20.4. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura

teksti: Tinka Vuori


Pienen kävelymatkan päässä Sibelius-lukion edustalta päädyimme uskonnon 6 kurssiin liittyvään kohteeseen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran rakennukseen.

Rakennus ei yksinään erotu muista Hallituskadun vanhoista taloista, mutta sisälle astuessaan saatat huomata kauniin arkkitehtuurin ja katossa olevat kirjailut jo vuodelta 1890.

Sana kirjallisuus on kehitetty alunperin seuran perustamisen yhteydessä. Seuran tarkoituksena on alusta asti ollut edistää suomalaista kulttuuria, tietoa ja kirjallisuutta. Kulttuuriperintöä on koottu, sekä kootaan tänä päivänäkin yhä laajemmaksi. Kokoelmasta on tullut erittäin merkittävä yhteiskunnallisesti ja sen vuoksi nimetty yhdeksi Unescon kansallista maailman muisti -rekisteriä. Maanalaisessa arkistosta löytyy kilometrien pituisia kirjahyllyjä, joita suojellaan ottamalla huomioon lämpötilan ja kosteuden vaihtelut. SKS tekee myös teos-julkaisua jonkin verran. 


Vierailun edetessä puheeksi tuli digitalisoituminen, sekä sosiaalisen median vaikutus tulevaisuuden tutkimuksiin ja arkistoihin. Arkistoissa olevia teoksia yritetään digitalisoida, jotta ne olisivat helpommin saatavilla laajemmalle yleisölle. Kuitenkin monen ryhmäläisen miettiessään meemien ja muiden some-trendien jalanjälkeä nykypäivänä tekijänoikeussyistä niitä on vaikeaa arkistoida kokoelmaan. Silti monenlaiset tallenteet kuten äänikirjat ja äänitallenteet säilyvät tulevaisuudessakin. Kuulimme esimerkiksi herätysliikeen laulutallenteen, jonka laatu huvitti monia. 


Miten uskonnollisuus ja uskonto liittyy kyseiseen paikkaan? No onhan se osa kulttuuria, mutta onko siitä aineistoa? Tietenkin on, ja sitä löytyy myös jonkin verran. Muun muassa teoksia, kuten itseoppineiden kirjoituksia, muistelukerronta-aineistoja ja kansanperinteeseen liittyviä aineistoja. Monessa vanhimmassa aineistoissa on läsnä kansanusko ja kansanteologia, kun taas uudemmissa uskonnon privatisoituminen, kansalaisuskonto, uudet katsomukset ja uskonnollisuuden muodot.


Kansanperinnelajeja SKS:n hallinnossa on muun muassa:

SKS:n tavoitteena on saada kokoelmiinsa lisää aineistoja, jotka edustavat uskonnollista ja katsomuksellista moninaisuutta.


Saimme mahdollisuuden tutkia lähempää näitä kokoelmia ja kuulla miten ne ovat syntyneet. Kuvassa näkyy erilaisia postikortteja eri ajoilta ja päiväkirja täynnä salaliittoteorioita, jota yksi helsinkiläinen oli koonnut täyteen. Mielenkiintoisen tarinan voit kuulla niin kirjoittajan elämästä kuin kirjastakin paikan päällä oppailta.