden ohjeiden mukaisesti.

Opettajat, huoltajat ja oppilashuollon henkilöstö arvioivat yhteistyössä oppilaiden tulkitsemis- ja avustajapalveluiden tarpeen, määrän ja laadun. Mikäli oppilas on erityisen vaativan tuen tarpeessa ja/tai tarvitsee apua päivittäisissä toiminnoissaan, on tarpeen määritellä asiantuntijalausuntoon perustuva henkilökohtaisen avustajan tarve. Henkilökohtaisesta avustajasta päätetään aina tapauskohtaisesti. 

Tästä linkistä pääsee JHL:n sivulle Koulunkäynninohjaajat. 

Konsultaatio

Koulun tai esiopetuksen henkilökunta voi käyttää työnsä tukena konsultaatiota. Tavoitteena on oppilaan tukikeinojen tai opettajan oman ammattitaidon tukeminen. Konsultointi tapahtuu yksikkö-, kunta- sekä maakunta-/valtakunnallisella tasolla. Kunnassa voi toimia esimerkiksi konsultoiva erityisopettaja.

Konsultaation muotoja ovat:

Tästä linkistä pääsee Oppimisen tuen neuvontapalveluun

Perusopetukseen valmistava opetus (VALMO)

Perusopetuslaissa sanotaan, että perusopetuksen yhteydessä voidaan järjestää valmistavaa opetusta, mutta se ei ole ns. subjektiivinen oikeus. 

Valmistava opetus voidaan järjestää luokkamuotoisesti tai inklusiivisesti. Se on tarkoitettu oppilaille, joiden suomen kielen taito tarvitsee vahvistusta ennen perusopetukseen siirtymistä.

Valmistavan opetuksen laajuus vastaa yhden lukuvuoden oppimäärää. Opetusta annetaan 6–10-vuotiaille 900 tuntia ja tätä vanhemmille oppilaille vähintään 1000 tuntia. Oppilas voi siirtyä perusopetukseen jo ennen tuntimäärän täyttymistä, mikäli hänellä on siihen riittävät valmiudet.

Valmistavaan opetukseen osallistumisesta sovitaan yhteistyössä huoltajien ja opetuksen järjestäjän kanssa. Opintojen alussa oppilaalle laaditaan opintosuunnitelma. Pääpaino on suomen kielen opiskelussa, lisäksi muita oppiaineita opiskellaan oppilaan ikä, koulutausta ja taitotaso huomioiden.

Valmistavassa opetuksessa tavoitteena on nopea integroituminen perusopetuksen opetusryhmiin, esim. taito- ja taideaineissa.

Valmistavassa opetuksessa voidaan laatia todistus jonkin vuosiluokan oppimäärän suorittamisesta, mutta todistusta ei ole pakko laatia. 

Jokaisessa kunnassa on päätettävä, miten valmistava opetus järjestetään.

Monikieliset oppilaat

Kulttuurisen moninaisuuden yksi ilmentymä on monikielisyys.

Monikielisten oppilaiden opetus suunnitellaan oppilaan henkilökohtaisten tarpeiden mukaisesti, yhteistyössä huoltajan ja oppilasta opettavien opettajien kanssa.

Oppilaan huoltaja päättää oppilaan opiskelemasta äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärästä. Suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppiaineen (S2) opiskelua suositellaan opiskeltavaksi niin kauan, kun oppilaan yksi tai useampi suomen kielen osa-alue vaatii selkeää vahvistusta.

Oleellista on huomioida, että kyseessä on oma oppimäärä, jolla on omat tavoitteet. Arviointi tapahtuu oppiaineen (S2) oppimäärän mukaisesti.

S2-oppimäärää opiskelevalle oppilaalle laaditaan tarvittaessa oppimissuunnitelma, jossa huomioidaan S2-oppimäärän vaikutus kaikkeen opiskeluun. Lähtökohtainen tuen porras on yleinen tuki. Oppiaine on olemukseltaan joustava. Opiskelussa huomioidaan oppilaan lähtötaso ja vuosiluokan tavoitteet.

Tukijärjestelyissä hyödynnetään tarvittaessa tällä sivustolla esiteltyjä tuen muotoja. 

