Monialainen yhteistyö 

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen toteuttaminen edellyttää monipuolista yhteistyötä oppilaan ja huoltajan kanssa heti tuen tarpeen ilmetessä. Tässä käytettävä termi oppimisen ja koulunkäynnin tuki korvaa esiopetuksessa käytettävän kasvun ja oppimisen tuen termin. 


Tässä luvussa kuvataan pedagogisen tuen rakenteiden kannalta tärkeimpiä yhteistyömuotoja sekä tapaamisiin liittyviä toimintamalleja.

Oppilaan ja huoltajien osallisuus monialaisessa työssä 

Esiopetuksen ja koulun toimijat tekevät yhteistyötä oppilaan ja huoltajien kanssa aina, kun se katsotaan tarpeelliseksi.

Tapaamisissa huomiota tulee kiinnittää siihen, että kaikille osapuolille varataan riittävästi aikaa oman näkemyksensä esille tuomiseen.  Oppilas on tapaamisissa aina läsnä, siinä määrin kuin hänen ikänsä ja kehitystasonsa sen mahdollistaa. Oppilas otetaan mukaan /osallistetaan keskusteluun ja hänen mielipiteitään kysytään aktiivisesti. Henkilökunnan tehtävänä on huolehtia, että keskustelussa käytetään kieltä ja käsitteitä, joita osapuolet ymmärtävät.

Kodin ja esiopetuksen/koulun välisistä tapaamisista ei aina välttämättä laadita muistiota. Oppimisen ja koulunkäynnin tukeen liittyvät asiat kirjataan pedagogisiin asiakirjoihin. 

Tulee huomioida, että viranomaisen on hallintolain 26 § ja kotoutumisen edistämistä koskevan lain 5 § mukaan järjestettävä tulkkaaminen tai kääntäminen asioissa, joissa maahanmuuttaja ei osaa viranomaisyhteyksissä käytettävää suomen tai ruotsin kieltä. Oppilas ei voi toimia tapaamisissa tulkkina.

Konsultointi

Opettaja saa keskustella oppilaan asiasta muiden oppilaan kanssa työskentelevien aikuisten ja niiden asiantuntijoiden kanssa, joiden työtehtäviin oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tuen suunnittelu tai antaminen liittyy. 

Keskustelut rajautuvat tietoihin, jotka ovat tarpeellisia kasvatuksen, opetuksen tai oppimisen ja koulunkäynnin tuen suunnittelussa ja käytännön toteuttamisessa. Näiden keskusteluiden tarkoitus on varmistaa, että oppilas saa oikea-aikaista ja riittävää tukea.

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen yhteydessä voidaan myös konsultoida siten, että oppilaan nimi tulee ilmi, vaikka konsultaatiossa käsiteltäisiin salassa pidettäviä asioita. Tällöin konsultaatioon osallistuvat harkitsevat, mitkä tiedot ovat oppilaan opetuksen asianmukaisen järjestämisen edellyttämiä välttämättömiä tietoja.

Laki ei edellytä edellä kuvatun keskustelun kirjaamista asiakirjoihin, mutta joskus henkilökohtaisten muistiinpanojen laatiminen on tarpeen. Jos jokin myöhempi toimenpide tai päätös pohjautuu asiantuntijan näkemykseen, tulee se kuitenkin kirjata. Muistiinpanoja ei arkistoida, vaan ne hävitetään kun niitä ei enää tarvita.

Esiopetuksen ja koulun henkilöstö ovat vaitiolovelvollisia tiedoista, jotka he työssään saavat oppilaasta ja perheestä. Henkilöstö ei saa ilmaista näitä tietoja sivullisille. Sivullisia ovat  yksikön ulkopuolisten toimijoiden lisäksi ne yksikön henkilöstöön kuuluvat, jotka eivät työskentele oppilaan kanssa. Vaitiolovelvollisuus säilyy myös sen jälkeen, kun palvelussuhde on päättynyt.

