Oluen paneminen

KALEVALASSA: Pohjolassa vietetään häitä ja valmistetaan olutta.

MEIDÄN TUTKIMUKSEMME: Kokeillaan oluen panemista kalevalaisittain neljällä eri aineella.

(LUMA-keskuksen työpaja 3.12.2018)

Teoriaa:

Käyminen

Etanolia syntyy sokerien hajotessa hiivan tai bakteerien sisältämien entsyymien vaikutuksesta. Reaktiota kutsutaan käymiseksi ja se tapahtuu vähähappisissa olosuhteissa.

sokeri -> alkoholi + hiilidioksidi

Käymisreaktiossa syntyy pieniä määriä myrkyllistä metanolia, joka voidaan tislata liuoksesta. Metanolin kiehumpiste on 65 astetta, kun puhdas etanoli kiehuu 78 asteessa.

Tislaaminen

Tislaus on toisiinsa liuenneiden aineiden erottamiseksi käytetty menetelmä, joka perustuu seoksessa olevien aineiden eri haihtuvuuksiin. Tislaus on erotus menetelmä eli siinä ei tapahdu kemiallista reaktiota.

Tislaus laitteistoon kuuluu tislauskolvi, lämpömittari, jäähdytin, ilma-aukko, tislekolvi, jäähdytin putki sisään ja ulos, nämä näkyy alla olevassa kuvassa.

Etanolin kiehumispiste on alhaisempi kuin veden joten täten voidaan tislaamalla erottaa lähes puhdasta alkoholia.


Tutkimuksen eteneminen

Tutkimuksen maltaana toimi ohra, jonka sokereita hajoitettiin hunajan, kuusenkerkkien, käpyjen ja syljen entsyymien avulla. Näistä valmistui nk. mäski, jonka käymisprosessia seurattiin hiilidioksidin muodostumisen avulla.

Käynyt mäski suodatettiin ja tislattiin. Tislautuminen alkoi alle 80 asteessa, joten se sisälsi etanolia.


Tulokset - erilaiset mäskit

Mäskit valmistetiin neljällä eri aineella Kalevalaa mukaillen: ihmisen syljellä (koska karhun sylkeä oli hieman vaikea saada), hunajalla, katajalla ja kävyillä. Kaikissa tapauksissa alkoi käymisreaktio ja hiilidioksidi näkyi kuplina liuoksen pinnalla. Hunajasta valmistetussa mäskissä käyminen alkoi ensimmäisenä.

Lähteet:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Pontikka