OPH:n tukimateriaali 

Kielitietoinen opetus

Kielitietoinen opettaja rakentaa vuorovaikutusta, joka takaa kaikkien oppilaiden osallisuuden. Kielitietoista opetusta tarvitaan, koska kieli on paitsi väline myös oppimisen kohde jokaisessa oppiaineessa. Jokainen opettaja on oman oppiaineensa kielen opettaja. Opetuksessa edetään arkikielestä käsitteelliseen ajattelun kieleen. Opettajan ja kouluyhteisön tulee tukea oppilaan monilukutaidon kehittymistä.

Kielitietoisen opetuksen periaatteita:
- puhu selkeästi ja johdonmukaisesti
- toista tärkeitä asioita riittävästi, tee näkyväksi  käsitteiden välisiä  suhteita
- tarkista ymmärtäminen usein ja monella tavalla
- ilmaise selkeästi siirtymät aiheesta toiseen
- pyydä oppilaita toistamaan kuulemansa tai lukemansa omin sanoin

https://www.oph.fi/fi/opettajille/kielitietoisuus 



Pienryhmä

Pienryhmä on termi, jota käytetään eri merkityksissä. Pienryhmä voi tarkoittaa:


Luokkamuotoisesta erityisopetuksesta ei tule selvyyden vuoksi käyttää termiä pienryhmä vaan erityisluokka tai luokkamuotoinen erityisopetus.

Luokkamuotoinen erityisopetus / erityisluokka

Erityinen tuki järjestetään ensisijaisesti lapsen lähikoulussa muun opetuksen yhteydessä. Joissain tilanteissa erityinen tuki on perusteltua järjestää erityisluokalla. Tällöin opetuksesta vastaa erityisluokanopettaja. Erityisluokan oppilasmäärä vaihtelee kuudesta kymmeneen oppilaaseen. 


Erityisluokassa oppilas opiskelee yleisen opetussuunnitelman mukaan tai osittain tai kokonaan yksilöllistettyjen oppimäärien mukaisesti. Oppilas voi opiskella myös toiminta-alueittain. Erityisluokka muodostetaan saman vuosiluokan tai useamman vuosiluokan oppilaista.


Erityisluokalla opiskelevalla oppilaalle tulee nimetä yleisopetuksen yhteistyöluokka ja suunnitelma oppilaan opiskelusta tässä luokassa. Nämä kirjaukset tehdään oppilaan HOJKSiin.

Erityiset apuvälineet  

Erityisten apuvälineiden tarve voi liittyä näkemiseen, kuulemiseen, liikkumiseen, muuhun fyysiseen tarpeeseen tai oppimisen erityistarpeisiin. Apuvälineet voivat olla esimerkiksi erilaisia tietoteknisiä sovelluksia, äänikirjoja, matematiikan havainnollistamisen välineitä tai keskittymistä tukevia apuvälineitä.

Oppilaan kanssa työskentelevät perehtyvät riittävästi opetukseen osallistumisen edellyttämien apuvälineiden käyttöön. He myös ohjaavat oppilasta ja huoltajaa näiden käytössä yhteistyössä muiden ammattihenkilöiden kanssa.

Apuvälineitä käytetään suunnitelmallisesti. Lisäksi niiden käyttöä ja tarvetta arvioidaan säännöllisesti.

Oppilaan tukeminen voi edellyttää erityisosaamista, jota oman koulun henkilöstöllä ei ole riittävästi. Tällöin hyödynnetään esimerkiksi oppimis- ja ohjauskeskusten oppilaille tarjoamia palveluja ja henkilöstölle suunnattua koulutusta ja konsultaatiota.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2014

Tuen näkökulma arvioinnissa

Painoalueittain opiskelevan oppilaan osaamisen arvioinnin tulee aina kohdistua sellaisiin arvioinnin kohteisiin, joita oppilas on opiskellut ja joiden oppimiseen oppilaalla on ollut mahdollisuus. Jos oppilaalle on asetettu opintojakson alussa omia oppimistavoitteita, tulee arvioinnin kohdistua näiden tavoitteiden saavuttamiseen. Arviointia tehdään suhteessa opetussuunnitelman tavoitteisiin. 

