Päivitetty 14.12.2023

Lapsella on oikeus saada laadukasta esi- ja perusopetusta sekä tukea oppimiseensa ja koulunkäyntiinsä.

Tämä on pedagogisen tuen käsikirja.

Käsikirja ohjaa sinua tukeen liittyvissä kysymyksissä, opetuksen suunnittelussa sekä pedagogisen tuen päätöksentekoon liittyvissä kysymyksissä. Käsikirja on tarkoitettu inklusiivisten opetusjärjestelyjen suunnittelun ja toteuttamisen tueksi. Inkluusio tarkoittaa sitä, että jokainen lapsi voi olla osa lähiyhteisöä ja tuki tuodaan lapsen luo. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään ja laadukkaaseen opetukseen.

Käsikirja toimii Kaarinan, Liedon, Mynämäen, Naantalin, Paimion, Paraisten, Raision, Sauvon sekä Uudenkaupungin tuen järjestämistä koskevia käytänteitä ohjaavana asiakirjana. Se on laadittu kuntien yhteistyönä tuen järjestämisen avuksi sekä toimintatapojen yhtenäistämiseksi ja selkeyttämiseksi.

Siirtymäpalkista ja sisällys-sivun linkeistä pääset liikkumaan käsikirjan sisällöistä toiseen. 

Mikäli sinulla herää kysyttävää tai haluat tarkentaa vielä jotain, otathan yhteyttä henkilöön, joka vastaa kuntasi oppimisen tuen koordinoinnista.

Huoltaja: olethan ensisijaisesti yhteydessä oman lapsesi esiopettajaan, luokanopettajaan tai luokanvalvojaan / luokanohjaajaan.

Tuen käsikirjaa voi lukea kaikilla laitteilla.

Tuen käsikirja-sivusto on optimoitu isommalle ruudulle (tietokone / läppäri), mutta sitä voi yhtälailla lukea myös mobiililaitteilla.

Oppimisen tuen sanastoa

Tuen järjestämiseen liittyy paljon termejä ja toimenpiteitä. Termejä on selvennetty ja avattu oppimisen tuen sanastoa -sivulla. Kannattaa tutustua sanastoon, jotta koko Oppimisen tuen käsikirjan sisältö olisi selkeästi ymmärrettävissä

Esiopetuksen opetussuunnitelmassa oppilaasta käytetään sanaa lapsi. Luettavuuden vuoksi tässä käsikirjassa käytetään sanaa oppilas sekä esi- että perusopetusta koskevassa tekstissä.