17.5. Hyvinvointikahvila

teksti: Sanni Sihvola

Sibiksen sieluntankkaamo

Pöytä on katettu keskelle pitkulaista tilaa. Kulhoissa on suklaakeksejä ja vaahtokarkkeja, isojen pannujen kyljet kiiltävät. Jono kiemurtelee Sibelius-lukion keltaisen aulan eli Kaulan parioville. Opiskelijat juttelevat ja odottavat leppoisasti vuoroaan. Nyt saa ottaa! Hanat aukeavat ja kahvi valuu kuppeihin. Toisille on teetä, ja jotkut nappaavat mukaansa vegaanisen vohvelin. Opiskelija toisensa jälkeen kiittää ja siirtyy sivummalle omiin pikku ryhmiinsä. Osa jää juttelemaan kahvilanpitäjien kanssa. Hyvinvointikahvit ovat täydessä hulinassa minuutti avaamisen jälkeen.

Hyvinvointikahviloita järjestetään lähes kaikissa Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa, ja ne ovat tärkeä osa koulujen yhteisöllistä opiskeluhuoltoa. Yhteisöllinen opiskeluhuolto tarkoittaa toimintakulttuuria, jossa edistetään opiskelijoiden oppimista, hyvinvointia, terveyttä, vuorovaikutusta ja osallisuutta koko oppilaitoksessa. Yhteisöllistä opiskeluhuoltoa toteuttavat kaikki oppilaitoksen työntekijät. Hyvinvointikahviloita suunnitellaan ja toteutetaan yleensä opiskeluhuoltotiimin voimin. Mukana vaihtelevissa kokoonpanoissa ovat kuraattori, terveydenhoitaja, psykologi, erityisopettaja, opot, liikuntacoach ja nuoriso-ohjaaja. Eri ammattilaisten ideoista saadaan vaihtelua toteutuksiin ja myös opitaan uutta. Viimeisen vuoden sisällä Sibiksen kahviloihin on vaikuttanut myös kahvinkeittäjäekspertti Sami, joka suorittaa koulussa siviilipalvelustaan.

Hyvinvointikahvilatoimintaa alettiin järjestää 2021 osana Helsingin kaupungin korona exit -toimenpiteitä. Idea kahviloille saatiin opiskelijoilta. Opiskelijat toivoivat yhdessä hengailua ja mahdollisuutta tavata koulun aikuisia vapaamuotoisemmin. Opiskelijoilta tuli myös idea liittää kahvilakohtaamisiin hyvinvoinnin teemoja. Tavoitteena ei siten ole vain kahvin ryystäminen, vaan myötätuntoinen kohtaaminen ja tiedon jakaminen opiskelijoiden, opiskeluhuollon ja opetushenkilökunnan välillä. Kahvilat ovat kehys, jossa voi rakentua uudenlaisia tapoja olla yhdessä ja kuulua joukkoon. Yhdessä voidaan olla ilman suurempaa agendaa, mutta toisinaan puhutaan tavoitteellisemmin vaikka mielenterveydestä tai pelataan päihdetietobingoa.

Sibelius-lukiossa opiskelijat ovat antaneet hyvinvointikahveille nimeksi Sibiksen Sieluntankkaamo. Nimi on päässyt viime aikoina vähän unohtumaan, mutta on kyllä hyvin kuvaava. Opiskelijoiden arki täyttyy usein kiireistä ja vastuista, ja varsinkin pimeinä talvikuukausina koettu stressi voi olla korkealla. Sieluntankkaamon ammattilaisten on tärkeää olla läsnä ja kuulla herkällä korvalla lyhyissä kohtaamisissa välittyviä tunnelmia. ”Mitä kuuluu? Kuinka voit? Haluaisitko jutella enemmän, varataanko sulle aika?” Pienistä kysymyksistä voi syntyä tärkeä polku avun äärelle. Opiskelijat ovat tosi mukavia ja kysyvät usein takaisin, että mitenkäs sinä kuraattori voit? Siitä tulee lämmin ja kiitollinen olo. Hyvinvointi rakentuu vuorovaikutuksessa.

Niistä kiiltävistä pannuista. Oikea termi isoille lieriöille on perkolaattori. Aiemmin koulussa oli vain yksi perkolaattori nimeltä Kahvimama. Se on saanut hiljattain seurakseen Kahvipapan, joka keittää kerralla 12 litraa kahvia. Aiemmin kahvi pääsi kerta toisensa jälkeen loppumaan. Nyt ei ole loppunut, kiitos Papan. Sieluntankkaamoita pyritään järjestämään noin joka toinen viikko sekä erilaisten teemaviikkojen aikana. Opiskelijat ovat saaneet ilmaista ajatuksiaan ja toivoa sisältöjä. Ainakin Sauli Niinistöä on toivottu kertomaan ajatuksiaan hyvinvoinnista. Tämä haaste kutkuttelee kuraattoria, joten odottakaapa vaan!

Sieluntankkaamo avataan seuraavan kerran Sibiksen suositun Pihasoitto -tapahtuman yhteydessä. Sitten saadaan olla toivottavasti pihalla auringon hellittävänä. 

Tervetuloa ihan kaikki!