Käytännössä erityisistä painoalueista saavutettava arvosana on tyydyttävä tai alle. Jos oppilas saavuttaa opetussuunnitelman tavoitteet hyvin, ei erityisiin painoalueisiin ole tarvetta. Oppilaalla tulee myös olla mahdollisuus tavoitella korkeampaa arvosanaa. Huoltajien, oppilaan ja opettajien tulee olla tietoisia siitä, kuinka paljon tavoitteita on karsittu ja miten se vaikuttaa arviointiin.

Yksilöllistettyjen oppimäärien kohdalla myös päättöarvosana voi olla sanallinen arvio.

Paikallisessa opetussuunnitelmassa määritellään, miten yksilöllistetty oppiaine arvioidaan myös päättöarvioinnin osalta.

Opetuksesta vapauttaminen

Opiskelijan vapauttaminen jonkin oppiaineen opiskelusta vaatii erityisen painavat syyt ja perustuu jokaisen oppilaan kohdalla yksilölliseen harkintaan.

Vapauttaminen tehdään yhteistyössä oppilaan ja huoltajan kanssa. Heille tulee selvittää toimenpiteen vaikutus jatko-opintoihin.

Vapauttamisesta voidaan päättää erityisen tuen päätöksessä, jos oppilas tarvitsee erityistä tukea. Vapauttaminen voidaan tehdä hallintopäätöksellä perusopetuslain 18§:n perusteella, jos oppilas ei tarvitse erityistä tukea.

Pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevien oppilaiden oppiaineiden opiskelusta vapauttamisesta on säädetty erityissäännöksissä. (Valtioneuvoston asetus (422/2012) 9 § 2 mom.) 

Oppilaalle, joka on muutoin kuin tilapäisesti vapautettu jonkin aineen opiskelusta, tulee järjestää vastaavalla tuntimäärällä muuta opetusta tai ohjattua toimintaa.

Tästä linkistä pääsee Opintopolun ePerusteiden Oppimisen ja koulunkäynnin tuki -sivulle.

Opiskeluhuollon tuki

Pedagogisten tukimuotojen lisäksi oppimisen ja koulunkäynnin tukena ovat oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa määritellyt opiskeluhuollon palvelut. Näitä ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuollon palvelut. Oppilailla on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon.

Opetussuunnitelman mukaisen opiskeluhuollon avulla tuetaan ja edistetään mielenterveyttä ja oppimista sekä ehkäistään mahdollisimman varhain oppimisen esteitä, oppimisvaikeuksia sekä muiden kehityksellisten ja sosiaalisten haasteiden syntyä ja vaikeutumista. Opiskeluhuolto on ennaltaehkäisevää työtä koko ikäluokan tasolla.

Opiskeluhuolto tukee hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä, ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisääviä toimintoja. Tämä on osa koko oppilaitosyhteisön luomaa yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Yhteisöllisenä opiskeluhuoltona opiskeluhuoltoa toteutetaan monialaisena ja suunnitelmallisena yhteistyönä oppilaiden, heidän huoltajiensa sekä muiden yhteistyötahojen kanssa.

Resurssi- / lisähenkilöstö

Luokan tai ryhmän henkilöstörakennetta voidaan vahvistaa esimerkiksi toisella opettajalla, erityisopettajalla tai koulunkäynninohjaajalla. Esiopetuksessa lisähenkilöstöä voi olla myös lastenhoitaja, joka ei ole vaatimuksena henkilöstön ja lasten suhdelukua laskettaessa. 



Toiminnalliset opetusmenetelmät

Toiminnallinen oppiminen tai tekemällä oppiminen on pedagoginen malli, joka korostaa tekemisen tärkeyttä oppimisessa. Tekemällä oppiminen on lapsen luontainen oppimiskeino. Lapsen mielenkiinto ja motivaatio uuden oppimiseen on helpompi ylläpitää ja uuden oppiminen voidaan vahvemmin tukea lapsen aiempien taitojen ja tietojen perustalle. Toiminnallisessa opetuksessa voidaan integroida eri aineiden opetusta joustavasti. 

Toiminnallinen oppiminen tukee luovuuden, ongelmanratkaisutaitojen,  yhteistyötaitojen ja myönteisen oppimisasenteen kehittymistä.

Tartu toimeen!

