Mehiläisen salva

KALEVALASSA: Lemminkäisen äiti haravoi kuolleen poikansa palaset Tuonelan joesta ja liittää ne yhteen. Lopulta mehiläisen avulla Lemminkäinen herää eloon.

MEIDÄN TUTKIMUKSEMME: Valmistetaan mehiläisen ihmesalvaa. Lisäksi tutkitaan erilaisten aineiden (mm. variksenmarjamehu, hunaja) antiseptisiä vaikutuksia.

LUMA-KESKUKSEN JÄRJESTÄMÄ TYÖPAJA 3.12.2018

Teoriaa:

Mehiläisvaha

Mehiläisvahaa tuottavat monet eri mehiläislajit. Mehiläisvahaa käytetään kynttilöihin, käsitöihin, huonekalujen puupintojen suojaukseen sekä hedelmien pintakäsittelyyn. Mehiläisvahan väri vaihtelee valkoisen ja ruskean kellertävän värin välillä, mikä riippuu puhdistusasteesta. Sen sulamispiste on 62-65 astetta. Vaha koostuu vähintään 284 yhdisteestä. Kaikkia yhdisteitä ei ole vielä tunnistettu, mutta pääosin vaha koostuu estereistä, alkoholeista ja hapoista.

Antiseptiset aineet

Antiseptiset aineet tappavat mikro-organismeja, esim. taudinaiheuttajia, tai estävät niiden leviämisen. Ne tuhoavat mikrobien soluseiniä. Useimmat antiseptiset aineet ovat myrkyllisiä.

Antiseptisia aineita ovat mm. etanoli, isopropanoli, boorihappo ja vetyperoksidi.


Tutkimuksen eteneminen

Työpajassa tehtiin käsirasvaa mehiläisvahasta (ohje alapuolella). Ensimmäinen versio rasvasta suolottui. Ohjetta muutettiin hieman lisäämällä siihen rypsiöljyä. Tämän jälkeen rasvat alkoivat onnistua.

Työpajassa kerättiin lisäksi bakteerinäytteitä ja testattiin antiseptisten aineiden ehkäisevää vaikutusta niiden kasvuun. Antiseptisina aineina tutkimuksessa oli mm. variksenmarjamehu, hunaja, etikka, käsidesi ja puolukkamehu.

Ihmevoide sovellettuna Kalevalan opeista

Seos A

1 g mehiläisvahaa

45 ml vettä

Seos B

1 g booraksia (natriumtetraboraattia)

16,5 ml vettä

Lämmitä seokset A ja B eri keitinlaseissa vesihauteessa, kunnes liukenevat. Anna jäähtyä hetkisen. Kaada seos B hitaasti seokseen A ja sekoita samalla voimakkaasti. Voide säilyy jääkaapissa muutaman viikon ja soveltuu hyvin kuivan ihon (ei kasvojen) pehmentäjäksi ja suojaksi. Jos haluat viedä näytteen kotiin, niin pyydä opettajalta Minigrip-pussi.



Tulokset

Bakteerikasvatusmaljoilla etikka ja käsidesi näyttivät ehkäisevän bakteerien kasvua. Hunajan, variksenmarjamehun ja puolukkamehun antiseptista vaikutusta emme tässä kokeessä pystyneet todistamaan. Näiden aineiden kohdalle maljoihin kasvoi hometta. Todennäköisesti mehuissa ja hunajassa on mukana homeitiöitä. Myös home oli vähentänyt bakteerien kasvua.

Bakteerikasvatusmalja. 1: Ovenkahvan bakteerit ja Hunaja2: Hammasplakki ja Etikkahappo 3: Silmälasien sankojen bakteerit ja Variksenmarjamehu


Lähteet:

Wikipedia

www.hunaja.net

Tieteen termipankki

https://fi.wikipedia.org/wiki/Antiseptiikka