Opetuksen järjestäjän on annettava opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot oppilaan kanssa työskenteleville, jotta oppilaan perusopetuslain 30 §:n mukainen oikeus oppimisen ja koulunkäynnin tukeen toteutuisi. Jos oppilaalla on esimerkiksi lukemisen pulmia, on kaikkien niiden opettajien, joiden oppiaineissa tarvitaan vähänkin lukemista, saatava tieto oppilaan vaikeudesta. Lisäksi he tarvitsevat omaa työtään varten tietoa siitä, kuinka oppilaan yksilölliset tarpeet tulee ottaa huomioon ja kuinka oppilasta tulee tukea. Opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömien tietojen luovuttaminen ei edellytä huoltajan suostumusta. Huoltajalta tulee kuitenkin pyytää yksilöity lupa tietojen siirtoon silloin, kun halutaan luovuttaa muutakin kuin välttämätöntä tietoa. Tiedonsiirtoon liittyvistä asioista löydät laajemmin täältä.

Monialainen asiantuntijaryhmä (MAR)

Toisin kuin oppimisen ja koulunkäynnin tuki, yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu vapaaehtoisuuteen ja edellyttää oppilaan tai tarvittaessa huoltajan suostumusta. Suostumus tarvitaan myös monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen.

Monialainen asiantuntijaryhmä kootaan yksittäisen oppilaan tuen tarpeen selvittämiseksi ja opiskeluhuollon palveluiden järjestämiseksi. Ryhmän kokoaa se opetushenkilöstön tai opiskeluhuollon palveluiden edustaja, jolle asia työtehtävien perusteella kuuluu. Ryhmän nimeämisen ja muodostamisen jälkeen sen jäsenillä on oikeus keskustella keskenään oppilaan monialaisen tuen järjestämisestä. Oikeus päättyy, kun monialaisen asiantuntijaryhmän työskentely päätetään. Monialaisen yksilökohtaisen opiskeluhuollon toteutumista ohjaa oppilas- ja opiskelijahuoltolaki.

Ryhmän monialainen kokoonpano perustuu tapauskohtaiseen harkintaan ja käsiteltävään asiaan.

Monialaisen yksilökohtaisen opiskeluhuollon toteutumista ohjaa Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki.

Lisätietoa löydät oman kuntasi opiskeluhuoltosuunnitelmasta.

Lisätietoja OPH:n Oppimisen ja koulunkäynnin tuki ja oppilashuolto -sivustolta (linkkipainike).

Verkostopalaverit

Koulun ulkopuolinen asiantuntijataho saattaa kutsua oppilaan asioista huolehtivan opettajan verkostopalaveriin esimerkiksi psykiatriselle poliklinikalle. Kun koulun edustaja ei ole kutsuvana osapuolena, ei kysymyksessä ole monialainen asiantuntijaryhmä (MAR) eikä asiaa kirjata opiskeluhuoltokertomukseen. Opettaja tekee tarvittaessa tapaamisessa sovituista pedagogiseen toimintaan vaikuttavista asioista kirjaukset oppilaan pedagogisiin asiakirjoihin. Lisäksi opettaja voi tehdä tilaisuudesta omia muistiinpanoja.

Tutustu Eksoten Verkostokokouksen ABC-käsikirjaan (linkkipainike).

Yhteisöllinen opiskeluhuolto

Yksikkökohtainen opiskeluhuolto toteuttaa yhteisöllistä oppilashuoltoa.Yksikkökohtaisen oppilashuoltoryhmän kokouksissa ei käsitellä yksittäisen oppilaan asioita.

Ryhmä vastaa opiskeluhuollon kokonaisuuden suunnittelusta, kehittämisestä ja arvioinnista esiopetuksessa ja koulussa.

Hyvinvointia edistävä yhteisöllinen opiskeluhuolto kohdistuu opiskeluyhteisöön, mutta työtä voidaan myös kohdentaa tietyille luokka-asteille tai ryhmille, esimerkiksi koulun aloittamis- tai päätösvaiheeseen tai ryhmään liittyvään tunnistettuun ongelmaan. 

Voit tutustua yhteisölliseen opiskeluhuoltoon tarkemmin kunnan omassa opiskeluhuoltosuunnitelmassa (linkkipainike). 

Yhteisöllisen opiskeluhuoltotyön sisältöalueita. 

https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/sote-palvelut/opiskeluhuolto/yhteisollinen-opiskeluhuolto