978-952-456-303-1.pdf (theseus.fi) 

Yhteisopettajuus

Yhteisopettajuudessa opettajien yhteistyö on suunnitelmallista, tiivistä ja sujuvaa, jolloin opettajuus jakaantuu tasa-arvoisesti opettajien kesken. Opettamisen lisäksi yhteisopettajuudessa on olennaista yhteinen suunnittelu ja arviointi sekä avoin keskustelu ja joustavuus. Yhteisopettajuuden onnistumista edesauttaa opettajien keskinäinen tunteminen, ymmärrys sekä yhteinen arvopohja. Yhteisopettajuutta hyödyntävä toimintakulttuuri tukee inklusiivisen opetuksen toteuttamista.

Konkreettiset oppimisvälineet

Henkilöstön osaamisen vahvistaminen 

Tarkoittaa henkilöstön täydennyskoulutusta sekä sellaisten menetelmien haltuunottoa, jotka edesauttavat oppilaiden tuen tarpeisiin vastaamista. Olemassa olevan henkilöstön osaamista voidaan kohdentaa suunnitellusti opetusryhmien väliseen yhteistyöhön tai tiimityöskentelyyn siten, että oppilaan tuki toteutuu säännöllisesti, esimerkiksi yhteisopettajuus. Henkilöstön osaamista voidaan vahvistaa myös konsultoimalla erilaisia asiantuntijoita. 

Saavutettavat kommunikointitavat 

Näitä voivat olla puhetta korvaavat kommunikaatiomenetelmät, kuten viittomat, esineet, kuvat tai erilaiset teknologiset ratkaisut. Huomiota kiinnitetään myös äänensävyihin ja äänenpainoihin. Henkilöstön ammattitaito ja herkkyys havaita aloitteita ja tunnetiloja auttaa ymmärtämään ja tulkitsemaan oppilaiden kehollisia ja non-verbaalisia viestejään. Vuorovaikutustaitojen kehittymisen kannalta oppilaiden kokemukset kuulluksi tulemisesta ja siitä, että heidän aloitteisiinsa vastataan, ovat tärkeitä. 

Sosiaalista käyttäytymistä tuetaan yhdenmukaisilla tavoitteilla ja toimintatavoilla, kohdennettua positiivista palautetta käyttäen. Sosioemotionaalisia taitoja tuetaan tunnetaitoja vahvistamalla sekä vastuullista sosiaalista käyttäytymistä ja keskinäistä vuorovaikutusta edistämällä.

Vertaisryhmässä ja aikuisten arvostuksen, hyväksynnän ja opettamisen kautta lapsi oppii arvostamaan itseään ja sitä kautta myös toisia, odottamaan ja haluamaan hyvää sekä itselle että muille, kokemuksia siitä, että muut haluavat myös hänelle hyvää, ja että muiden ihmisten kanssa on mukavaa olla.

Monipuoliset arviointitavat

Oppilaiden oppimista, osaamista, työskentelyä ja käyttäytymistä arvioidaan monipuolisesti. Monipuolinen arviointi perustuu eri menetelmin kerättyihin näyttöihin. Opettaja valitsee arviointimenetelmät arvioinnin tehtävien ja oppiaineen tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaisella tavalla. Oppilaalle tulee tarjota mahdollisuuksia osoittaa oppimistaan ja osaamistaan eri tavoin ja tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaisin keinoin. Arviointimenetelmien valinnassa on otettava huomioon, että vain yhden arviointimenetelmän avulla ei voida arvioida kaikkia oppiaineille asetettuja tavoitteita. 


Esiopetuksessa opettaja arvioi lapsen työskentelyä, käyttäytymistä ja oppimisen edistymistä eri tiedon- ja taidonaloilla esiopetuksen aikana. Arviointi perustuu jatkuvaan havainnointiin sekä monipuoliseen dokumentointiin. Lasten ja huoltajien antama palaute sekä lasten tekemät työt ja omat kokemukset ovat osa dokumentointia ja arviointia. Lisäksi arviointiin osallistuu esiopetuksen muu henkilöstö. Kootun arviointi- ja seurantatiedon avulla suunnitellaan ja kehitetään opetusta sekä tuetaan kunkin lapsen hyvinvointia, kasvua ja oppimista.


Erityiset koejärjestelyt

Oppilaalle tulee tarjota mahdollisuuksia osoittaa oppimistaan ja osaamistaan eri tavoin ja tavoitteiden kannalta tarkoituksenmukaisin keinoin tuen tasosta riippumatta. Oppilaiden erilaiset tavat oppia ja työskennellä otetaan huomioon ja huolehditaan siitä, ettei osaamisen osoittamiselle ole esteitä.

