19.5. Jäätikkö -tanssiteos

teksti: Johanna Kajanus ja Hanna Mauro

Sibelius-lukion toisen vuosikurssin tanssijat esittivät huhtikuussa 2024 JÄÄTIKKÖ -tanssiteoksen. 


Jäätikkö on 20:n tanssijan läpitanssima teos, jossa tapahtuu massiivinen metamorfoosi. Teoksessa nähdään ihmisen ahneuden huipentuma ja se, miten hedonismi meitä muutoksessa kannattelee.

Nautinto, kurjuus, ilo ja tuho luovat kauneuden ympärillemme.

N.35min. kestävän teoksen liikekieli on saanut inspiraationsa niin nykytanssista ja baletista kuin katutanssistakin.

Alma Juusela ja Eevert Puro, te tanssitte Jäätikkö-teoksessa. Minkälaista teosta oli tehdä?

Harjoittelimme teoksen yhden periodin aikana, mikä teki harjoitteluperiodista intensiivisen. Teokseen ei ollut pääsykokeita vaan kaikki vuosikurssilta saivat osallistua teoksessa tanssimiseen.


Tuntuiko treenaminen tai esittäminen koskaan liian raskaalta?

Ei, olemme tanssijoina tottuneet intensiivisiin treeni- ja esitysperiodeihin.


Mistä teos kertoo?

Alma: Teos käsittelee ilmastonmuutoksen teemoja, jäätikköjen sulamista ja ihmisen asemaa tässä muutoksessa.


Kenelle teos on mielestäsi suunnattu?

Alma: Koen, että tanssi on aina avointa kaikille, eli jokainen on tervetullut yleisöön, edeltävää kokemusta tanssista ei tarvitse olla. Tämän teoksen kohdalla toivoisin kuitenkin erityisesti, että kaikki päättävässä asemassa olevat henkilöt näkisivät ilmaston muutosta käsittelevää taidetta, taiteella kun on mahdollista vaikuttaa ihmisten ajatteluun ja toimiin.

Sinulla on Eevert taustaa hip hop -tanssista. Miltä tuntui tanssia nykytanssiteoksessa?

Kokemus tuntui uudelta, mutta otin haasteen vastaan. Koen, että sain nykytanssiteoksessa tanssimisesta paljon uutta näkökulmaa myös hip hopin tanssimiseen. Hip hop ei ole samalla tavalla tunnustettua taidetanssien kentällä ja on kiinnostavaa miettiä esimerkiksi, että mikä merkitys omalla hip hop -taustallani on nykytanssiteoksen tanssimisessa.



Nyt päästiinkin kiinnostavaan teemaan, taiteen määrittelyyn. Mitä ajattelette tanssista taiteenlajina? Ilmaiseeko tanssi mielestänne kuinka paljon konkreettisia asioita vai onko kaikki abstraktin ilmaisun piirissä?

Jäätikössä on ihan konkreettista tarttumapintaa; kun tanssijat esittävät uintiliikkeitä, on kyseessä kohtaus, joka kuvaa ihmisiä uimassa. Myös esim. jäätikön sulamista kuvataan konkreettisesti liikkeellä ja valoilla. Suurin osa tanssista on kuitenkin jollain lailla abstraktia, eikä liikkeet suoraan kerro mitään tiettyä, vaan taiteen hienous on siinä, että katsoja voi tulkita liikekieltä haluamallaan tavalla. Tanssissa on aina joku viesti, ja on koreografin valinta, kuinka se tuodaan esille. 

Koreografia: Johanna Kajanus

Tanssi: Saimi Alavesa, Siina Carpelan, Lily Dudman, Ellen Hietaniemi, Maaria Hämäläinen, Alma Juusela, Iiris Korhonen, Iina Lehtinen, Stella Leppikorpi, Seela Merenluoma, Micaela Mikkola, Jade Nivala, Kerttu Norman, Lia Paakkanen, Eevert Puro, Kaisa Räkköläinen, Milma Tammikorpi, Melissa Uysal, Vivian van Iterson, Daniela Wiksten

Musiikki: Antti Kajanus, Léo Delibes, Pjotr Tsaikovski, Nathan Lanier, Metallica

Äänimaailma ja musiikin editointi: Antti Kajanus

Puvustus, asusteet ja maskeeraus: Saara Sinivuori, Johanna Kajanus ja tanssijat

Valot: Otto Ingalsuo ja Alma Laurmaa



Sibelius-lukiolla tehdään paljon taidetta. Arvoisa bloginlukija, muista ottaa koulun kotisivut ja sosiaalinen media seuraantaasi ja tule kuuntelemaan ja katsomaan musiikki- ja tanssiesityksiä! Jäätikkö -teos esitetään seuraavan kerran syksyllä 2025!