Oppimisen tuen tarpeet sekä muut osaamisen osoittamista vaikeuttavat syyt tulee ottaa koe- ja arviointikäytänteissä huomioon siten, että oppilaalla on mahdollisuus erityisjärjestelyihin ja vaihtoehtoisiin tapoihin osoittaa osaamisensa.

Maahanmuuttajataustaisten ja vieraskielisten oppilaiden arvioinnissa tulee ottaa huomioon oppilaan kielitaidon taso koulun opetuskielessä sekä arvioinnin kohteena olevan oppiaineen tiedonalan kielessä.

Onko kyseessä erityiset koejärjestelyt vai monipuoliset arviointitavat on tilannesidonnaista ja perustuu opettajan tekemään valintaan suhteessa tavoitteisiin sekä kriteereihin, joiden pohjalta hän päätyy tarkoituksenmukaisimpaan osaamisen osoittamisen tapaan.

OPS luku 6.2


Erityisiä koejärjestelyitä voivat olla:

 

Katso myös osiot "Monipuoliset arviointitavat" ja "Tuen näkökulma arvioinnissa".

Tehostettu yhteistyö huoltajien kanssa

Tehostettu yhteistyö on:


Luottamuksen synnyttäminen ja vahvistaminen huoltajiin ja oppilaaseen on henkilökunnan vastuulla. Määrällisesti yhteistyön tarve kasvaa tuen tason kasvaessa. Tehostettu yhteistyö kirjataan tuen muotona.


Tehostetun yhteistyön tavoite: 

Oppilaskohtaisesti tulee pohtia, ketkä henkilökunnan jäsenet ovat aktiivisesti mukana tehostetussa yhteistyössä kodin kanssa. Henkilökunnan rooleja selkeytetään mm. viestinnän suhteen.

Palkitsevat toimintamallit

Käyttäytymisen ja tunne-elämän taitojen harjoittelussa sekä oppimistilanteissa voidaan hyödyntää strukturoidusti käytettäviä palkitsemiseen ja toivotun toiminnan huomioimiseen pohjautuvia toimintamalleja, joiden avulla pyritään tukemaan toivottua muutosta.

Palkkiojärjestelmä on sidottu ikä- ja taitotasoon. Palaute on välitöntä ja oppilas saa palkkion heti toivotun toiminnan toteuduttua. Palkitseviin toimintamalleihin ei kuulu jo saavutettujen palkkioiden menettäminen. Palkkioiden tulee olla saavutettavia.

Tällaisia malleja ovat mm.


Tavoitteiden tulee olla SMART: Selkeästi määritelty, Mitattava, Aikaan sidottu, Realistinen, Tavoittelemisen arvoinen.

Erityiset opetusjärjestelyt

Vuosiluokkiin sitomaton opetus VSOP

Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on yksilöllisen opinnoissa etenemisen mahdollistava joustava järjestely.

Linkki ePerusteiden Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu -sivulle.

Valteri vuosiluokkiin sitomaton opiskelu 

Lyhennetty koulupäivä

Koulupäivää voidaan lyhentää tilapäisesti (POL 18§), jos se on perusteltua oppilaan terveydentilaan liittyvistä syistä. 


Etäopetus

Esi- ja perusopetuksen ensisijainen opetusmuoto on lähiopetus. Etäopetukseen siirtymisestä ja sen toteutustavoista sovitaan aina tilanne- ja tapauskohtaisesti.

OPH etäopetus 

Joustava perusopetus JOPO

Joustavaa perusopetusta voidaan tarjota 7. - 9. luokkien yhteydessä. Tarkoituksena on tukea perusopetuksen oppimäärän suorittamista järjestämällä opetusta joustavin järjestelyin. Opetus toteutetaan koulussa, ohjattuna opiskeluna työpaikoilla sekä muissa oppimisympäristöissä. Opetuksessa korostuu moniammatillinen ja eri organisaatioiden välinen yhteistyö. 

Tavoitteena on vähentää perusopetuksen keskeyttämistä, vahvistaa opiskelumotivaatiota ja opiskelutaitoja sekä tukea siirtymistä toiseen asteen opintoihin

Oppilaalle laaditaan oppimissuunnitelma tai HOJKS.